Соцмережі
27 Травня 2021
827

Богдан Данилишин: Відновлення економіки та фінансової сфери триває

На запити ЗМІ надаю особистий експертний Прес-дайджест щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках.

Економічна ситуація.

На тлі адаптації до діяльності в умовах COVID-19 та сприятливої кон’юнктури на зовнішніх ринках промислове виробництво відновлюється. За даними Держстату індекс промислової продукції (ІПП, сезонно скоригований) у квітні 2021 року зріс до переднього місяця на 2,7%. У річному вимірі, скориговано на ефект календарних днів, промислове виробництво в Україні у квітні збільшилося на 12,5% у порівнянні з квітнем 2020 року. Характерним є зростання ІПП у квітні за більшістю видів промислової діяльності та у розрізі основних промислових груп.

Так, зростання галузей добувної промисловості у квітні становило 1,8% до попереднього місяця та 6,6% до відповідного місяця минулого року; галузей переробної промисловості – відповідно 3,0% та 17,7%. У січні-квітні 2021 року у порівнянні з січнем-квітнем 2020 р. ІПП зріс на 1,5%, у тому числі у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – знизився на 0,5%, у переробній – зріс на 2,7%, у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – зріс на 4,2%.

Підтримку відновленню промислового виробництва в Україні надають високі ціни на світових товарних ринках. Зокрема, річні темпи зростання світових цін на залізну руду та сталь становлять 16-33%, стимулюючи прискорення промислової інфляції в Україні – ціни у промисловості у квітні зросли на 27,8% до квітня 2020 року, у тому числі ціни на промислову продукцію для внутрішнього ринку – на 21,8%, для споживання за межами України – на 52,6%.

Вищезазначені фактори сприяють покращенню фінансових результатів великих та середніх підприємств, частка яких переважає у структурі виробників промислової продукції. Так, за січень-березень 2021 року фінансовий результат до оподаткування таких підприємств становив 166,0 млрд грн прибутку у порівнянні з збитком на рівні 4,9 млрд грн у січні-березні 2020 року. Частка збиткових підприємств скоротилася до 27,8% у порівнянні з 40,8% у січні-квітні 2020 року.

Водночас покращення фінансових результатів все ще не призводить до збільшення капітальних інвестицій підприємств. У 1 кварталі 2021 року індекс капітальних інвестицій в Україні зменшився на 9,5% до відповідного періоду минулого року, зокрема, у промисловості – на 12,4%. Позитивну динаміку щодо збільшення капітальних інвестицій демонструють галузі, попит на продукцію яких кратно зріс у період коронакризи – поштова та кур’єрська діяльність, виробництво електричного устаткування, охорона здоров’я та надання соціальної допомоги. Характерно, що частка коштів банків та інших позик у фінансуванні капітальних інвестицій знизилася до рівня нижче 5%, тоді як за рахунок власних коштів підприємств та організацій фінансується майже 4/5 капітальних інвестицій в Україні.

Стійкі темпи відновлення споживчого попиту сприяють збільшенню обсягів роздрібної торгівлі та реалізації послуг. Хоч те, що у квітні індекс фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі знизився на 6,5% до попереднього місяця, у річному вимірі торговельна активність у роздрібному сегменті прискорилася до 34,3%. В цілому за 4 місяці 2021 року фізичні обсяги роздрібної торгівлі зросли на 14,0% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Обсяг послуг, наданих підприємствами споживачам, у 1 кварталі 2021 року зріс на 1,0% у річному вимірі – до 237,7 млрд грн.

Водночас недостатньо сприятливі погодні умови та високий врожай минулого року обумовили зниження індексу виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у січні-квітні 2021 року на 4,7% до відповідного періоду минулого року. При цьому, Україна продовжує залишатися одним із найбільших експортерів сільськогосподарської продукції: за даними Держмитслужби станом на 21 травня 2021 року українські експортери поставили на зовнішні ринки 40,9 млн т. зернових, зернобобових культур та борошна. Зокрема, у 2020/2021 маркетинговому році експортовано кукурудзи – 20,4 млн т., пшениці – 15,6 млн т., ячменю – 4,1 млн т., жита – 0,2 тис. т.

Бюджетна сфера.

Виконання Державного бюджету за податковими надходженнями у травні здійснюється із випередженням планових показників. Так, з початку травня станом на 25.05.2021 податковими органами було мобілізовано до державного бюджету 64,9 млрд грн, що на 8,3 млрд грн або на 14,6% перевищує індикативні показники на місяць. При цьому, відшкодування ПДВ з бюджету з початку травня становило 4,3 млрд грн (+0,7 млрд грн у порівнянні з відшкодуванням ПДВ у квітні на відповідну дату), з початку року – 54,3 млрд грн.

Зважаючи на помірний обсяг виплат з погашення та обслуговування внутрішнього державного боргу в останній декаді травня, обсяги розміщень ОВДП Міністерством фінансів є не високими, що дозволяє стримувати від підвищення вартість державних запозичень. Так, з початку травня на первинних аукціонах було розміщено гривневих ОВДП на суму 11,8 млрд грн, у тому числі на аукціоні, що відбувся 25.05.2021 – майже 6 млрд грн із дохідністю на рівні попередніх розміщень. Найбільший попит мали гривневі ОВДП на строк 1 рік, за якими було залучено майже 3,5 млрд грн із середньозваженою дохідністю 11,20% шляхом задоволення всіх отриманих заявок.

Загальний обсяг ОВДП в обігу минулого тижня незначно зріс (+0,8 млрд грн), що було обмовлене погашенням ОВДП, які знаходилися у портфелі Національного банку (-2,2 млрд грн), яке, втім, було компенсоване збільшенням вкладень у державні цінні папери з боку банків (+1,5 млрд грн), юридичних та фізичних осіб (загалом +1,2 млрд грн), а також нерезидентів (+0,5 млрд грн).

Валютний ринок.

Ситуація на міжбанківському валютному ринку упродовж тижня залишалася контрольованою та не потребувала активної участі Національного банку. На міжбанківському ринку продовжує домінувати попит клієнтів банків на іноземну валюту (чистий продаж банками іноземної валюти клієнтам становив $11 млн в середньому за день), що формувався на форвардному сегменті ринку. Натомість банки компенсували чистий продаж іноземної валюти з позиції за рахунок купівлі готівкової та безготівкової іноземної валюти у фізичних осіб. Чистий продаж населенням готівкової іноземної валюти з початку травня становив $150 млн, безготівкової – $61 млн доларів США. З початку року чистий продаж іноземної валюти населенням перевищив $1,1 млрд.

Обсяг чистої купівлі іноземної валюти Національним банком з початку року продовжує залишатися на позначці $220,5 млн. Міжнародні резерви НБУ станом на 26.05.2025 становили $27,9 млрд, з них кошти Уряду в НБУ – $1,3 млрд.

Фінансовий сектор.

Активи банків у квітні (станом на 01.05.2021) зросли на 1,5% (або на 27,2 млрд грн до 1 863 млрд грн) головним чином за рахунок збільшення кредитування суб’єктів господарської діяльності (+16,3 млрд грн або +2,2% за місяць) та фізичних осіб (+2,4 млрд грн або +1,2%). При цьому, резерви банків за активними операціями (з урахуванням резервів за операціями, які обліковуються на позабалансових рахунках) скоротилися у квітні на 2,8% (або на 10,7 млрд грн), що свідчить про продовження роботи із урегулювання проблемних активів в банківській системі.

Збільшенню активів банків сприяє активне нарощення їх ресурсної бази. Зобов’язання банків у квітні зросли на 40,9 млрд грн (+2,5%) за рахунок збільшення коштів фізичних осіб (включно з ощадними сертифікатами) – на 12,2 млрд грн, коштів суб’єктів господарювання – на 6,3 млрд грн (+1,0%).

Чистий прибуток банків за результатами 4 місяців 2021 року становив понад 17,5 млрд грн, збільшившись у квітні на 6,6 млрд грн. Зростання процентних та комісійних доходів, що генерують основний заробіток банків, у квітні суттєво випереджало збільшення процентних та комісійних витрат, що ілюструє більш швидку реакцію ставок за кредитами банків на підвищення ключової ставки НБУ у порівнянні з зміною вартості фондування банків. Рентабельність активів банків у квітні зросла до 2,87%, капіталу – до 24,75%.

При цьому, ліквідність банківської системи продовжує залишатися високою – понад 194 млрд грн становить залишок коштів банків на кореспондентських рахунках та у депозитних сертифікатах НБУ. Її скорочення упродовж минулого тижня було обумовлене мобілізацією коштів на ЄКР, зважаючи на настання кінцевих строків сплати більшості податків суб’єктами господарювання (у тому числі з податку на прибуток за 1 квартал 2021 р.). Високі показники капіталізації та ліквідності банків свідчать про їх значний потенціал у підтримці національної економіки фінансовими ресурсами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram