Соцмережі
17 Червня 2021
583

Богдан Данилишин: Фінанси та кредити у травні

Фінансовий сектор та питання кредитування.

Сукупний портфель кредитів банків у реальний сектор у травні майже не змінився. При цьому, гривневий портфель корпоративних кредитів банків у травні зріс на 2,7% (+11,8 млрд грн), що дозволило частково нівелювати вплив від скорочення корпоративних кредитів банків в іноземній валюті (-4,3% або -16,0 млрд грн в еквіваленті). У кредитуванні домашніх господарств у травні спостерігалися аналогічні зміни — зростання гривневих кредитів (+3,2% або 5,8 млрд грн за місяць) та скорочення позик в іноземній валюті (-2,5% або -0,7 млрд грн в еквіваленті) внаслідок імовірного врегулювання проблемної заборгованості домогосподарств в іноземній валюті.

Збільшення корпоративного кредитного портфелю банків у травні значною мірою забезпечувалося державною програмою “Доступні кредити 5-7-9%”, обсяг наданих банками кредитів в рамках якої зріс у травні на 8 млрд грн. За два тижні червня уповноваженими банками було видано за програмою близько 3,5 млрд грн, з яких 2,3 млрд грн були спрямовані на антикризову підтримку робочого капіталу підприємств, решта — на рефінансування заборгованості перед банками та інвестиційні цілі. Загалом, за період дії програми банками-учасниками було видано понад 18 тис. кредитів на загальну суму понад 47,5 млрд грн.

Одночасно продовжував зростати обсяг депозитів в банківській системі. Так, депозити, залучені на рахунки резидентів, у травні зросли на 0,4%, у тому числі у гривні — на 1,2% (+9,9 млрд грн). Проте, якщо у попередні місяці зростали передусім депозити домогосподарств, то у травні, із активізацією економічної активності та збільшенням витрат населення на придбання товарів і послуг, зростали лише залишки на гривневих депозитних рахунках корпоративних клієнтів (+14,2 млрд грн), тоді як гривневі депозити населення — навпаки — скоротилися на 4,4 млрд грн.

Процентні ставки за новими гривневими кредитами у травні для підприємств та фізичних осіб переважно залишалися на рівні попереднього місяця, тоді як за новими депозитами — зросли на 0,1 в. п. для корпоративних клієнтів та на 0,2 в. п. для клієнтів-фізичних осіб.

Регулятивний капітал банків у травні зріс майже на 2 млрд грн, оновивши максимум з 2015 року. На тлі активізації кредитної активності банків, адекватність як регулятивного, так і основного капіталу у травні дещо знизилася (до 22,64% та 16,76% відповідно), залишаючись понад як удвічі вищою від мінімально необхідних нормативних значень (відповідно 10% та 7%). Нормативи ліквідності та кредитних ризиків банків також перебувають у межах нормативних значень.
Ліквідність банківської системи України (коррахунки банків та депозитні сертифікати НБУ) збільшилася до 215 млрд грн. Найбільш ваговими чинниками зростання ліквідності банків були викуп Національним банком валюти на міжбанківському ринку та надання ним довгострокових (на 5 років) кредитів рефінансування 14 банкам на загальну суму 9,1 млрд грн (з них Укрексімбанку – 4,5 млрд грн). За рахунок збільшення коштів на ЄКР та відпливу коштів у готівку відбувалося скорочення ліквідності банків. Заборгованість платоспроможних банків за довгостроковими кредитами рефінансування (від 1 до 5 років) збільшилася до майже 80 млрд грн (+31 млрд грн з початку року).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram