Новини
29 Вересня 2020
808

Бум стартапів у минулому: У США все менше з’являються подібні компанії

На противагу їм створюється так звана “індустрія підприємництва”

Стартапи в США організовуються все менш активно, а частка зайнятих у них скорочується, пише видання Econs.online з посиланням на коментар керуючого редактора Journal of Economic Perspectives і автора блога Conversable Economist Тімоті Тейлора.

У 1997 р. 34% респондентів опитування Survey of Doctorate Recipients, в якому беруть участь власники ступеня PhD, заявляли, що є засновниками стартапів, а у 2017 р. — всього 21%, більш ніж в 1,5 раза менше.

Робота в успішних компаніях стає все більш привабливою у порівнянні зі створенням нових технологічних бізнесів, вказують автори недавнього дослідження.

Річ у тім, що в міру технологічного розвитку та ускладнення дослідницьких завдань навантаження на засновників стартапів зростає — їм доводиться виконувати ширший набір функцій, потрібно більше досвіду, а віддача знижується.

Водночас великі компанії ефективно справляються зі зростаючим “тягарем знань” шляхом поділу праці, так що у найманих працівників, навпаки, звужується сфера відповідальності, вони можуть делегувати завдання і не займаються адміністративними питаннями.

Успішні стартапи-“єдинороги” стають все більш рідкісними, що також не сприяє привабливості цієї сфери.

Одночасно сформувалася “індустрія підприємництва” — це компанії, що пропонують товари та послуги, які допомагають людям відчути себе підприємцями й долучитися до популярної підприємницької культури.

Завдання “індустрії підприємництва” — залучити якомога більше людей незалежно від їх шансів на успіх, що веде до зниження середнього рівня якості стартапів.

Нарешті, погіршився і доступ стартапів до венчурного фінансування: цей клас інвесторів тепер більше зацікавлений у компаніях, перспективи яких будуть зрозумілі в більш короткі терміни.

Своєю чергою це знижує можливості залучити інвестиції для компаній, що розвивають більш складні технології — наприклад, в області зеленої енергетики або нових матеріалів.

Нагадаємо, згідно з аналітичною доповіддю PwC, інвестиції у кліматичні технології росли швидше, ніж загальні венчурні інвестиції в цілому за період з 2013 по 2019 рр. Майже половина залучених сегментом коштів припала на ринок США та Канади — $29 млрд.

Investory News писали щодо принципів роботи найпопулярнішої соцмережі світу — Facebook, про які розповів засновник компаній AppSumo та OkDork Ноа Каган, який раніше працював там.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram