Соцмережі
5 Квітня 2021
732

Богдан Данилишин: Тенденція скорочення приросту іноземного капіталу триває

Про прямі інвестиції в Україну​.

В цілому капітал іноземних інвесторів за 2020 рік скоротився на $868 млн. Скорочення річного обсягу іноземного капіталу відбулося вперше після 2015 року. Зміна обсягів іноземного капіталу визначається динамікою трьох його складових — нові інвестиції в акціонерний капітал, реінвестовані доходи інвестора та борговий капітал інвестора.

За підсумками 2020 року приріст прямих іноземних інвестицій в акціонерний капітал підприємств України рекордно скоротився — до 760 $млн, що складає лише 0,5% ВВП.

Тенденція скорочення приросту іноземного капіталу триває ще з 2007 року і особливо посилилась в період після кризи 2014-2015 років. Скорочення приросту інвестицій відбувалось незважаючи на успіхи української влади в консолідації державних фінансів, розчищенні банківської системи, досягненні низьких темпів інфляції. Ці цільові орієнтири неодмінно декларувалися нашими міжнародними партнерами як запорука інтенсивного надходження іноземного капіталу в Україну. Однак, очевидно, що це не вплинуло на динаміку іноземного інвестування. В тому числі і перебування України в межах відповідних Програм.

​Іншою складовою притоку прямих інвестицій є реінвестований капітал підприємств з іноземними інвестиціями, які вже працюють на території України. Внаслідок пандемічної кризи посилилась збитковість підприємств, що призвело до формування негативних фінансових результатів і, як наслідок, до зменшення іноземного капіталу в Україні, який вимушено спрямовувався на покриття збитків. Якщо за 2016-2019 роки підприємства з іноземними інвестиціями реінвестували отриманий прибутку в економіку Україну на суму $7,9 млрд, то за підсумками 2020 року згенеровані збитки призвели до зменшення іноземного капіталу на $1,3 млрд.

​У 2020 році підприємства з іноземними інвестиціями інтенсифікували нарахування та виплату дивідендів за прибутком і посилили виведення капіталу з України за цим каналом.

Збільшення дивідендів впливає на зменшення реінвестованого доходу прибуткових підприємств і в такий спосіб впливає на зменшення потенційного додаткового приросту іноземного капіталу в країні.

Всього за 2020 рік сплачено дивідендів та процентів за прямими інвестиціями у обсязі $4,1 млрд, що становить 8,4% від обсягів іноземного капіталу в Україні (у 2019 році було $3,4 млрд та 6,6% відповідно). Частина дивідендів припадає на банки з іноземним капіталом. У 2020 році банки з іноземним капіталом отримали 5,0 млрд грн процентного доходу за депозитними сертифікатами та 3,8 млрд грн за ОВДП (разом близько $330 млн). Частину цього доходу було виведено з України через дивіденди.

Також вагомою складовою змін в капіталі іноземних інвесторів є динаміка боргового капіталу прямих інвесторів. Під час кризи борговий капітал, як правило, перетікає з нестабільних ринків до більш стійких економік. За підсумками 2020 року борговий капітал іноземних інвесторів в Україні скоротився на $307 млн, в т.ч. за рахунок зниження рефінансування старих позик — на $27 млн, за рахунок збільшення обсягів зворотнього інвестування (надання кредитів та позик дочірніми компаніями їх материнським закордонним компаніям) — на $280 млн. Інтенсифікація процесів виведення капіталу з України за каналами зворотного інвестування може також бути наслідком лібералізації транскордонного руху капіталів, яка активно впроваджувалася в Україні впродовж останніх років.

​Ключові причини низької зацікавленості іноземних інвесторів в українській економіці — слабкий і нерозвинений внутрішній ринок, триваючий воєнний конфлікт з Російською Федерацією, а також низький рівень правового захисту інвестицій.

Про прямі інвестиції в Україну​

В цілому капітал іноземних інвесторів за 2020 рік скоротився на 868 млн. дол….

Опубликовано Богданом Данилишиным Понедельник, 5 апреля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram