Бiзнес
14 Квітня 2019
4 515

Бюджет престолів: Скільки заробляють на популярному серіалі

Investory News відібрали найцікавіші цифри про інвестиційну складову одного з найпопулярніших серіалів XXI сторіччя “Гра престолів”

Сьогодні в ефір вийде перший епізод заключного сезону легендарного серіалу “Гра престолів” (Game of Thrones) від HBO. Телесага в жанрі фентезі за мотивами романів Джорджа Мартіна тривала вісім років, за нею стежили десятки мільйонів глядачів майже в 190 країнах світу. Investory News звели до купи найцікавіші цифри про інвестиційну складову відомого серіалу.

$15 млн за епізод

Це рекордна сума для серіалу, враховуючи, що при створенні попередніх сезонів автори витрачали по $10 млн на епізод. Останній сезон “Гри престолів” встановить одночасно два рекорди: він буде найкоротшим – усього шість епізодів – і найдорожчим. В середньому бюджет кожної серії складе $15 млн, повідомляв портал Business Insider з посиланням на експерта-інсайдера Кіма Ренфро. Для порівняння, аналогічний показник для епізодів першого сезону обмежувався $6 млн. Тож, якщо перший сезон серіалу обійшовся в $60 млн, то останній – понад $90 млн.

$900 млн від передплати

У сукупності за вісім сезонів виробник серіалу витратив на шоу понад $500 млн. Все це окупається рекордної аудиторією: за кожним епізодом сьомого сезону в прямому ефірі по всьому світу стежили понад 30 млн глядачів, звітувала HBO (а всього з моменту запуску серіалу в 2011-му мережа отримала понад 50 млн нових передплатників). З урахуванням вартості передплати на HBO (від $10/міс.) і тривалості кожного сезону приблизно в три місяці “виручка” компанії тільки за останній сезон могла скласти від $900 млн. Виручка мережі за весь 2017 рік, коли пройшов показ сьомого сезону, досягла $6,3 млрд, повідомляв її власник – розважальний холдинг Time Warner (у 2019-м об’єднався з телекомунікаційним холдингом AT&T).

Ця цифра стосується легальних переглядів. А от щодо нелегальних переглядів, то згідно даних аналітичної компанії Muso, 7 сезон “Гри престолів” нелегально подивилися понад 140 млн глядачів. А загальна кількість незаконних переглядів склала 1,03 млрд.

$125 млн на геймерах

Відеогра Game of Thrones: Conquest від студії Warner Bros. Interactive Entertainment була приречена на успіх: мобільна стратегія вийшла в жовтні 2017-го і за перший же рік виручка від її продажу склала $125 млн, оцінювали аналітики Sensor Tower. У глобальному рейтингу Sensor Tower восени 2018 року гра за мотивами серіалу зайняла 66-е місце за обсягом виручки, а в американському – 30-е.

$1,2 млн за гонорар

Гонорари провідних акторів серіалу росли разом з бюджетом шоу. Якщо ще в 7-му сезоні (за даними Variety) п’ятірка головних зірок “Гри престолів”: Емілія Кларк (Дейенеріс Таргаріен), Микола Костер-Вальдано (Джеймі Ланністер), Пітер Дінклейдж (Тіріон Ланністер), Кіт Герінґтон (Джон Сноу) і Лена Хіді (Серсея Ланністер) отримували по $500 тис. за епізод, то до восьмого їхні апетити виросли майже в 2,5 рази – до $1,2 млн, повідомляв The Hollywood Reporter. Таким чином, тільки на оплату праці акторської кістяка продюсери витратять понад $36 млн.

$1 млрд за бренд

На думку аналітиків, опитаних The Hollywood Reporter, вартість бренду напередодні старту восьмого сезону оцінюється в $1 млрд. Скоріш за все, таку суму враховували власники HBO з Time Warner, коли визначали суму, за яку холдинг був поглинений телекомунікаційним гігантом AT&T. Нагадаємо, що угода вартістю $85 млрд була закрита в лютому 2019-го.

$20 млн на маркетинг

Ще один рекорд восьмого сезону “Гри престолів” – найбільший в історії серіалу маркетинговий бюджет. На просування і без того популярного шоу HBO на цей раз виділила $20 млн, повідомляв The Wall Street Journal. Найбільш високобюджетним елементом кампанії виявився ролик, який продюсери серіалу зняли разом з пивним брендом Bud (входить в корпорацію Anheuser-Busch InBev). В ньому були показані лицарський поєдинок головного героя на ім’я Бад Легкий і Григора Клігана на прізвисько Гора з “Гри престолів”, а також подальшу появу драконів. Ролик транслювався в перерві фіналу Національної футбольної ліги – найбільш рейтингової події на американському телебаченні, за якою кожен рік стежать понад 100 млн глядачів.

За мотивами матеріалів Forbes, Business Insider, The Hollywood Reporter, The Wall Street Journal

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram