Соцмережі
27 Лютого 2021
613

Богдан Данилишин: ОВДП та курс гривні

Бюджетна сфера

Обсяг розміщень Міністерством фінансів гривневих ОВДП з початку лютого становив 25,7 млрд грн, з яких найбільшим попитом інвесторів користувались ОВДП на 1,5 та 2 роки (загалом, таких цінних паперів у лютому розміщено на 13,8 млрд грн або 53,7% від загального обсягу гривневих запозичень за місяць).

Середньозважена доходність державних гривневих запозичень у лютому становила 11,52%, що на 23 б. п. вище, ніж у січні. Водночас зниження доходності на учорашньому аукціоні порівняно з попереднім за усіма випусками на 10-20 б. п. свідчить про можливість подальшого зниження доходності державних цінних паперів на первинних розміщеннях, що зменшить для держави вартість обслуговування боргу цього та наступного років.

Обсяг гривневих ОВДП у власності нерезидентів зріс за тиждень на 2,7 млрд грн, що визначало найбільший внесок цієї групи інвесторів у збільшення загального портфелю державних цінних паперів (банки збільшили свої вкладення в ОВДП на 2,5 млрд грн за місяць).

Під час засідання Ради Національного банку, яке відбулося 23.02.2021, Кабінету Міністрів було надано рекомендацію забезпечити реалізацію дорожньої карти розвитку інституту первинних дилерів та маркет-мейкерів на ринку державних цінних паперів шляхом установлення відповідних вимог щодо підтримання ними ліквідності на вторинному ринку ОВДП, що дозволить знизити ризики низької ліквідності ринку для інвесторів, сприятиме розвитку ринку та подальшому здешевленню вартості державних запозичень.

Валютний ринок

Курс гривні на міжбанківському ринку упродовж тижня перебував на рівні нижче 28 гривень за $1 (як за ціною попиту, так і пропозиції). Цьому сприяло переважання пропозиції іноземної валюти над попитом з боку клієнтів банків (середньоденне значення +$25 млн), яке було сформоване у сегменті операцій на умовах спот, тоді як на строковому сегменті (операції “форвард”) переважав попит на іноземну валюту. Останнє свідчить про збереження девальваційних очікувань, які визначають бажання економічних суб’єктів придбати іноземну валюту на заздалегідь визначених умовах.

Національний банк упродовж тижня не брав участі у торгах на міжбанківському валютному ринку, зважаючи на відсутність надмірного тиску на обмінний курс гривні та у відповідності до принципів гнучкого курсоутворення, закріплених Основними засадами грошово-кредитної політики на 2021 рік. Загальне сальдо валютних інтервенцій з початку 2021 року становить +$220 млн.

Міжнародні резерви перебувають на рівні $28,5 млрд, що є достатнім для ефективного згладжування коливань курсу гривні до іноземних валют та обслуговування зовнішніх платежів Уряду та Національного банку.

Бюджетна сфера

Обсяг розміщень Міністерством фінансів гривневих ОВДП з початку лютого становив 25,7 млрд. гривень, з…

Опубликовано Богданом Данилишиным Четверг, 25 февраля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram