Соцмережі
7 Вересня 2021
749

Богдан Данилишин: Промислове виробництво та фінансова сфера на початок вересня

Ситуація в економіці та на фінансових ринках.

Економічна ситуація

Баланс очікувань промислових підприємств щодо зміни обсягу виробництва промислової продукції у наступні три місяці залишався позитивним на рівні попереднього місяця. Найбільш суттєво, порівняно із попереднім опитуванням Держстату, покращилися очікування підприємств фармацевтичної галузі, у виробництві автотранспортних засобів та постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. Натомість дещо погіршилися очікування у галузях добувної промисловості, виробництві гумових, пластмасових та іншої неметалевої продукції, а також у галузях житлово-комунального обслуговування (послуги водопостачання, каналізації та поводження з відходами).

Обсяг виробленої будівельної продукції у січні-липні 2021 року залишався на рівні відповідного періоду минулого року; у липні — зменшився порівняно з червнем на 7,4% (сезонно скориговано) та зріс на 0,5% порівняно із липнем 2020 року. Частка нового будівництва знизилася порівняно з минулим роком з 40,7% до 35,6%, тоді як ремонту (поточного та капітального) — збільшилася з 32,2% до 36,5%. Левову частку у загальному обсязі виробленої підприємствами України будівельної продукції у січні-липні 2021 року (на суму 97,4 млрд грн), як і минулого року, займали інженерні споруди (53,9%, у тому числі транспортні споруди — 25,9%) та будівлі (46,1%, з них житлові — 20,3%, нежитлові — 25,8%).

Бюджетна сфера

За оперативними даними Держказначейства виконання загального фонду державного бюджету за доходами у серпні становило 102,0%, що стало результатом перевиконання планових показників податкових та митних надходжень (на 3,1% та 0,4% відповідно). З урахуванням більших від планових власних надходжень бюджетних установ, що обліковуються за спеціальним фондом, виконання державного бюджету за доходами в цілому у серпні становило 108,7% від планового значення (+11,4 млрд грн).

За січень-серпень 2021 року до державного бюджету надійшло 700 млрд грн, що становить 106,3% від планового значення на цей період (+48,7 млрд грн) головним чином завдяки понадплановим надходженням платежів, що адмініструються податковою та митною службами (перевиконання відповідних індикативних показників надходжень за вісім місяців 2021 року становило 4,7% або 29,3 млрд грн).

Водночас видатки за загальним фондом державного бюджету за січень-серпень 2021 року становили 717,1 млрд грн або 91,6% від розпису звітного періоду. В результаті цього загальний фонд державного бюджету за січень-серпень поточного року було виконано з дефіцитом у розмірі 13,3 млрд грн, при розписі загального фонду звітного періоду у сумі 110,3 млрд грн.

Одним із факторів, які визначали недотримання планових показників дефіциту державного бюджету, стало невиконання планового обсягу державних запозичень. Так, фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень-серпень 2021 року становили 302,1 млрд грн або 72,4% від запланованих на цей період. Зокрема, від розміщення ОВДП на фінансування державного бюджету залучено 240,1 млрд грн, у тому числі в іноземній валюті 63,5 млрд грн ($1,8 млрд та €418,1 млн); із зовнішніх джерел залучено 60,2 млрд грн (в еквіваленті).

Гривневі державні запозичення у серпні становили лише 5,3 млрд грн, що становить лише чверть від планових платежів з обслуговування та погашення внутрішнього боргу за місяць та є найменшим обсягом державних запозичень на внутрішньому ринку з квітня 2020 року. Середньозважена вартість державних запозичень у гривні на первинному ринку у серпні становила 11,32%, що відповідає середньозваженій ставці запозичень з початку 2021 року.

Валютний ринок

Співвідношення попиту та пропозиції іноземної валюти з боку клієнтів банків на міжбанківському ринку упродовж минулого тижня було близьким до збалансованого (із переважанням пропозиції у сегменті операцій спот та попиту у сегменті форвард). Чиста купівля Національним банком іноземної валюти за минулий тиждень становила $152 млн, з початку року — $1,3 млрд. В результаті здійснення Урядом виплат за зовнішніми запозиченнями обсяг міжнародних резервів НБУ скоротився до $30,4 млрд.

За операціями фізичних осіб з готівковою та безготівковою іноземною валютою у вересні відновилася чиста пропозиція іноземної валюти (тоді як у серпні населення створювало чистий попит на іноземну валюту). Чистий продаж фізичними особами іноземної валюти з початку місяця становив $30 млн.

Фінансовий сектор

Обсяг ліквідності в банках за минулий тиждень суттєво не змінився (на коррахунках та у депозитних сертифікатах зберігається 178 млрд грн) та залишається вищим за нормативні значення. Різноспрямований вплив на ліквідність банківської системи здійснювали операції з акумулювання коштів на ЄКР та скорочення обсягу готівки у позабанківському обігу. Національним банком шляхом проведення тендеру з підтримання ліквідності банків було надано кредитів рефінансування банкам на загальну суму 535 млн грн за ставкою 9%.

Обсяг кредитів, наданих за державною програмою “Доступні кредити 5-7-9%” перевищив 60 млрд грн (+0,9 млрд грн за тиждень), у тому числі 21 млрд грн – на рефінансування існуючої заборгованості, 32,2 млрд грн — на антикризову підтримку оборотних коштів, 7,2 млрд грн — на інвестиційні цілі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram