Новини
26 Липня 2022
629

Частка української мови у соцмережах значно зросла

У Twitter, Instagram та Facebook вона становить 70%

“Центр контент-аналізу” провів дослідження з використання української та російської мов в українському сегменті соціальних мереж у червні 2022 року, на четвертому місяці повномасштабної війни. Для цього компанія проаналізувала 866 тис. дописів користувачів з України у Twitter, Facebook, Instagram, Youtube, TikTok, а також у заборонених, але досі використовуваних VK та OK, за період з 5 червня до 5 липня 2022 року і порівняла їх з даними аналогічного дослідження за 2020 рік.

З початком повномасштабного вторгнення росії частка постів українською мовою на Facebook, у Twitter та Instagram суттєво зросла, якщо порівняти з осінню 2020 року. Якщо два роки тому частка дописів українською у цих соціальних мережах коливалася у діапазоні 13%-27%, тепер вона сягнула двох третин.

Натомість в TikTok та на YouTube мовне середовище за два роки практично не змінилося — у цих соціальних мережах відчутно домінує російська мова. У “Центрі контент-аналізу” припускають, що ця тенденція може бути пов’язана з алгоритмами монетизації платформ, які спонукають користувачів з України працювати на ширшу російськомовну аудиторію.

Зростання використання державної мови також пов’язано з набуттям чинності у січні 2021 року норми закону про обслуговування клієнтів українською, внаслідок чого більшість організацій, що надають послуги, почали вести нею свої соцмережі.

З іншої сторони, частка дописів українською мовою втричі зросла у приватних акаунтах, з 15% у 2020 році до 45% у 2022.

Регіонально ситуація з використанням української та російської мов у соціальних мережах не виглядає неочікуваною. Державна значно переважає у постах користувачів західних областей України. Проти 2020 року кількість українського контенту у них зросла — два роки назад кожен другий їхній пост у соцмережах був російською.

Водночас помітно зросла частка використання української мови користувачами Київської, Черкаської, Вінницької та Житомирської областей. Найбільш русифікованим регіоном (поряд з Донбасом і Кримом) є Одещина, де лише кожен четвертий пост у соціальних мережах — українською.

Раніше Investory News дізналися, якою мовою гуглять українці після 24.02.2022.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram