Соцмережі
9 Березня 2022
377

Богдан Данилишин: Економіка України напередодні та під час війни

Україна напередодні війни та період до 9 березня: особистий експертний Прес-дайджест щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках.

Економічна ситуація

Промислове виробництво в Україні у січні 2022 року не змінилося порівняно із груднем 2021 року (сезонно скориговано), збільшившись на 2,3% до відповідного місяця попереднього року (скориговано на ефект календарних днів).

У розрізі галузей незначне зниження економічної активності у січні 2022 року спостерігалося у добуванні металевих руд (на 8,1%), виробництві хімічних речовин та хімічної продукції, в окремих галузях машинобудування — виробництві комп’ютерів та електричного устаткування, а також у виробництві меблів та іншої продукції.

Виробництво будівельної продукції у січні 2022 року дещо скоротилося порівняно з попереднім місяцем (сезонно скориговано), проте на 1,2% перевищувало показники січня 2021 року (скориговано на ефект календарних днів). Основну підтримку зростанню обсягів будівництва надавала реалізація державних інфраструктурних програм, про що свідчить збільшення виробництва будівельної продукції у сегменті інженерних споруд (на 14,1% у річному вимірі). Натомість звуження ринкового попиту на житлову та нежитлову нерухомість внаслідок стрімкого зростання цін (у січні 2022 року зросли на 19,2% р/р) та уповільнення темпів зростання реальних доходів потенційних покупців (до 7,4% р/р у січні 2022 р.) обумовило скорочення їх будівництва на 2,9% та 6,8% у річному вимірі відповідно.

Бюджетна сфера

За оперативними даними Міністерства фінансів виконання загального фонду державного бюджету за доходами у лютому 2022 року становило 104,6 млрд грн (129,3% до плану). Надходження від податкових та митних органів становили 48,6 та 34,9 млрд грн, що перевищувало планові показники на 10,1% та 2,3% відповідно. Левову частку митних платежів становили надходження з податку на додану вартість від увезених на територію України товарів (32,5 млрд грн), у структурі податкових платежів домінували надходження податку на доходи фізичних осіб та військового збору (12,6 млрд грн), податку на прибуток підприємств (8,3 млрд грн) та податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів і послуг (24,4 млрд грн). При цьому, обсяг відшкодування ПДВ у січні становив 12,1 млрд грн.

Видатки за загальним фондом державного бюджету у січні-лютому 2022 року були виконані на 80,4% та становили 172 млрд грн. При цьому, фінансування з державного бюджету Збройних сил України та соціальних виплат населенню (допомоги, заробітні плати, пенсії) здійснювалося у повному обсязі.

З урахуванням вищих від запланованих доходів бюджетів та нижчих витрат профіцит загального фонду державного бюджету у січні-лютому 2022 року становив 24 млрд грн, тоді як плановий дефіцит за цей період становив 66,2 млрд грн.

Фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень – лютий 2022 року становили 17,9 млрд грн, з яких на внутрішньому ринку через розміщення ОВДП було залучено 16,6 млрд грн (в усіх валютах у гривневому еквіваленті), на зовнішньому — 1,3 млрд грн (у гривневому еквіваленті).

Із початком війни міжнародними партнерами були затверджені програми та прискорено надання фінансової підтримки України, у тому числі Європейським Союзом (екстрена макрофінансова допомога у розмірі €1,2 млрд), Світовим банком (додаткове фінансування позики на політику розвитку у розмірі $700 млн), та досягнуто ряд домовленостей про фінансову підтримку з боку окремих країн. Цих коштів має бути достатньо для фінансування першочергових потреб у забезпеченні оборони держави.

З початку березня відбулося розміщення Міністерством фінансів військових облігацій на суму 14,7 млрд грн із дохідністю 11%, які переважно придбавалися банками. Крім того, Національним банком було придбано військових облігацій на суму 20 млрд грн для підтримки держави та Збройних Сил України в умовах воєнного стану.

Нагадаю, що з метою уможливлення проведення таких операцій між урядом та Національним банком Верховна Рада України внесла відповідні зміни до законодавства. Зокрема, тимчасово (на період дії воєнного стану) зупинено дію статті 54 Закону України про “Національний банк України”, яка забороняє надання НБУ кредитів державі.

Валютний ринок

Поточний рахунок платіжного балансу у січні 2022 року був зведений із профіцитом $609 млн. Підтримку рахунку поточних операцій забезпечували більш високі темпи зростання експорту товарів порівняно з імпортом (+57,1% та +52,2% до відповідного місяця минулого року), збільшення експорту послуг (на 40,3% до відповідного місяця минулого року), а також скорочення виплат доходів від інвестицій на користь нерезидентів (на 14,8% до відповідного місяця минулого року). При цьому, надходження з оплати праці у січні 2022 року перебували на рівні відповідного місяця минулого року (близько $1 млрд).

Сальдо надходжень прямих іноземних інвестицій у січні 2022 року становило $318 млн, у тому числі надходження ПІІ в економіку України — 328 млн, інвестиції резидентів України за кордон — $10 млн. Позитивне сальдо ПІІ було обумовлене реінвестованими доходами іноземних інвесторів ($516 млн) та незначним збільшенням інвестицій прямих інвесторів в капітал українських підприємств (+$63 млн), тоді як за борговими інструментами — навпаки, спостерігалося скорочення прямих інвестицій (на $251 млн).

З урахуванням запроваджених Національним банком обмежень на валютні операції, їх обсяг на міжбанківському ринку суттєво скоротився, що позначилося на переважанні пропозиції іноземної валюти з боку клієнтів банків над попитом. Це уможливило проведення Національним банком інтервенцій з купівлі іноземної валюти, чистий обсяг якої за період 28.02-04.03.2022 становив $402 млн та €20 млн. Міжнародні резерви НБУ станом на 1 березня 2022 року становили $27,5 млрд.

Фінансовий сектор

Незважаючи на розгортання військових дій на території України банки зберігають стійкість та ліквідність. Так, регулятивний капітал банків на 01.02.2022 становив 219 млрд грн, що є його історично найбільшим значенням. Показники адекватності капіталу банків (за регулятивним капіталом — 18%, за основним капіталом — 11,6%) є у 1,5 рази вищими від мінімальних нормативних значень. Банки також продовжують із запасом виконувати нормативи ліквідності та кредитних ризиків.

Обсяг ліквідності банківської системи, розміщених на коррахунках та у депозитних сертифікатах НБУ перевищує 180 млрд грн, що понад як утричі вище від нормативу обов’язкового резервування та дозволяє банкам безперешкодно виконувати платіжні функції навіть в умовах прискорення відпливу гривні у позабанківський готівковий обіг (понад 16 млрд грн з початку воєнних дій). Незважаючи на збільшення попиту на ліквідність, що обумовило надання Національним банком строкових кредитів рефінансування, починаючи з 25.02.2022, на суму понад 68 млрд грн, ставки за міжбанківськими операціями залишаються на рівні нижньої межі ставок за операціями постійного доступу НБУ (9%).

ПЕРЕМОГА БЛИЗЬКО

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram