Соцмережі
7 Квітня 2021
706

Богдан Данилишин: Виконання державного бюджету у березні 2021

Бюджетна сфера та питання запозичень.

Виконання дохідної частини державного бюджету у березні та за результатами січня-березня 2021 року здійснювалося із перевищенням планових показників. Так, у березні за даними Держказначейства надходження від податкових органів перевищили індикативні показники на 5,4% (+3 млрд грн), у тому числі з ПДВ – на 22,2%, від митних органів – на 8,0% (+2,7 млрд грн). Це дозволило виконати місячний план доходів державного бюджету у березні на 108% (+8 млрд грн). За січень-березень виконання державного бюджету становило 105,7%, передусім завдяки перевиконанню планових показників податковими та митними органами – на 6,2% та 3,7% відповідно (+10,5 млрд грн).

Водночас обсяг видатків за загальним фондом державного бюджету у 1 кварталі 2021 року становив 91,7% від планового, а дефіцит загального фонду (33,6 млрд грн) був удвічі меншим від передбаченого розписом звітного періоду.

Обсяг державних запозичень у гривні в березні становив 33,2 млрд грн (середньозважена ставка – 10,9%), у доларах США – $474 млн (середньозважена ставка – 3,81%). Зниження середньозваженої ставки державних запозичень у національній валюті (на 62 б. п. у порівнянні з лютим) пов’язане передусім із скороченням середньої строковості первинних розміщень гривневих ОВДП: 48,5% гривневих ОВДП у березні було розміщено на строк до 1 року (у лютому – 22,7% від загального обсягу розміщень). Такий підхід до управління державним боргом є виправданим в контексті зменшення витрат на обслуговування державного боргу у короткостроковому періоді, проте збільшує ризики рефінансування державних запозичень за прийнятною вартістю у середньо- та довгостроковому періоді.

Обсяг вкладень нерезидентів у державні цінні папери продовжив скорочуватися – на 532 млн грн за тиждень. У розрізі інших категорій інвесторів у державні цінні папери відбувся перерозподіл вкладень в ОВДП від юридичних осіб (-8,1 млрд грн за тиждень) на користь банків (+7,6 млрд грн за тиждень), частка яких у структурі власників державного боргу досягла 52,3%.

Загалом, з початку року обсяг державних запозичень становив 95 млрд грн в національній валюті, $893 млн та €70,5 млн – в іноземній валюті. Це становить 25% від планового обсягу внутрішніх державних запозичень на 2021 рік, проте лише 18% від загального обсягу запозичень, передбаченого Законом України “Про державний бюджет на 2021 рік” (з урахуванням зовнішніх запозичень, які за перші три місяці поточного року не здійснювалися). Виконання плану запозичень на 2021 рік, який за результатами 1 кварталу виконано лише на 73,8%, потребує як активізації виконання програм співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями – офіційними кредиторами, так і розширення місткості внутрішнього ринку державних запозичень.

Бюджетна сфера та питання запозичень

Виконання доходної частини державного бюджету у березні та за результатами…

Опубликовано Богданом Данилишиным Вторник, 6 апреля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram