Соцмережі
23 Грудня 2021
735

Богдан Данилишин: ВВП, інвестиції та експорт

Економічна ситуація та стан зовнішньої торгівлі.

Згідно з уточненими даними Держстату ВВП України у реальному вимірі зріс на 2,7% у 3 кварталі 2021 року порівняно з відповідним кварталом минулого року (попередня оцінка — 2,4%) та на 1,5% порівняно із попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору).

За нашими оцінками, за 9 місяців 2021 року реальний ВВП збільшився на 2,2% до відповідного періоду минулого року, що є недостатнім для компенсації минулорічного падіння (на 4,0%) та нижчим від аналогічних показників економічної активності країн Східної Європи.

Домінуючу частину ВВП становлять споживчі витрати — понад 90% ВВП, зокрема приватні споживчі витрати — понад 70% (річне зростання +10%). Частка споживання на рівні понад 90% ВВП тримається з 2018 року і є відображенням низького рівня доходів в економіці (найнижчого в Європі за ПКС). Доходи майже цілком направляються на потреби поточного споживання, що не дає можливості сформувати адекватний обсяг заощаджень — основного внутрішнього джерела перспективного розвитку економіки.

При цьому, в ІІІ кварталі дещо активізувалися інвестиційні процеси (річний приріст нагромадження основного капіталу становив +14,5%), однак в цілому за 9 місяців поточного року на цілі інвестування в основний та оборотний капітал було спрямовано лише 10,1% ВВП (у 2020 році — 7,5% ВВП). Для порівняння: в середньому по групі країн з ринками, що формуються у 2020-2021 рр. валові інвестиції становили 24% ВВП.

Від’ємний внесок чистого експорту скоротився (до “-“0,8% ВВП), що позитивно вплинуло на стан платіжного балансу та зовнішньоекономічну стабільність країни. Для порівняння: у 2016-2019 роках негативний чистий експорт в середньому становив -8% ВВП.

Однак, стан зовнішньої торгівлі був обумовлений переважно сприятливою зовнішньою кон’юнктурою: зростання експортних цін перевищило 50% при зростанні цін імпорту лише на 20%. При цьому, фізичні обсяги експорту в поточному році скоротилися на 10% (незважаючи на збільшення обсягу виробництва та експорту зернових культур, врожайність яких у поточному МР була на чверть більшою, ніж минулого року). Тому підтримка розвитку конкурентоспроможного виробничого потенціалу країни залишається важливим питанням забезпечення її зовнішньоекономічної стійкості.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram