Соцмережі
16 Травня 2022
619

Богдан Данилишин: Санкції — день 82

Санкційні хроніки. День 82.

Підсумки минулих днів.

росія сьогодні:

1. У квітні інфляція в Росії сповільнилася до 1,56% з 7,61% у березні, після 1,17% у лютому та 0,99% у січні, повідомило статистичне відомство.

ідготовлений “Інтерфаксом” консенсус-прогноз економістів щодо інфляції на квітень передбачав зростання цін на 1,6%. За січень-квітень 2022 року ціни в Росії зросли на 11,67%. У річному вираженні інфляція у квітні 2022 року, за даними Росстату, прискорилася до 17,83% (максимум із січня 2002 року) з 16,69% у березні, з 9,15% у лютому, 8,73% у січні та з 8,39% у грудні 2021 року.

Продовольчі товари у квітні зросли в ціні на 2,87% (у річному вираженні — зростання на 20,48%), непродовольчі – на 0,53% (20,19%), послуги – на 1,07% (10,87%) %). Базовий індекс споживчих цін у квітні становив 102,01% (у річному вираженні — 120,37%). Плодоовочева продукція у квітні подешевшала на 0,35% після стрибка на 14,22% у березні.

У квітні з непродовольчих товарів найбільше зросли ціни на непродовольчі товари першої необхідності, що входять до рекомендованого переліку: туалетне мило — на 12%, прокладки гігієнічні — на 11,9%, мило господарське — на 10,2%, сірники — на 8,3 %, пасти зубні — на 8,1%, порошки пральні — на 7,3%.

2. Банкам можуть заборонити видавати незабезпечені споживчі кредити зі змінною процентною ставкою, для іпотечних кредитів планується запровадити низку обмежень (за сумою та за строком), також плануються обмеження щодо цього виду кредитування для МСП. Це випливає із поправок до законопроекту, внесеного до Держдуми у липні 2021 року групою депутатів. Наприкінці березня 2022 року його було прийнято у першому читанні. Спочатку документ передбачав заборону на застосування плаваючої ставки для споживчих та іпотечних кредитів, сума яких нижча за мінімальний розмір, який встановлює уряд за погодженням з Банком Росії. Також передбачалося запровадити заборону застосування плаваючої ставки для кредитів терміном понад 20 років і менше 1 року. Розіслані на погодження відомств комітетом Держдуми з фінансового ринку поправки припускають уже повну заборону на надання незабезпечених споживчих кредитів за плаваючими ставками. “Застосування змінних процентних ставок допускається лише до кредитних договорів, договорів позики, які укладені з фізичною особою з метою, не пов’язаних із здійсненням ним підприємницької діяльності, та зобов’язання позичальника за якими забезпечені іпотекою”, — йдеться у поправках до закону про споживче кредитування. У свою чергу, “плаваючу” ставку при іпотечному кредитуванні можна застосовувати за одночасного дотримання двох умов. Перше — термін іпотечного кредиту не перевищує 20 років. Сума кредиту перевищує збільшену у 200 разів середньомісячну номінальну нараховану зарплату у Росії середньому за календарний рік. У 2021 році цей показник становив 56545 рублів на місяць, таким чином, якби ставка розраховувалася в 2022 році, то сума іпотечного кредиту повинна перевищувати 11309000 рублів. Уточнюється також, що максимальне допустиме значення змінної відсоткової ставки за іпотечним кредитним договором неспроможна перевищувати усиновлене у договорі значення, збільшене на 1/3, але з більш ніж 4 процентних пункта.

3. Мін’юст запропонував встановити на 2022 рік тимчасовий порядок припинення зобов’язань за угодами, виконання яких виявилося неможливим через санкції. Російські компанії можуть отримати додаткові опції для припинення зобов’язань без виплати неустойок та штрафів, а також для звільнення від відшкодування збитків своїм контрагентам, розповіло “Інтерфаксу” джерело, знайоме з відповідним законопроектом. Документ став альтернативним тому, що у березні вніс до Держдуми депутат Павло Крашенинников. Його проект припускає можливість припинення зобов’язань за контрактами, якщо їх взагалі неможливо виконати через санкції. На відміну від цього, законопроект Мін’юсту зазначає, що пропоноване регулювання тимчасове — лише на 2022 рік. Передбачається, що воно буде поширюватись виключно на договори, укладені до 1 травня 2022 року, термін виконання за якими настав з 24 лютого 2022 року. Законопроект Мін’юсту дозволяє без штрафів і неустойок припиняти зобов’язання за контрактами між російськими компаніями (не менше ніж на 50% належать російським громадянам та юрособам), якщо їх виконання неможливе через відмову з боку іноземних контрагентів через санкції. Для цього міністерство пропонує в таких випадках відносити до обставин непереборної сили (форс-мажор) ситуації, які нині не вважаються: порушення обов’язків з боку контрагентів боржника, відсутність на ринку потрібних для виконання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів, розповіло джерело. За його словами, крім того, законопроект дозволяє російським компаніям не відшкодовувати збитки своїм контрагентам за угоди, зірвані через санкційні акти іноземних держав. За загальними правилами, зараз контракт, що вчасно не виконав, повинен відшкодовувати збитки. При цьому, згідно з проектом, іноземці більше не зможуть наполягати на припиненні зобов’язань за договором із посиланням на видання державного акта, через який їх стало неможливо. Наразі таку можливість їм дає стаття 417 Цивільного кодексу.

4. “Ростелеком” припинить з 8 липня програму американських депозитарних розписок (ADR), випущених на прості акції підприємства. Оператор повідомив, що 29 квітня він повідомив банк-депозитарій Citibank NA про розірвання депозитної угоди про програму. “Припинення програми ADR компанії буде здійснюватися згідно з умовами депозитної угоди, датою закінчення дії якої є 8 липня 2022 року”, — йдеться у повідомленні. Власники депозитарних розписок можуть звертатися до банк-депозитарію Citibank NA з питань їх погашення та отримання акцій “Ростелекому”. У звіті компанії за II квартал 2021 року говорилося, що у вигляді ADR звертається 1,3% звичайних акцій “Ростелекому” (1 АДР відповідає 6 звичайним акціям). Торги ADR здійснюються поза лістингом на позабіржовому ринку США OTC Markets Group (на торговому майданчику OTCQX), Лондонській, Франкфуртській та інших закордонних фондових біржах. “Ростелеком” у травні 2011 року отримав дозвіл ФСФР на організацію обігу цінних паперів за межами Росії — на Лондонській фондовій біржі. Дозвіл був виданий щодо 735,8 млн звичайних акцій, але не більше 25% від загальної кількості паперів цього типу. Статутний капітал “Ростелекому” становить 8,73 млн рублів.

5. ПАТ “Ростелеком” вирішило тимчасово не публікувати фінансову звітність за I квартал 2022 року, оскільки деякі акціонери не мають змоги приймати інвестиційні рішення та вчиняти дії з цінними паперами. Про це повідомила пресс-служба оператора. У I кварталі 2021 року виторг “Ростелекому” склав 131,95 млрд рублів, що було на 9% більше, ніж у 2020 році. Показник OIBDA виріс на 18% – до 55,4 млрд рублів. Рентабельність OIBDA підвищилася до 42% із 38,7% у I кварталі 2020 року. Чистий прибуток зріс у 1,6 рази – до 11,8 млрд рублів. “Ростелеком” — найбільший російський телеком-оператор. Росимущество має 38,2% звичайних акцій “Ростелекому”.

6. У Росії кількість працівників, які перебувають у простої, зросла з 98 тисяч на початку травня до 138 тисяч, повідомив на засіданні міжвідомчої робочої групи з відновлення ринку праці міністр праці та соцзахисту Антон Котяков. Кількість працівників на неповній зайнятості збільшилася до 131 тисячі осіб із 110 тисяч на початку травня. Котяков також повідомив, що “на сьогодні чисельність зареєстрованих безробітних громадян становить 690,5 тисяч людей”. На початку травня повідомлялося про приблизно 675 тисяч росіян, які перебувають на обліку в центрах зайнятості як безробітні. Вперше з 1 березня зафіксовано зростання чисельності офіційно зареєстрованих безробітних. 4 травня на зустрічі з президентом глава Мінпраці звітував, що в країні “близько 98 тисяч наших громадян перебувають у “простому” і близько 110 тисяч громадян перебувають у форматі неповної зайнятості на цих підприємствах”.

7. Необхідно бути готовими до того, що Захід продовжить шукати можливості тиску на Росію, заявив прем’єр-міністр РФ Михайло Мішустін.

Звичайно, колективний Захід шукатиме нові можливості для тиску на Росію, добиватиметься зниження наших доходів. Потрібно бути готовими до будь-якого розвитку ситуації”, — сказав Мішустін у п’ятницю під час наради про хід виконання федерального бюджету на 2022 рік.

Він зазначив, що необхідно опрацьовувати рішення, що дозволять нівелювати негатив, а також продовжувати вести відповідальну бюджетну політику. “Важливо точно і якісно таргетувати наші програми та витрати, дотримуватися балансу між заходами допомоги та збереженням фінансової та цінової стабільності”, — заявив Мішустін.

8. “Радкомфлот” продав “біля дюжини суден” покупцям в Азії та на Близькому Сході, щоб розплатитися із західними банками в умовах санкцій, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела, знайомі із ситуацією. За словами джерел видання, “Совкомфлот” продав п’ять танкерів дубайської Koban Shipping і чотири газовози сінгапурської Eastern Pacific Shipping. Eastern Pacific заплатила $700 млн банку, що став власником суден. СКФ також веде переговори з компаніями, включно з China Merchants Group, щоб продати інші танкери, сказали співрозмовники газети. За їхніми словами, кінцеві власники низки судів, що продаються, можуть бути невідомі протягом деякого часу. Суднові брокери заявили, що деякі з проданих судів змінили назви та реєструються під різними прапорами, щоб застрахуватися. “Совкомфлот” раніше заявляв, що “до продажу на ринку пропонується віковий тоннаж, а також судна, експлуатація яких не є доцільною через введені щодо російського торговельного флоту обмеження”. За даними на кінець лютого, список флоту власних та зафрахтованих судів “Совкомфлоту” складався з 134 суден, йшлося на сайті компанії. Список включав 108 танкерів різних класів, 14 газовозів та 11 спеціалізованих суден.

Санкційний список:

1. Американська Sylvamo Corporation, один із великих виробників паперу (виготовляє, зокрема, папір SvetoCopy), йде з Росії через події в Україні, йдеться у матеріалах фінансової звітності компанії за I квартал 2022 року. “Ми прийняли рішення покинути Росію. Ми робитимемо це в установленому порядку і ведемо процес продажу нашого російського бізнесу. Ми працюємо над досягненням угоди і плануємо завершити цей процес у найкоротші терміни, включаючи отримання схвалення нашої ради директорів, а також необхідних дозволів уряду для виконання угоди”, – йдеться у звіті. У Росії її компанія через непублічне АТ “Сільвамо Корпорейшн Рус” управляє Світлогірським ЦПК біля Ленінградської області. Світлогірський ЦПК має річну потужність 720 тис. тонн целюлози, паперу та картону. У 2021 році на РФ припало приблизно 15% загального виторгу Sylvamo. На початку березня Sylvamo заявило про припинення операцій у Росії. Sylvamo Corp. – міжнародний виробник паперу, виробничі майданчики компанії розміщуються в Європі, Латинській Америці, Північній Америці та Росії (Світлогірський ЦПК). Восени 2021 року компанія Sylvamo виділилася з International Paper. Штаб-квартира Sylvamo розташована у Мемфісі (США).

2. У керівництві японського автоконцерну Nissan вважають, що призупинені в Росії операції не відновляться до кінця 2022 фінансового року, заявив, представляючи підсумки 2021 року (завершився 31 березня) гендиректор компанії Макото Утіда. “Ми призупинили операції (зокрема, в РФ – ІФ) через проблеми у логістиці та ланцюжках поставок. <…> Ми продовжимо стежити за ситуацією. Вважаємо, що протягом року операції будуть призупинені”, – сказав він. Він додав, що пріоритетом для Nissan є безпека співробітників та членів їхніх сімей у Росії та Україні. Конвеєр петербурзького заводу Nissan (ТОВ “Ніссан Менуфекчурінг Рус”) став у зв’язку з логістичними перебоями у середині березня. До цього компанія призупинила постачання автомобілів до Росії. Близьке до компанії джерело говорило, що виробництво в Петербурзі може відновитися з 11 травня, але цього не сталося. Джерело зазначало, що компанія, як і раніше, зазнає складнощів з комплектуючими. Завод Nissan у Петербурзі відкрився у червні 2009 року. Обсяг інвестицій насамперед склав $200 млн, на розширення – 167 млн євро. Підприємство випускало моделі X-Trail, Murano, Qashqai та Terrano. Потужність складає 100 тис. автомобілів на рік. Чисельність працівників підприємства — близько 2 тис. осіб.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram