Соцмережі
18 Березня 2022
548

Богдан Данилишин: Хроніки економічного падіння рф

Хроніки падіння. День 22. Санкції діють.

Підсумки 17 березня 2022 року.

1. Італійська енергокомпанія Enel стосовно активів у Росії розглядає всі можливі варіанти, які зараз доступні компанії в умовах санкційних обмежень, розповів під час телефонної конференції з інвесторами CEO компанії Франческо Стараче. За його словами, компанія хотіла б дійти якогось рішення протягом кількох місяців. Наразі Enel не планує розширювати бізнес у РФ, зазначив він.

Enel має 56,43% акцій ПАТ “Енел Росія”. Зараз до складу “Енел Росія” входять три газові електростанції — Конаківська ДРЕС, Невинномиська ДРЕС та Середньоуральська ДРЕС, а також вітропарк у Ростовській області. Вітропарк, що будується в Мурманській області, буде готовий на 85% у липні 2022 р., на 100% – у жовтні. Ще один проект вітропарку — у Ставропольському краї — скасовано, повідомила “Енел Росія” 16 березня.

2. Військова спецоперація Росії в Україні може коштувати світовим страховикам кілька мільярдів доларів, а страхові компанії в авіаційному секторі можуть зазнати рекордних збитків на тлі призупинення польотів сотень літаків РФ. При цьому експерти в галузі вважають, що ризики тільки зростатимуть на тлі посилення санкцій Заходу щодо Москви. “Наслідки цієї жахливої ситуації відчуватимуться у значному масштабі”, — каже головний виконавчий директор London Market Group Керолайн Вагстафф , яку цитує FT. “Страхові претензії, можливо, суттєві, будуть висувати, ринок працює над тим, щоб зрозуміти їх масштаб”, — додала вона.

Страхові компанії намагаються мінімізувати причетність до конфлікту, відмовляючись від нових угод, які можуть призвести до додаткових збитків у Росії, переглядаючи політику, щоб уникнути нових страхових позовів із РФ, або стягуючи додаткові внески за страхове покриття суден, що проходять через простір у зоні конфлікту. Тим часом у ситуації із застрахованими судами, літаками, будинками та сировинними товарами, які вже торкнулися конфлікту, збитки можуть бути вже відчутними. Світовий ринок спеціалізованого страхування, як очікується, відчує істотні негативні наслідки. Акції андеррайтерів Lloyd’s of London , таких, як Lancashire і Beazley , які є фахівцями в галузі політичних та військових ризиків, різко просіли за останні тижні.

Lloyd’s of London очікує отримати значний, але загалом прийнятний збиток, пише FT з посиланням на обізнане джерело. Показник може становити від $1 млрд до $4 млрд. Тим часом вартість близько 600 зарубіжних літаків, що знаходяться в Росії, може становити близько $13 млрд. Проте політика страхових компаній передбачає ліміт із виплат. За даними експертів, у гіршому сценарії, за якого літаки не можна буде повернути, втрати глобального страхового ринку становитимуть близько $5 млрд. При цьому самі страховики можуть розпочати полювання на активи російської держави та держкомпаній за кордоном, прагнучи компенсувати свої збитки від “крадіжки літаків”.

3. Французька Schneider Electric з 24 лютого призупинила нові інвестиції та постачання в рамках нових проектів до Росії та Білорусії, повідомила компанія. Компанія дотримується всіх санкцій, запроваджених у юрисдикціях, у яких вона веде роботу. Schneider Electric є одним зі світових лідерів у наданні цифрових рішень у галузі управління електроенергією та автоматизації. Розвиток російського промислового виробництва — основа довгострокової стратегії Schneider Electric.

Компанія вже вклала понад $1 млрд у виробничі потужності в РФ, йдеться у російському розділі на сайті компанії. Більше 60% продукції, що поставляється Schneider Electric російським клієнтам, виробляється в Росії на 5 власних заводах компанії. Широкий спектр електротехнічної продукції за ліцензією Schneider Electric випускається російськими партнерами у повній відповідності до світових стандартів якості, зазначено на описі компанії на її сайті. До активів Schneider Electric в РФ, зокрема, входять завод у Ленінградській області “ЕлектроМоноблок” (виробляє низьковольтні автоматичні апарати, елегазові моноблоки, пристрої релейного захисту), “Електрощит” у Самарі. Також компанія веде роботу в центрі інновацій в Іннополісі та лабораторії інновацій у Сколковому.

4. Уряд РФ у четвер схвалив законопроект, який надає пільгові періоди бізнесу та громадянам зі сплати кредитів з плаваючою ставкою, йдеться у повідомленні Мінекономрозвитку. Законопроект надає позичальникам можливість до 1 травня звернутися до банків за встановленням перехідного періоду зі зниженими відсотковими ставками за кредитами з плаваючою ставкою. “Міра дозволить бізнесу та громадянам адаптуватися до нових ринкових умов у зв’язку з різкою зміною ключової ставки Банку Росії (була підвищена 28 лютого з 9,5% до 20%)”, — зазначають у міністерстві. Для великих компаній протягом трьох місяців ставка поступово збільшується до рівня ринкових, але не більше 12,5% першого місяця, 13,5% — другого і 16,5% — третього місяця. Малий та середній бізнес зможе платити за колишніми умовами протягом трьох місяців, потім — півроку йому дається на рівномірне підвищення до рівня “ринку”. За оцінками Мінекономрозвитку, близько 40% корпоративних рублевих кредитів надано російськими банками під плаваючу відсоткову ставку. При цьому в більшості таких кредитних договорів як базова використовується ключова ставка Банку Росії, яка наприкінці лютого зросла відразу до 20%. Такий стан справ створює додатковий тиск на ринок і швидше за все викличе низку дефолтів у сегменті малого та середнього бізнесу.

5. Банк “Санкт-Петербург” з 18 березня призупиняє випуск карток китайської UnionPay через проблеми з поставками, відновити випуск пластикових карток цієї платіжної системи планується в травні, випливає з повідомлення кредитної організації. З 18 березня 2022 року ми тимчасово припиняємо випуск карт UnionPay International у зв’язку з порушенням логістики та термінів поставки бланків карток даної платіжної системи”, — йдеться в повідомленні банку. Банк зазначає, що активно працює над випуском віртуальної картки UnionPay і планує запустити її у квітні 2022 року. “Відновлення випуску пластикових карток UnionPay International заплановано на травень 2022 року, і найближчим часом ми повідомимо про старт процедури попереднього замовлення”, — заявив банк. Зараз карти UnionPay в Росії, крім банку “Санкт-Петербург”, поки що випускає Россільгоспбанк (РСГБ), Газпромбанк (ДПБ), Промзв’язокбанк (ПСБ), Всеросійський банк розвитку регіонів (ВБРР), Пошта-банк, банки “Зеніт”, “Солідарність” та “Примор’я”.

6. Русал звернувся до уряду РФ з проханням пом’якшити наслідки зростання ключової ставки ЦП для кредитів, наданих компанії раніше російськими банками з умовою плаваючої ставки. “Русал” зазначив, що підвищення ключової ставки до 20% посилило тиск на кредитний портфель компанії, збільшивши процентні платежі. У компанії є два великі кредити, прив’язані до ключової ставки. Це забезпечений акціями “Норнікеля” кредит Ощадбанку, залишок за яким близько 17,9 млрд рублів, і кредит від синдикату ВТБ і ГПБ на будівництво Тайшетського алюмінієвого заводу на суму до 45 млрд рублів. “Русал” просить застосовувати до цих кредитів ключову ставку, яка не перевищує значення на 24 лютого (9,5% річних). Компанія посилається на ризик недозавантаження російських алюмінієвих заводів у зв’язку із поточною зовнішньополітичною ситуацією. Крім зупинки Миколаївського глиноземного заводу (Україна) через військові дії та блокування фінансової діяльності, існує ризик зупинок постачання сировини із закордонних активів, у тому числі з глиноземного заводу Aughinish (Ірландія). Погіршила ситуацію заборона експорту товарів і технологій до РФ, зокрема гірничої техніки та устаткування. Це спричинить суттєве уповільнення реалізації інвестиційних планів, у тому числі проектів модернізації та проектів у рамках низьковуглецевої стратегії. Таким чином, продукція компанії може стати неконкурентоспроможною на світових ринках, звертає увагу “Русал”.

Питання про ризик радикального збільшення ставок за вже виданими кредитами порушувалося більшістю компаній у середу на нараді в Мінпромторгу як одна з ключових для галузі, повідомило джерело, близьке до одного з учасників наради. За його даними, в уряді ця позиція поділяється, але всі ці особливі умови кредитування ляжуть на витрати федерального бюджету.

7. Citadele, другий за величиною банк у Латвії, повідомив, що відхилятиме або заморожуватиме всі платежі на адресу сервісів VK та соцмережі “ВКонтакті”. Citadele нагадує, що Євросоюз 9 березня ввів санкції щодо гендиректора VK Володимира Кирієнка. Компанії VK належать популярні в Росії соціальні мережі — “ВКонтакте”, “Однокласники” та “Мій світ”, а також провайдер послуг електронної пошти. “Це означає, що співпраця жителів Латвії із зазначеними порталами неможлива, і банк Citadele відхилятиме або заморожуватиме всі платежі в/з підприємств цієї групи”, — пояснили в кредитній організації. “У разі, якщо жителі Латвії планували придбати у зазначених компаніях якісь послуги, то треба зважати на те, що подібні платежі будуть відхилені, а гроші повернені на рахунки клієнтів. Слід пам’ятати, що санкції ЄС поширюються і на юридичних осіб, які контролюються особами , що перебувають під санкціями”, — попереджає провідний експерт банку Citadele щодо санкцій Сайва Крастиня.

Citadele є другим найбільшим банком у Латвії за обсягом активів та величиною корпоративного кредитного портфеля. Група Citadele управляється з Латвії, її дочірні підприємства та філії працюють у Латвії, Литві та Естонії.

8. Російські співробітники іноземних компаній, які йдуть з ринку Росії, зможуть звернутися до служби зайнятості ще до офіційного звільнення, заявив на засіданні уряду прем’єр-міністр Михайло Мішустін. За його словами, головне завдання чиновників у цій ситуації — не допускати, щоб люди залишилися без роботи, та допомагати тим, хто роботу вже втратив. Він пообіцяв для цього розширити можливості служби зайнятості, така ухвала, за його словами, вже підписана. Уряд виділяє на реалізацію першого пакету рішень щодо підтримки зайнятості майже 40 млрд рублів. “Велику частину суми — понад 25,5 млрд рублів — ми направимо на створення в російських суб’єктах тимчасових вакансій для громадян, які перебувають під ризиком звільнення. А також на організацію оплачуваних громадських робіт для тих, хто зареєструвався на біржі праці для пошуку нового місця. Необхідністю скористатися такою допомогою зможуть 400 тисяч людей”, — сказав прем’єр. Мішустін замовчав, що велику частину бізнесу компаній, що йдуть з РФ, збираються націоналізувати, виникає питання віри російського прем’єра в ефективність такої націоналізації.

9. Національний перевізник Марокко Royal Air Maroc скасував усі рейси до Росії на невизначений термін, повідомляє Асоціація туроператорів Росії. “Щойно страхова компанія поставила заборону на польоти до Росії. Усі рейси анулюються”, – повідомив АТОР представник авіакомпанії. Раніше ще кілька іноземних авіакомпаній призупинили польоти до Росії, серед них — Ethiopian Airlines, Korean Air, Air Astana. Основною причиною скасування стали зміни у правилах авіаційного страхування через санкції проти Росії. Royal Air Maroc 17 лютого 2022 року відновила прямі регулярні рейси з Касабланки до московського аеропорту “Домодєдово” після призупинення рейсів у березні 2020 року через пандемію COVID-19. До цього компанія літала у “Домодєдово” з 2018 року.

10. Група “ГАЗ” не виключає перехід своїх підприємств чотириденного робочого тижня на період з 19 травня до 18 листопада 2022 року, повідомили “Інтерфаксу” у прес-службі компанії. Накази про можливий перехід на такий режим випущено на підприємствах, працівників повідомили про можливу зміну графіка за два місяці, як вимагає закон. Остаточне рішення про режим роботи з травня до листопада буде прийнято пізніше з урахуванням ситуації. Наказ випущений “у зв’язку з можливим падінням обсягів виробництва, спричинених проблемами з постачанням комплектуючих та порушенням логістичних ланцюжків”, пояснили у прес-службі. У групі в антикризовому режимі працює ситуативний штаб, який запроваджує заходи реагування з урахуванням щоденних змін умов ведення бізнесу та можливих наслідків у перспективі. Група “ГАЗ” об’єднує підприємства, що випускають легкі та середньотоннажні комерційні автомобілі, автобуси, автокомпоненти. Ключовий актив групи — Горьківський автозавод.

11. Жителів Петербурга закликають не панікувати через тимчасову відсутність в аптеках дефіцитних препаратів, зокрема лівотироксину натрію, який використовується в ендокринології, повідомили “Інтерфаксу” у прес-службі міського комітету з охорони здоров’я. Там запевнили, що цей препарат виробляється і за кордоном, і в Росії, його постачання не припинятимуться і скоро він з’явиться в аптеках у достатній кількості. Препарати левотироксину натрію приймаються курсом на постійній основі, тому аптеки зазвичай мають невеликий, але постійно поповнюваний запас цих ліків, зазначили чиновники. “У роздріб він, як правило, надається не більше 10 упаковок, тому препарат в аптеках досить швидко закінчився”, — пояснили в комітеті. Левотироксин натрію використовується для нормалізації роботи щитовидної залози при гіпотиреозі. У комітеті повідомили, що інші дефіцитні препарати, що використовуються в ендокринології, очікуються незабаром. ” НовоМікс”, “Апідра” (інсуліни) надійдуть в аптеки для пільговиків найближчими днями”, – зазначили в прес-службі. Вперше влада Петербурга визнала дефіцит препаратів на початку цього тижня, що причиною зникнення “Еутироксу” став ажіотажний попит через побоювання пацієнтів. “Апідра” з’являться для пільговиків у міській мережі “Петербурзькі аптеки”.

12. Британська Raven Property Group, один з лідерів російського ринку складських приміщень, повідомила, що продасть всі російські активи локальному менеджменту за номінальною ціною. Покупцем активів Raven виступить кіпрська Prestino Investments Ltd, яку засновують російські топ-менеджери на чолі з Ігорем Богородовим. Вона придбає 100% у кіпрській Raven Russia (Holdings) Cyprus Limited, на балансі якої знаходяться активи та пов’язані з ними боргові зобов’язання. “Надзвичайні часи вимагають надзвичайних заходів для захисту всіх співробітників і зацікавлених сторін нашого бізнесу.

Поєднання волатильності ринків і постійного ризику санкцій і санкцій у відповідь (для Raven особливо чутливі заходи валютного контролю, введені російською владою, оскільки вони перешкоджають конвертації рублевої виручки, що збирається з орендарів, та її подальшим переведенням на рахунки материнської структури, зумовлюють необхідність такої угоди. Ми сподіваємося на мир і молимося за нього”, — заявив через прес-службу голова ради директорів компанії Річард Джуїсон. “Події, які почалися 24 лютого, і вплив санкцій, що послідував, унеможливили продовження ведення бізнесу в нинішній формі”, — зазначила компанія. Raven була створена у 2005 році спеціально для інвестицій у російський ринок і тоді ж провела IPO на Лондонській фондовій біржі, а у 2018 році отримала вторинний лістинг на “Московській біржі”. У портфель Raven входять логістичні комплекси класу А загальною площею близько 1,9 млн. кв. м у Москві, Петербурзі, Ростові-на-Дону, Новосибірську та Нижньому Новгороді.

13. Австрійська група Raiffeisen Bank International (RBI), яка не раз заявляла про значущість для неї російського ринку, може переглянути свою позицію щодо активів у РФ: не виключає відходу з ринку. Відповідний прес-реліз розміщено на сайті RBI. RBI розгляне всі можливі варіанти дій щодо російського Райффайзенбанку, випливає із повідомлення групи. “Війна в Україні має руйнівний вплив на населення та економіку цієї країни. Наші думки та підтримка з усіма тими людьми, чиє життя трагічно змінилося назавжди внаслідок цієї війни”, – заявила RBI. “Ця безпрецедентна ситуація змушує RBI задуматися про свою участь на російському ринку. Тому ми оцінюємо всі стратегічні варіанти майбутнього Райффайзенбанку в Росії, включаючи ретельно продуманий вихід з Росії”, — наводяться слова глави RBI Йоханна Штробля у повідомленні групи. RBI та його дочірні банки продовжують працювати відповідно до місцевих та міжнародних законів, враховують санкційні обмеження, зазначає група.

14. Американська Xerox Holdings Corp. призупинила постачання продукції до Росії, повідомив головний фінансовий директор компанії Ксавьє Хейсс. За його словами, компанія відслідковує зміну ситуації в країні та поінформована про загрозу потенційного вилучення активів російським урядом. У Росії та Україні компанія Xerox представлена окремими юридичними особами. Хейсс зазначив, що російський підрозділ, як і український, не отримує виручку у великому обсязі, і компанія робить все, щоб повністю відповідати введеним санкціям.

15. Обмеження з продажу цукру, круп, борошна, олії введені у магазинах Сахалінської області у зв’язку з ажіотажним попитом на ці товари. Про це повідомила міністр сільського господарства та торгівлі регіону Інна Павленко на пленарному засіданні Сахалінської облдуми у четвер. “Сьогодні ми на штабі в уряді Сахалінської області розглянули низку пропозицій, у тому числі пропозиції, пов’язані з обмеженням продажу найбільш “гарячих” товарів в одні руки, тому що за останні два тижні приміром продаж цукру збільшився у 2,5 рази (продано 764 т цукру)”, — сказала вона. “Ми прорахували обсяг запасів (продуктів харчування, на які зараз спостерігається ажіотажний попит), який потрібен нам у регіоні для того, щоб не допустити дефіциту. Наші оптовики збільшили обсяги закупівель соціально-значущих продуктів харчування, насамперед цукру, збільшивши майже в три рази обсяг закупівлі цукру. І ми прогнозуємо, що протягом двох найближчих тижнів, поки товар перебуває в дорозі, ситуацію врегулюємо”, — зазначила міністр. За словами Павленко, у регіоні з 2014 року діє ухвала обласного уряду про встановлення торговими організаціями націнки на товари не більше 15%, у північних районах Сахаліну — не більше 20%. “Ведемо роз’яснювальну роботу з підприємцями за цією постановою, здебільшого вони цієї рекомендації дотримуються”, — зазначила вона. Але поки що в магазинах Сахаліну цукру та круп практично немає.

16. Уряд РФ зупиняє інфраструктурні проекти. Уряд вирішив призупинити реалізацію великого залізничного проекту Північний широтний хід (СШХ) через погіршення ситуації в економіці та з урахуванням високих ризиків залучення фінансування, пише “Коммерсант” з посиланням на протокол наради у віце-прем’єра Марата Хуснулліна. У протоколі йдеться, що в проекті спостерігається дефіцит фінансування близько 300 млрд. рублів і є ризики залучення концесіонером позикового капіталу. “З урахуванням високих ризиків залучення фінансових ресурсів, необхідних для початку реалізації проекту в макроекономічних умовах, що склалися” і з урахуванням обговорення “зазначено необхідність перенесення термінів початку реалізації проекту”. У протоколі також запропоновано перенаправити 50 млрд рублів інфраструктурного кредиту, який вже схвалений для СШГ, на інші пріоритетні інфраструктурні проекти. Мінтранс повинен буде подати до уряду проект доповіді президенту про погодження перенесення старту СШГ.

Проте роботу над СШХ остаточно не зупинять. Учасникам проекту — структурам ВАТ РЗ та “Газпрому” — доручено продовжувати проектування ділянок та отримати висновок держекспертизи, а Мінтрансу — аналізувати вантажну базу з урахуванням перерозподілу вантажопотоків, у тому числі в рамках поточної зовнішньоекономічної ситуації.

17. Уряд Туви повідомив, що був змушений звернутися до федерального Мінпромторгу, щоб домогтися відновлення поставок цукру та олії з Хакасії.
“Приводом стала відмова низки оптових постачальників Хакасії відвантажувати покупцям з Туви товари, за якими намітився ажіотажний попит. Абаканські комерсанти спробували притримати, зокрема, цукор і олію”, — пояснили чиновники. Мінпромторг втрутився у ситуацію, і після цього абаканські оптові бази стали відпускати товари тувинським постачальникам без жодних обмежень, зазначили у прес-службі. У Туві цукор подорожчав на 10,5%, також зросли ціни на овочі, фрукти та молочні продукти, зазначили в уряді регіону. З ліків трохи (1,2%) подорожчали препарати вартістю до 50 рублів.

За даними Міністерства сільського господарства та продовольства Туви, республіка істотно збільшила власне виробництво продуктів харчування — з 23 соціально-значущих продуктів харчування, що входять до складу споживчого кошика, у Туві виробляється 14: борошно, хліб, хлібобулочні вироби, яловичина, баранина, свинина, риба, масло вершкове, молоко, крупа гречана, картопля, капуста, цибуля, морква. М’ясом республіка забезпечена на 60,7%, молоком — на 61,5%, картоплею — на 72,2%, овочами — на 7,6%, яйцем — на 2,2%, борошном — на 4,4% обсяги заповнюються з допомогою ввезення товарів із інших регіонів.

Республіка Тува та ще 64 села на схід є спірними територіями між РФ та Китаєм. У 90-ті роки суперечка між КНР і РФ була знята підписанням договору, але формально територіальні претензії до РФ має Тайвань.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram