Соцмережі
17 Лютого 2022
650

Богдан Данилишин: Кредити, депозити та процентні ставки у січні 2022

Фінансовий сектор і питання кредитування.

За оперативними даними Національного банку обсяг кредитів, наданих банками корпоративному сектору у січні збільшився на 2,4%, у тому числі в національній валюті — на 0,6%, частково компенсувавши скорочення гривневих корпоративних кредитів у грудні 2012 року (майже на 2%). В іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) корпоративні кредити банків у січні збільшилися на 0,2%, що з урахуванням послаблення гривні збільшило їх гривневий еквівалент на 5,7% за місяць. Гривневе кредитування фізичних осіб у січні збільшилося на 2,9%, тоді як залишок за валютними кредитами домогосподарств скоротився у доларовому еквіваленті на 1,5% за місяць. Більш швидкі темпи зростання кредитування фізичних осіб обумовили збільшення їх частки у кредитному портфелі банків до 23,4% у січні порівняно з 21,1% на початку 2021 року.

Обсяг гривневих депозитів, які є основним джерелом фондування банків, у січні скорочувався як у корпоративному, так і роздрібному сегментах (на 6,5% та 3,9% за місяць відповідно). При цьому, збільшення валютних депозитів корпоративних клієнтів у січні дозволило компенсувати відплив депозитних вкладів населення в іноземній валюті.

Процентні ставки за гривневими кредитами корпоративному сектору та фізичним особам у січні зростали (на 0,5 в. п. та 0,8 в. п. відповідно), відображаючи вплив підвищення облікової ставки НБУ. Водночас, зважаючи на надлишок ліквідності, ставки банків за гривневими депозитами клієнтів зростали більш повільними темпами (+0,2 в. п. для юридичних та +0,1 в. п. для фізичних осіб).

Банки зберігають значний потенціал до кредитування, зважаючи на збільшення регулятивного капіталу у січні до 219 млрд грн, що є його історично найбільшим значенням. Показники адекватності капіталу банків у січні залишалися на рівні близькому до значень попереднього місяця (за регулятивним капіталом — 18%, за основним капіталом — 11,6%), що втім, є у 1,5 рази вищим від мінімальних нормативних значень. Банки також продовжують із запасом виконувати нормативи ліквідності та кредитних ризиків.

Обсяг ліквідності банківської системи, розміщених на коррахунках та у депозитних сертифікатах НБУ, зберігається на рівні близько 200 млрд грн під впливом взаємо компенсуючого впливу операцій зі скорочення залишку коштів на казначейському рахунку Уряду та відпливу коштів у позабанківський готівковий обіг. Надлишок ліквідності утримує ставки за міжбанківськими операціями на рівні нижньої межі ставок за операціями постійного доступу НБУ (9%) та стимулює попит банків на кредити рефінансування (за минулий тиждень банкам було надано 1045 млн грн на строк 28 днів за ставкою 11% та 200 млн. рефінансування овернайт).

Зменшенню ризиків та підтримці реалізації потенціалу банківської системи у кредитуванні продовжує сприяти державна програма “Доступні кредити 5-7-9%”. Обсяг виданих за програмою кредитів минулого тижня перевищив 88 млрд грн (+1,5 млрд грн за тиждень). Основну частку (близько 2/3) як нових кредитів, так і за залишком заборгованості на умовах програми становлять антикризові кредити на поповнення обігових коштів підприємств.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram