Новини
24 Лютого 2021
866

British American Tobacco виграла апеляцію щодо штрафу АМКУ на 450 мільйонів гривень

Сукупні інвестиції у розвиток і модернізацію тютюнової фабрики у Прилуках складають понад $550 мільйонів

Північний апеляційний господарський суд у вівторок, 23 лютого, задовольнив скаргу ПрАТ “А/Т Тютюнова компанія “В.А.Т.-Прилуки”, що належить British American Tobacco (BAT), на рішення суду першої інстанції та Антимонопольного комітету України (АМКУ) щодо штрафу обсягом 450 млн грн, повідомляє пресслужба компанії.

“Суд апеляційної інстанції уважно дослідив докази та факти у справі й переконався у помилковій правовій позиції суду першої інстанції та безпідставності кваліфікацій Антимонопольного комітету України, про що ми раніше неодноразово говорили”, — зазначила пресслужба BAT.

У компанії заявили, що вітають прийняте рішення суду (судові дебати тривали понад рік), та вважають його справедливим. “Це запорука стабільного функціонування правової держави в Україні та потужний позитивний сигнал інвесторам з усього світу”, — наголосили у компанії.

Як уточнили у пресслужбі компанії агентству “Інтерфакс-Україна”, “В.А.Т.-Прилуки” не визнала свою провину та не оплачувала накладений АМКУ штраф обсягом 450 млн грн до рішення апеляційної інстанції.

АМКУ у жовтні 2019 року наклав штраф обсягом у 6,5 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії на виробників і дистриб’юторів сигарет:

• “Тедіс Україна” — 3,4 млрд грн.
• “Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн” — 370 млн грн.
• “Філіп Морріс Україна” — 810 млн грн.
• ПАТ “Джей Ті Інтернешнл Україна” — 430 млн грн.
• ПрАТ “Джей Ті Інтернешнл Компані Україна” — 490 млн грн.
• “Імперіал Тобакко Продакшн Україна” — 170 млн грн.
• “Імперіал Тобакко Юкрейн” — 290 млн грн.
• ТОВ” Брітіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна” — 80 млн грн.
• ПрАТ” А/Т Тютюнова компанія “В.А.Т.-Прилуки” — 450 млн грн.

Згідно з базою судових рішень, Північний апеляційний госпсуд розглядав позов “В.А.Т.-Прилуки” на штраф АМКУ у закритому режимі на вимогу антимонопольного відомства.

“Брітіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна” 26 січня 2021 року програла апеляцію щодо вже сплаченого нею штрафу АМКУ у 80 млн грн у Північному апеляційному господарському суді. За даними компанії, накладений АМКУ штраф було сплачено, щоб уникнути нарахування пені, хоча виробник не визнав свою провину.

Водночас “Тедіс Україна” 2 лютого першою домоглася у Верховному суді задоволення касаційної скарги до АМКУ та визнання недійсним штрафу у 3,4 млрд грн, який компанія поки ще не сплатила.

“Верховний суд зазначив, що задовольнив касацію через неможливість залучення будь-якої особи до відповідальності на підставі рішень АМКУ в інших справах (які не мають преюдиціального значення), без обов’язкового підтвердження провини в кожному окремому випадку й з огляду на помилковість юридичної кваліфікації дій ТОВ “Тедіс Україна”, — йдеться у повідомленні.

British American Tobacco — велика міжнародна тютюнова компанія, яка має фабрики у 42 країнах. Портфель компанії складається з глобальних брендів сигарет і зростального асортименту виробів з потенційно зниженим ризиком, враховуючи продукти у сегменті вейпінга, систем для нагрівання тютюну та ін.

В Україні їй належить ПрАТ “А/Т Тютюнова компанія “В.А.Т.-Прилуки”, заснована у 1993 році на базі Прилуцької тютюнової фабрики. За даними BAT, сукупні інвестиції у розвиток і модернізацію тютюнової фабрики у Прилуках складають понад $550 млн.

Раніше Investory News писали, що наприкінці жовтня позаминулого року British American Tobacco зупинила виробництво в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram