Мiста
27 Жовтня 2020
3 231

Ченду: Інвестиційна столиця Китаю

Місто “Птахів Золотого Сонця” та всесвітня колиска панд

Ченду — столиця адміністративного центру провінції Сичуань на півдні центральної частини Китаю. Населення мегаполісу — 15 млн. ВВП міста у 2015 році склав 1 трлн юанів, що становить $163 млрд, або $12 тис. на душу населення.

Ченду виник ще у IV ст. до н.е., коли на територію сучасної провінції Сичуань прийшли племена царства Шу. Спочатку місто складалося з трьох частин: Сінді, Ченду та Гуанду (нині Шуанлю). З  часом дві інші території підпали під вплив Ченду та увійшли до його складу.

Цікавою віхою в історії міста стало повстання трьох уділів (повстання трьох китайських васалів) у XVII ст., під час якого місто практично збезлюдніло, й надалі його навмисно вдруге заселили.

Вісім разів місто ставало столицею китайських царств, які з’являлися в різні періоди.

Стародавня назва Ченду — Цзіньчен, що означає “Місто парчі”. Таку назву він отримав через те, що з початку нашої ери тут вироблялася найкраща парча в Китаї та на всьому Сході. Наразі в місті існують академія та музей парчі.

За останній рік Ченду став улюбленим містом іноземних інвесторів завдяки своєму географічному положенню. Економіка там зараз на підйомі. Шанхай і Гуанчжоу стали дуже дорогими по зарплаті та оренді. В Сичуані витрати набагато нижче. Тому великі міжнародні корпорації переносять свій бізнес з прибережних районів у центральний Китай.

Ченду вважається еталоном інвестиційного клімату в Китаї. Тут розвивається високотехнологічний індустріальний парк, де знаходиться одне з найбільших в країні авіаційно-космічних виробництв. Chengdu Aircraft Industry Corporation випускає бойову та іншу авіаційну техніку, включаючи сучасний винищувач Chengdu J-10 “Стрімкий дракон” та перші екземпляри найсучаснішого винищувача п’ятого покоління Chengdu J-20 “Чорний орел”.

Аналітичний центр Milken Institute вп’яте включив Ченду у 10-ку кращих міст за показниками економічного розвитку. Мегаполіс демонструє високий показник прямих іноземних інвестицій. Однією з причин успіху Ченду називають “стратегію західного розвитку”, яку в місті почали реалізовувати 20 років тому.

Згідно з недавнім рейтингом Hurun Research Institute в Ченду працює 4 компанії-єдинорога: Jusda — інтегратор ланцюгів поставок, Xinchao — медіа та розваги, 1919 Wines & Spirits — новий ритейл, Juma — логістика.

268 компаній з Fortune 500 інвестували в свої бізнеси в Ченду. Наприклад, Intel, Cisco, Sony, Toyota розмістили свої виробництва в столиці Сичуані. Motorola, Ericsson та Microsoft відкрили науково-технічні центри.

80% світового виробництва iPad, 50% чіпів для ноутбуків та 20% самих ноутбуків створюються саме тут.

Важливу роль в економіці відіграє виробництво. Основні галузі промисловості в Ченду включають виробництво техніки, обладнання, продуктів харчування, медикаментів та ІТ.

Також це один із найважливіших у країні центрів автомобілебудування і виробництва автозапчастин. Тут виробляється кілька сот тисяч автомобілів на рік, і в 2020 році планується довести випуск до 1,25 млн. У Ченду представлені такі автовиробники, як Volvo, FAW Volkswagen, FAW Toyota та Sinotruk Wangpai. А також близько 200 основних виробників запчастин до німецьких, японських та інших ліній автомобілів.

У 2007 році Всесвітній Банк назвав Ченду містом з еталонним інвестиційним кліматом у Китаї.

Згідно з дослідженнями державного інформаційного центру у 2010 році Ченду є центром нової урбанізації в Китаї. Робота проводилася Робертом Манделлом, нобелівським лауреатом у сфері економіки, та Лі Інін, видатним китайським економістом.

Цікаво, що тут у VIII ст. н. е. з’явилися перші у світі паперові гроші. Вони являли собою особливі розписки, що випускалися або під цінності, які здавалися на зберігання в спеціальні лавки, або як свідоцтва про сплачені податки, що зберігалися на рахунках у центрах провінцій, а не в столиці.

Емблемою міста є Птахи Золотого Сонця — пам’ятник у вигляді диска з золота, знайдений поблизу у 2001 році. Він являє собою кільце з чистого золота діаметром 12,5 см. У центрі зображено сонце з 12 променями, а по периметру витіснені чотири птахи в польоті.

Аеропорт Ченду — 5-й по завантаженості в материковій частині Китаю.

У місті розташована найбільша в Китаї залізнична сортувальна станція — Північна-Сортувальна.

Мегаполіс займає друге місце в Китаї за кількістю хмарочосів. Також тут розташована найбільша будівля світу (кожна її сторона має довжину 0,5 км, а загальна площа 1,7 млн кв. м), а також найвища телевежа в західному Китаї — її висота становить 339 м.

Завдяки мусонному субтропічному клімату з жарким вологим літом та теплою зимою в Ченду було створено три науково-дослідних центри з вирощування великих панд. Західні гірські райони є улюбленим місцем проживання цих тварин, завдяки збереженню в цій місцевості прадавніх лісів. Це єдине місце у світі, де вони розмножуються. Образ панди використовується, як символ міста та зображений на більшості сувенірних виробів.

Кожного року на розведення та утримання панд уряд Китаю витрачає $255 млн. Усі панди світу належать Китаю. Іноземні зоопарки орендують панд за $1 млн на рік. А утримання однієї панди обходиться їм ще у $3 млн. Шкіра панди на чорному ринку коштує $100 тис. За вбивство панди покарання — смертна кара.

Саме в цьому місті планують вивести на орбіту штучний Місяць — супутник, який має віддзеркалювати сонячне проміння для підсвічення міста вночі. Нове небесне тіло — по суті, освітлений супутник — буде оснащено спеціальним покриттям, яке буде відбивати сонячне світло й спрямовувати його в певну точку на Землі.

Вчені підрахували, що новий Місяць буде світити у вісім разів яскравіше звичайного та перебувати на відстані у 500 км у порівнянні з 380 тис. км до Місяця. Це допоможе заощадити місту близько 1,2 млрд юанів ($173 млн) на рік шляхом зниження витрат на електроенергію. Якщо проект виявиться вдалим, до нього можуть приєднатися ще три “місяці” у 2022 році.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram