Новини
29 Травня 2019
667

Бути чи не бути: Формат жовтневого Brexit все ще не визначений

Найбільш радикальні прихильники виходу з ЄС намагаються домогтися так званого жорсткого Brexit 

Фото: Wikimedia/Saeima

Спікер британської Палати громад Джон Беркоу наполягає на тому, щоб депутати вирішили, чи вийде Великобританія з ЄС без угоди 31 жовтня, повідомляє Bloomberg.

Своє рішення залишатися й надалі на чолі нижньої палати британського парламенту, спікером якого він є вже протягом 10 років, консерватор Беркоу пов’язує з ситуацією навколо майбутнього виходу Великобританії з Євросоюзу, а точніше, з наміром найбільш радикальних прихильників цього виходу, в тому числі і членів його власної партії, домогтися так званого “жорсткого Brexit” – виходу з ЄС без підписання договору, що регламентує подальшу долю британсько-європейських відносин.

Жовтневий термін був встановлений після того, як депутати неодноразово відхиляли план екс-прем’єр-міністра Великобританії Терези Мей.

Як відомо, ЄС прийняв рішення відкласти вихід Великобританії з союзу до 31 жовтня. В іншому випадку країну очікує жорсткий Brexit – вихід з Євросоюзу без будь-яких угод.

Палата громад парламенту Великобританії 25 березня проголосувала за те, щоб забрати собі повноваження визначати, яким буде Brexit і коли та на яких умовах він відбудеться.

Згодом, громада проголосувала, щоб заблокувати вихід без угоди, але це голосування не було обов’язковим.

Деякі з них, включаючи Бориса Джонсона і Домініка Раабе, заявили, що вони будуть готові покинути ЄС на бездіяльній основі. Однак інші, такі як Джеремі Хант і Рорі Стюарт, кажуть, що це було б неприйнятно.

“Існує різниця між юридичною позицією за замовчуванням і тим, що полегшить взаємодію різних політичних сил в парламенті”, – заявив Джон Беркоу під час свого виступу в Брукінзькому інституті у Вашингтоні (США).

“Ідея того, що парламент може зійти з авансцени дебатів по Brexit є просто немислимою”, – додав спікер.

Нагадаємо, за даними дослідження інвестиційного банку Goldman Sachs, британська економіка втратила майже 2,5% ВВП через своє рішення вийти із Європейського союзу в середині 2016-го і відстала від інших країн з розвиненою економікою, оскільки подібна невизначеність стоїть на заваді інвестиціям.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram