Бiзнес
11 Липня 2021
1 645

Bugatti для хорватського Маска: Кому Volkswagen довірив легендарний бренд гіперкарів

Наприкінці року буде сформовано СП Bugatti–Rimac

Автоконцерн Volkswagen відділив від основного бізнесу не так давно відроджений, але малоприбутковий бренд Bugatti, повідомляє Bloomberg.

Bugatti увійде до складу СП з хорватською Rimac Automobili, у якого після цього з’явиться відразу два гіперкара — бензиновий Bugatti Chiron і електричний Rimac Nevera.

Спочатку Volkswagen передасть Bugatti своїй “дочці” Porsche AG, потім (приблизно до кінця року) буде сформовано СП Bugatti-Rimac, в якому у Porsche буде 45%, у Rimac — 55%. Porsche вже володіє 24% Rimac. Також у складі акціонерів хорватської компанії — південнокорейська Hyundai (12%) і засновник Мате Рімац (37%).

“Рімац очолить СП і збереже контроль над ключовими “електричними” патентами своєї компанії — вони підуть в окремий підрозділ Rimac Technology. Штаб-квартира і відділ розробок компанії буде у Хорватії, складальне виробництво Bugatti поки залишиться в “рідному” французькому Мольсаймі”, — зазначає The Bell.

Навіщо це Volkswagen

Компанія позбавляється від неосновних активів і концентрує інвестиції в брендах Volkswagen, Audi і Porsche перед сутичкою за європейський ринок електромобілів з Teslа. З подоланням “дитячих хвороб” моделей ID.3 і ID.4 у неї з’явився шанс.

Бренд дрібносерійних (менше ніж 100 одиниць на рік) гіперкарів Bugatti був відроджений 1998 року, але до цього часу залишався прикладом перемоги інженерного ідеалізму над ринковою реальністю.

“З одного боку, перші Bugatti Veyron мали унікальний 16-циліндровий W-подібний тисячосильний двигун і швидкість 400 км/год, з іншого — за вартості одиниці у €1,7 млн ​​програма була однією з найбільш збиткових в галузі”, — зазначає Bloomberg.

Останніми роками з появою нових моделей Bugatti вийшов в прибуток, заявляло керівництво концерну. Але окремо фінансових показників бренду Volkswagen ніколи не публікував.

З приєднанням Bugatti до Rimac Volkswagen позбудеться від непотрібних витрат на розробку бензинового боліда, та зможе взяти участь в прибутках через Porsche, а Bugatti придбає “квиток” до лав електричних гіперкарів.

Для Rimac — інтерес в доступі до елітного “клубу” власників гіперкарів Bugatti, що потребують спеціалізованого дорогого обслуговування.

Рімац каже, що у найближчих планах компанії — гоночний гібрид потужністю 2 тис. кінських сил, у середньострокових — чисто електричний Bugatti. “Ми послухаємо, що нам скажуть фанати та клієнти, і зробимо відповідний бренду продукт”, — обіцяє підприємець.

Що потрібно знати про Rimac Automobili

Маловідома поза межами галузі компанія, заснована 2009 року, одна з небагатьох у світі має власну електромобільну платформу — щоправда, специфічну та заточену саме під гіперкари.

Її засновника, 33-річного Мате Рімаца, називають “хорватським Ілоном Маском”, і за стилем і амбіціям ці промисловці дійсно схожі. Сім’я Рімаца тікала до Німеччини від громадянської війни, над ним знущалися в школі за акцент —  допоки він не почав вигравати один за одним конкурси молодих винахідників.

Почавши “ганяти” у підлітковому віці на BMW з завареним диференціалом, він швидко спалив мотор, замінив його електричним —  і зрозумів, що знайшов покликання у житті.

Спочатку Рімац з групою однодумців займалися адаптацією електромобільних компонентів для сторонніх фірм (наразі у списку клієнтів Aston Martin, Koenigsegg і Porsche), але потім у підприємця з’явилася ідея створити власний кінцевий продукт. Перша модель Rimac Automobili — Concept One, попри дрібносерійність, стала зіркою автосалонів і найшвидшим електромобілем у світі.

У 2018 році, коли вона вже мала зрілий передсерійний прототип Rimac Concept Two, в компанію вклалася Porsche. У 2021 році Rimac представила засновану на Concept Two серійну Nevera вартістю $2,4 млн. Цей електричний гіперкар виявився найбільш динамічним — 1,85 секунди до 100 км/год, що швидше навіть Tesla Model S Plaid.

“До прямої аналогії з Маском і Tesla Рімацу не вистачає тільки IPO створеної ним компанії”, — зазначає експерт Bloomberg. Вже зараз її можна оцінити у мільярди доларів, особливо з огляду на те, що Rimac Automobili (на відміну від Tesla під час розміщення) прибуткова —  €1,4 млн прибутку за виторгу у €23 млн 2019 року.

Нагадаємо, компанія Bugatti на фестивалі в Пеббл-Біч (штат Каліфорнія, США) позаминулого року представила нову модель гіперкара Centodieci, який забезпечений найпотужнішим мотором і мало не найвищим цінником — €8 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram