Соцмережі
17 Березня 2022
429

Богдан Данилишин: Падіння в пекло продовжується

Хроніки сходження. Пекло близько.

РФ — вартість державних позик підвищується, зміна голови ЦБР, проблеми з продажем нафти.

Фондовий ринок РФ та ринок внутрішніх державних запозичень РФ залишаються закритими третій тиждень поспіль. На позабіржовому ринку державні облігації РФ торгуються з дохідністю до 21%. Фінансові аналітики РФ очікують, що нові торги за внутрішніми державними облігаціями відбудуться після 21 березня.

Черговий перегляд ключової процентної ставки ЦБР відбудеться 18 березня. Зараз ріень ключової ставки ЦБР перебуває на рекордному за останні 25 років максимумі — 20% річних. За очікуваннями аналітиків ставку буде підвищено до 25% річних. Підвищення ключової ставки симетрично збільшить вартість внутрішніх запозичень для уряду РФ.

На зовнішніх ринках російські суверенні облігації торгуються на дефолтних рівнях з котуванням у 30-40% від номіналу (станом на 17.03.2022).
Разом з тим згідно роз’яснення Мінфіну США діючий санкційний режим не перешкоджає до 25 травня 2022 року здійсненню платежів з обслуговування суверенного боргу РФ навіть із заблокованих рахунків у банках США. 17 березня 2022 мінфін РФ виплатив 117 млн.дол. купонного доходу за єврооблігаціями в іноземній валюті (відповідне платіжне доручення мінфіну РФ було виконане іноземним банком-кореспондентом).

В червні 2022 р. закінчуються повноваження діючого голови ЦБР Е.Набіулліної. Кандидатура нового голови ЦБР має бути представлена держдумі президетом РФ до 24 березня 2022 року. Прес-секретар президента РФ ухилився від відповіді про ймовірного нового кандидата на посаду голови РФ. Раніше Е.Набіулліна визнала, що ЦБР не розглядав сценаріїв свого функціонування в умовах жорстких санкцій країн світу, запроваджених у відповідь на військову агресію РФ в Україні.

16 березня 2022 р. індійська нафтодобувна компанія IOC закупила 3 млн. барелей російської нафти марки Urals із знижкою у 20-25 дол. за барель. Це перший продаж нафти Росією після початку нею війни проти України. В минулому році Індія імпортувала лише 3% нафти з РФ. Дешевизна російської нафти та обіцянки РФ перейти на розрахунки в рупіях привабили індійських бізнесменів, незважаючи на те, що отримані кошти уряд РФ витрачає на воєнні злочини в Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram