Соцмережі
7 Квітня 2022
427

Богдан Данилишин: Санкційне коло навколо рф змикається

Санкційні хроніки. День 43.

Підсумки 7 квітня 2022 року.

1. Американські санкції завдадуть важкої шкоди економіці Росії і, ймовірно, зведуть нанівець усі її досягнення за останні 15 років, заявив у середу президент США Джо Байден.

“Лише за один рік наші санкції, ймовірно, знищать останні 15 років досягнень економіки Росії”, — сказав він.

Він додав, що кроки, зроблені США та їхніми союзниками, за прогнозами, скоротять ВВП Росії “на двозначне число” лише цього року.

Раніше в середу стало відомо, що Сполучені Штати вводять повні блокуючі санкції щодо Сбербанку (найбільшого російського банку) та Альфа-банку (найбільшого в країні приватного банку).

2. Британська GlaxoSmithKline Plc (GSK) припинить ввезення в Росію низки товарів зі свого асортименту, включаючи рідину для полоскання рота, вітаміни та харчові добавки, але продовжить постачати безрецептурні ліки, пише The Wall Street Journal із посиланням на заяву компанії.

Glaxo не має виробничих потужностей у Росії. До найбільш відомих препаратів компанії входять ліки від грипу “Терафлю” та знеболювальне “Вольтарен”.

Раніше GSK повідомляла, що припинить рекламу в РФ. Крім того, компанія не буде набирати нових пацієнтів у існуючі клінічні випробування в країні і не розпочинатиме нових клінічних досліджень.

3. США включили в списки санкцій ряд компаній групи Сбербанку, у тому числі дочірні банки в Україні та в Казахстані, Сетелем банк, що знаходиться в стадії банкрутства Sberbank Europe AG і платіжний сервіс ЮMoney, випливає з повідомлення OFAC (Office of Foreign Assets Control, підрозділ Мінфіну США, що відповідає за правозастосування у сфері санкцій).

У SDN list (Specially designated nationals list) також включені “Сбербанк страхування”, “Сбербанк страхування життя”, “Страховий брокер Сбербанку”, “Сбербанк лізинг”, “Сбербанк факторинг”, НВФ Сбербанку, “Сбербанк-АСТ”, “Сбербанк капітал “, Sberbank CIB та Stategy Partners.

В американський список санкцій потрапило і “Об’єднане кредитне бюро”, в якому Сбербанк, за останніми розкритими даними, належить 50%. У SDN list також включена компанія “Цифрові технології” — структура, через яку Сбербанк інвестував у низку IT-компаній. США в середу ввели щодо Сбербанку блокуючі санкції. Вони передбачають “заморожування” активів у США, а також заборону американським громадянам проводити будь-які операції з банком. Аналогічні обмеження щодо Ощадбанку запровадила Великобританія.

4. Сполучені Штати припинили імпорт російської нафти на тижні, що завершився 1 квітня, свідчать дані управління енергетичної інформації Міненерго США.

При цьому минулого тижня Сполучені Штати імпортували з Росії 100 тис. б/д. Востаннє США припиняли закупівлю російської нафти на тижні з 19 по 25 лютого, проте відновили її імпорт вже наступного тижня у максимальних для 2022 року обсягах — 148 тис. б/д. У середньому за підсумками березня імпорт нафти із РФ становив 52 тис. б/д. На початку березня адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про заборону імпорту нафти із Росії. Найбільшим постачальником нафти в США за підсумками минулого тижня залишається Канада (майже 3,9 млн б/д), на другому місці — Мексика (619 тис. б/д), яка випередила Саудівську Аравію (573 тис. б/д). Понад 200 тис. б/д країна купувала у Колумбії, трохи більше 70 тис. б/д — у Іраку, Еквадору та Бразилії. Минулого тижня США, крім імпорту нафти з Росії, також припинили її постачання з Нігерії та Тринідаду та Тобаго.

5. Міністерство фінансів США запровадило санкції проти прем’єр-міністра РФ Михайла Мішустіна, мера Москви Сергія Собяніна, губернатора Санкт-Петербурга Олександра Беглова, голови Мінфіну РФ Антона Силуанова. У список санкцій також потрапили заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв, віце-прем’єр, повпред президента в Далекосхідному федеральному окрузі Юрій Трутнєв, повпред президента РФ в Північно-Кавказькому федеральному окрузі Юрій Чайка. Санкції також торкнулися керівника Федеральної митної служби (ФМС) Росії Володимира Булавіна, міністра юстиції Костянтина Чуйченка, голови адміністрації Кремля Антона Вайна. Окрім іншого, санкції торкнулися, зокрема, дружини та доньки глави МЗС РФ Сергія Лаврова.

6. Чергова група бізнесменів і банків із Росії потрапила до списку санкцій Великобританії. Серед них співвласник “НОВАТЕКу” та “СІБУРу” Леонід Міхельсон, голова АК “АЛРОСА” Сергій Іванов, голова правління Газпромбанку Андрій Акімов, керівник “Газпром нафти” Олександр Дюков, засновник “ФосАгро” Андрій Гур’єв-старший, основний бенефіціар “Акрона” , гендиректор “КАМАЗу” Сергій Когогін. Також під санкціями Великобританії тепер перебувають Сбербанк та Московський кредитний банк. 24 березня Великобританія оголосила про санкції щодо 33 осіб та 26 організацій. Під санкції, зокрема, потрапили голова Сбербанку Герман Греф, а також колишній заступник голови організації Лев Хасіс, російський бізнесмен Олег Тіньков, партнер Романа Абрамовича з бізнесу Євген Швідлер, заступник міністра оборони Дмитро Булгаков та голова Федеральної служби з військово-технічного співробітництва Дмитро Шугаєв. До списку санкцій Лондона також були включені Газпромбанк, Альфа-банк, РЖД, “РусГідро”, “АЛРОСА”, Россільгоспбанк, Радкомфлот.

7. США вводять повні блокуючі санкції щодо Сбербанку (найбільшого російського банку) та Альфа-банку (найбільшого в країні приватного банку), йдеться у прес-релізі Білого дому. Це один із заходів у черговому пакеті санкцій, який Штати вводять через Україну. Блокуючі санкції передбачають повне заморожування активів Сбербанку та “Альфи”, пов’язаних з фінансовою системою США, та заборона громадянам країни співпрацювати з цими кредитними організаціями. Раніше під блокуючі санкції США потрапив ВТБ. Також Білий дім пообіцяв запровадити повні блокуючі санкції проти великих російських держкомпаній. Мінфін назве їх на день пізніше. Завдання цих санкцій – завадити Кремлю використати їх для фінансування дій в Україні. Крім того, президент Джо Байден своїм виконавчим наказом заборонить будь-які нові інвестиції в Росію для громадян США, де б вони не були. У Білому домі вважають, що це посилить економічну ізоляцію Росії, з якої вже вирішили піти понад 600 іноземних та міжнародних організацій.
Під повні блокуючі санкції потраплять представники російської еліти та їхні родичі. У прес-релізі Білого дому згадані прем’єр-міністр Михайло Мішустін, заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв, а також без згадки імен – дорослі діти президента Володимира Путіна, донька та дружина глави МЗС Сергія Лаврова. У прес-релізі згадане нещодавнє рішення Мінфіну США заборонити Росії проводити виплати за держборгом коштами, що перебувають під юрисдикцією США. Оскільки Росія має кошти і поза цією юрисдикцією, здатність країни робити ці виплати повністю ще не заблокована, але країна має бути поставлена перед вибором між дефолтом і виснаженням її доларових резервів, відзначили в Білому домі і назвали Росію “фінансовою парією”.

При цьому у Вашингтоні запевнили, що посилення санкцій не торкнеться нагальних потреб простих росіян, і постачання в Росію основних продуктів харчування та іншої сільгосппродукції, ліків та медвиробів, а також телекомунікаційних сервісів та засобів, які забезпечать росіян інформацією та доступом до інтернету. Нові санкції США введуть разом із партнерами по Євросоюзу та “Великої сімці”, випливає з повідомлення. Це рішення ухвалено, щоб змусити керівництво Росії заплатити за дії в Україні та Бучі.

8. Фінський залізничний оператор VR Group поступово повністю згорне вантажний трафік із Росією, це займе кілька місяців, повідомила компанія. За рішенням ради директорів VR Group, дочірнє VR Transpoint, яке займається вантажними перевезеннями, розробить план скорочення трафіку. Наразі санкції Євросоюзу не забороняють залізничне сполучення з Росією. Тому розірвання контрактів на вантажоперевезення, укладені між VR та його внутрішніми клієнтами, має відбуватися за порядком, прописаним у контракті, та погоджуватися з клієнтами. Мета VR – якнайшвидше припинити вантажні перевезення, але, за оцінками, цей процес триватиме кілька місяців, повідомила компанія. 27 березня VR Transpoint призупинила вантажні перевезення до Росії, пославшись на британські санкції проти РЗ, але за кілька днів їх відновила після роз’яснень британських регуляторів про те, що VR Group ці санкції не стосуються. З 28 березня за рішенням VR Group між Фінляндією та Росією перестали курсувати потяги Allegro.

9. Російські авіакомпанії отримуватимуть держсубсидії, які їм пообіцяли у зв’язку з санкціями, щомісяця, виходячи з даних пасажирообороту, повідомив телеканалу “Росія 24” голова Мінтрансу Віталій Савельєв. “Авіакомпанії отримають не просто субсидію на підтримку своїх касових розривів, операційних збитків – вони отримають субсидію лише у разі перевезення пасажира. Тобто щомісяця після закінчення місяця авіакомпанії надаватимуть свої дані про перевезення пасажиро-кілометрів, тобто скільки пасажирів на яку дистанцію вони перевезли “І за підсумками місяця Росавіація вивчатиме, порівнюватиме ці документи, і ми виплачуватимемо субсидію, яка розрахована Мінтрансом”, — пояснив міністр. “Це досить серйозна підмога для організації роботи з пасажирами. Але саме хочу підкреслити, компанії отримають не пряму субсидію на себе, а тільки за перевезення пасажирів, що на наш погляд має стимулювати авіакомпанії в організації перевезень пасажирів”, — додав він. Наприкінці березня президент Володимир Путін на нараді з розвитку авіаперевезень говорив, що держава може виділити авіакомпаніям близько 100 млрд. рублів на субсидування внутрішніх перевезень з квітня по жовтень 2022 року.

10. Депутати Держдуми ухвалили у третьому читанні закон, який дозволяє Мінфіну викуповувати за гроші з Фонду національного добробуту привілейовані акції кредитних організацій. Законопроект №19912-8 1 квітня до палати внесли кілька депутатів. Друге читання він відбувся 5 квітня.

Відповідно до закону, Мінфіну для цих угод не потрібно буде отримувати попередню та подальшу згоду Банку Росії та ФАС. Крім того, на ці угоди не поширюватиметься вимога розкривати інформацію про суттєві факти та вимогу залучати уповноважений орган виконавчої влади для визначення ціни розміщення акцій кредитної організації.

Уряд вже використав кошти ФНД для докапіталізації банків у кризу 2008-2009 років, видавши їм суборди через ВЕБ на 404 млрд рублів. У 2014 році після запровадження секторальних санкцій держбанки конвертували ці суборди у “префи”. Так, ВТБ отримав у капітал першого рівня 214 млрд рублів, Газпромбанк – 39,95 млрд рублів, РСГБ — 25 млрд рублів.

11. У Росії в березні продажі “АвтоВАЗу” впали на 63,6% у річному вираженні і склали 12 289 машин Lada, показали дані Асоціації європейського бізнесу (АЕБ). У лютому річний спад продажів становив 20,8%. У I кварталі компанія продала 52 712 автомобілів, що на 37,2% менше, ніж у січні-березні 2021 року. Значну частину березня виробництва “АвтоВАЗу” у Тольятті та Іжевську провели у простоях через нестачу комплектуючих.

Призупинення виробництва на АвтоВАЗі через дефіцит напівпровідників почали вводитися ще з середини минулого року. Компанія намагалася компенсувати припинення, продовжуючи робочі тижні та балансуючи тривалість змін залежно від поточної ситуації з поставками.

Власником 100% російського автовиробника до кінця 2021 року була нідерландська Alliance Rostec Auto BV, що належить “Ростеху” (32%) та Renault Group (68%). Наприкінці 2021 року завершився переведення 100% акції “АвтоВАЗу” в російську юрисдикцію, під егіду місцевого ТОВ “Лада Авто Холдинг”, частки в якому в акціонерів не змінилися — 68% на 32%. Після початку війни в Україні група Renault наприкінці березня заявила про припинення виробництва на своєму московському заводі та плани перегляду участі в капіталі “АвтоВАЗу”. “Щодо частки в “АвтоВАЗі”, Renault Group оцінює доступні варіанти, беручи до уваги поточну кон’юнктуру і діючи відповідально стосовно своїх 45 тисяч співробітників у Росії”, — зазначав концерн у своїй заяві.

12. Авіакомпанія Air India перестала продавати квитки на рейси Делі — Москва, повідомило Telegram посольство Росії в Індії. Перевізник пообіцяв повністю повернути гроші за квитки на скасовані рейси. Дипломати зазначили, що перспективи відновлення рейсів поки що залишаються невизначеними. “У зв’язку зі скасуванням урядом Індії обмежень на міжнародне авіасполучення є можливість безперешкодно користуватися транзитними маршрутами до Росії через Ташкент, Стамбул, Дубаї, Абу-Дабі, Доху та інші доступні напрямки”, — додали в посольстві.

До початку запровадження західних санкцій рейси між Москвою та Делі також виконував “Аерофлот”. Після арештів літаків російських авіакомпаній за кордоном перевізник скасував більшість міжнародних рейсів.

13. Американська Intel Corp., розробник та виробник електронних пристроїв та комп’ютерних компонентів, призупинила діяльність у Росії, повідомляється на сайті компанії. “Ми негайно призупинили всі ділові операції в Росії. Це слідує за нашим попереднім рішенням призупинити всі поставки клієнтам у Росії та Білорусії”, — йдеться у повідомленні. Як повідомлялося, компанія призупинила постачання своєї продукції до Росії та Білорусії на початку березня. За даними “СПАРК-Інтерфакс”, в Intel Technologies (російській “дочці” Intel) працює близько 60 людей. Виторг компанії за 2020 рік склав 1 млрд рублів, чистий прибуток — 67 млн рублів. Разом про те, більшість продукції Intel продається через російську ” дочку ” , а складі комп’ютерної техніки різних виробників.

При цьому в нижегородському офісі Intel повідомили, що чисельність співробітників у Росії становить близько 1,2 тис. осіб, у тому числі в нижегородському офісі — понад тисячу осіб. “Діяльність компанії припинена, докладнішого коментаря щодо ситуації поки немає”, — сказав представник нижчеміського офісу Intel.

14. МЗС Канади оголосило про розширення санкцій проти Росії за рахунок включення до списку санкцій низки російських представників. До оновленого переліку потрапили підприємці Володимир Потанін, Віктор Вексельберг, Кирило Шамалов, Дмитро та Галина Пумпянські, Вадим Мошкович, Леонід Міхельсон та Олександр Винокуров. Санкції запроваджено також проти заступника начальника Генштабу ЗС Росії Ігоря Костюкова. Влада Канади додатково прийняла рішення про введення обмежень щодо дев’яти громадян Білорусії, з яких троє обіймають посади в міністерстві оборони країни, а шестеро — бізнесмени.

“До санкційного списку додані білоруси — бізнесмени Олександр Шакутін, Володимир Пефтієв, Анатолій Тернавський, Павло Топузидіс, Євген Баскін, Валентин Байко, а також заступники міністра оборони Білорусії Андрій Бурдико, Сергій Симоненко та Андрій Жук”, — йдеться у релізі на сайті канадського уряду . Обмеження набирають чинності з моменту опублікування повідомлення, наголосив МЗС.

Наприкінці березня прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про введення додаткових заходів проти Росії у зв’язку із ситуацією навколо України – зокрема, під нові санкції підпали 160 членів Ради Федерації.

Канада також запровадила санкції проти п’яти росіян та 32 структур, пов’язаних, зокрема, з оборонним комплексом РФ, а також проти 15 офіційних осіб РФ, зокрема проти віце-прем’єра Дмитра Григоренка, голови Мінекономрозвитку Максима Решетнікова, представника Міноборони РФ Ігоря Конашенкова.

До цього Канада заявила про введення обмежень щодо 10 ключових осіб із двох важливих компаній енергетичного сектору Росії — “Роснефти” та “Газпрому”. Раніше Оттава ввела санкції проти президента Росії Володимира Путіна, глави МЗС РФ Сергія Лаврова, міністра фінансів Антона Силуанова, міністра оборони Сергія Шойгу, міністра юстиції Костянтина Чуйченка та керівника адміністрації президента Антона Вайна.

15. Уряд Нової Зеландії оголосив про застосування 35% мит на весь імпорт із Росії, а також про заборону експорту продукції, пов’язаної зі стратегічними галузями російської промисловості. “Нова Зеландія буде застосовувати мита з усіх напрямків до всього російського імпорту, а також заборонить експорт промислової продукції, такий як обладнання для ІКТ (інформаційно-комунікаційні технології – ІФ) та двигуни”, — йдеться у заяві міністра торгівлі Демієна О’Коннора.

Уточнюється, що буде підготовлено нормативні акти для приведення в дію політичних рішень, які мають набути чинності з 25 квітня. Перший пакет санкцій Нової Зеландії щодо Росії набув чинності у березні. Країна ввела обмеження проти президента РФ Володимира Путіна, прем’єра Михайла Мішустіна, глави МЗС Сергія Лаврова та голови Міноборони Сергія Шойгу.

До списку санкцій потрапили також глава МВС Володимир Колокольцев, голова ФСБ Росії Олександр Бортніков, спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко, спікер Держдуми В’ячеслав Володін, керівник адміністрації президента РФ Антон Вайно, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев, заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведь розвідки РФ Сергій Наришкін.

Крім того, Нова Зеландія застосувала санкційні заходи проти 19 організацій, зокрема до “Промзв’язку банку”. Під санкціями опинилися АТ “Науково-виробнича корпорація УралВагонЗавод”, “558 Авіаційний ремонтний завод” та компанія “Інтеграл”, а також АТ “Концерн ВКО “Алмаз-Антей”. Крім того, набув чинності заборона на поїздки до Нової Зеландії щодо 364 політичних діячів, військовослужбовців та журналістів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram