Новини
27 Серпня 2019
896

Приватизація по-бразильськи: Petrobras залучає покупців

В результаті продажу активів державної нафтогазової компанії держава може залучити близько $18 млрд

Запланована в Бразилії приватизація восьми нафтопереробних заводів Petroleo Brasileiro SA вже залучила декількох найбільших світових торгових і нафтових компаній як потенційних учасників торгів, повідомляє Reuters з посиланням на два достовірні джерела.

Приблизно 20 компаній, які розглядають пропозицію, підписали угоду про нерозголошення інформації.

Джерела повідомили, що перший раунд необов’язкових пропозицій для чотирьох з восьми нафтопереробних заводів Petrobras повинен відбутися 11 жовтня цього року. Вісім НПЗ мають загальну потужність 1,1 млн барелів на добу.

Серед потенційних учасників торгів — торгові фірми Vitol SA, Glencore PLC (GLEN.L) і Trafigura AG, місцеві компанії Ultrapar Participações SA (UGPA3.SA) і Raizen, спільне підприємство бразильських Cosan SA (CSAN3.SA) і Royal Dutch Shell (RDSa.L), які також підписали угоди про нерозголошення.

Інші компанії, відповідно до джерел, зацікавлені залучити до співпраці PetroChina Co і Sinopec, у якої вже є спільне бразильське підприємство з іспанською Repsol (REP.MC). Нафтовий гігант, Saudi Aramco, який планує одне з найбільших у світі первинне публічне розміщення, також вивчає декілька переробних підприємств.

Petrobras, PetroChina, Ultrapar, Sinopec і Vitol з великим небажанням коментують це питання. Raizen, Trafigura, Saudi Aramco і Glencore взагалі відмовилися від коментарів.

Банкіри, які працюють над цією угодою, стверджують, що вона стане однією з найбільших в історії Petrobras і призведе до трансформації нафтової промисловості Бразилії, а також може залучити близько $18 млрд.

Нафтопереробка традиційно належала державі в Бразилії, що іноді викликало заклики уряду контролювати ціни. Тож, принаймні, часткова приватизація широко розглядається як один із кращих способів створення реальної конкуренції в бразильській нафтової промисловості.

Антимонопольне управління CADE вже змусило Petrobras змінити процес продажу свого НПЗ, щоб підвищити конкуренцію, вимагаючи роздільного продажу кожного з восьми НПЗ. Єдиному покупцю буде заборонено купувати два найбільші нафтопереробні заводи в тій самій області, будь то північний схід, південь або південний схід.

Одне із джерел повідомило, що Petrobras також виставляє на продаж логістичні активи, такі як нафтопроводи й термінали, для продажу разом із нафтопереробними заводами.

Очікується, що до складу більшості учасників тендера увійдуть приватні оператори трубопроводів, в тому числі французька Engie (ENGIE.PA) і канадська Brookfield (BAMa.TO). Обидві компанії нещодавно придбали активи Petrobras.

Нагадаємо, ціни на нафту еталонних марок знижуються четверту сесію поспіль на фоні погіршення торгових відносин між США і Китаєм.

А нафтова компанія Саудівської Аравії Saudi Aramco, найбільший у світі виробник нафти, оголосила, що в першому півріччі її чистий прибуток склав $46,9 млрд проти $53,02 млрд за аналогічний період минулого року

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram