Новини
13 Червня 2022
478

Боррель: рф завдає навмисних ударів по зерносховищах в Україні

Це провокує глобальний світовий голод

російська федерація завдає навмисних ударів по сховищах із зерном в Україні, краде українське зерно із захоплених територій та використовує блокаду морських портів України як знаряддя війни. такими діями агресор провокує глобальний голод, заявив в інтерв’ю французькому виданню Journal du Dimanche Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

“Європейський Союз не забороняв експорт українського зерна або експорт російського зерна, або добрив. Але хто бомбить зернові елеватори, хто знищує врожай або краде його? Це робить ЄС чи ж росія? Хто блокує українські порти своїми військовими кораблями — ЄС чи ж росія? Саме у цьому полягають труднощі у забезпеченні морського транспорту у Чорному морі, і ми маємо зробити все, щоб розв’язати цю проблему. Я повторюю: росія використовує зернову блокаду як зброю у війні. Всі повинні усвідомити це. І якщо зернові та соняшник не зможуть покинути українські порти — у світі відбудеться голод”, — Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки.

Він зауважив, що вирішальне слово у розблокуванні українських портів та у вивезенні українського зерна на зовнішні ринки має сказати ООН.

“Рішення, з моєї точки зору, може виходити лише від Об’єднаних Націй. Зерно — 20 млн тонн — має бути вивезено з України до завершення (збору) літнього врожаю, і всі тисячі потягів або барж будуть недостатніми для цього. Агентства ООН, включаючи Всесвітню продовольчу програму, мають вести переговори з росією для посередництва у цьому деблокуванні. Резолюція Ради безпеки може допомогти, але оскільки росія є постійним членом РБ, не впевнений, що рішення може прийти звідси”, — наголосив Боррель.

Він зауважив, що росія розгорнула шалену пропагандистську кампанію, намагаючись звинуватити ЄС та його політику санкцій у глобальній продовольчій кризі, але при цьому кремль не робить нічого, щоб полегшити становище найбільш вразливих країн, зокрема, на Африканському континенті.

Нагадаємо, що Уряд Німеччини створить “зерновий міст” з Україною. Для розблокування експорту йде пошук транспорту і способів оплати.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram