Соцмережі
22 Вересня 2020
668

Богдан Данилишин: Економіка та фінансові ринки сьогодні

Валютний ринок, облікова ставка та кредитування

Збереження фінансової стабільності дозволить продовжити тенденцію до зниження процентних ставок за довгостроковими кредитами банків в економіку. Після досягнення піку падіння економічної активності в 2 кварталі 2020 року (за даними Держстату зміна реального ВВП у 2 кварталі становила -11,4% у річному вимірі) економіка України поступово відновлюється у мовах адаптивних карантинних обмежень. Про це свідчать зростання фізичних обсягів роздрібного товарообороту – на 6% у січні-серпні 2020 року до відповідного періоду минулого року (у тому числі, у серпні – на 2,2% порівняно з липнем та на 8,7% порівняно з серпнем 2019 року), зниження кількості офіційних безробітних у серпні на 6,4% та зростання кількості вакансій у державній службі зайнятості на 22,9% за місяць.

Водночас на фінансових ринках продовжує спостерігатися турбулентність. Курс гривні до долару США з початку вересня девальвував на 2,1% з огляду на переважання попиту на іноземну валюту над її пропозицією, яке у середньому з початку вересня становило $23 млн на день. Зниження обсягу ОВДП у власності нерезидентів, яке з початку місяця становило 3,3% (-2,9 млрд грн або близько $100 млн) стимулює збільшення попиту на іноземну валюту.

Надлишковий попит на іноземну валюту задовольняється в основному за рахунок валютної позиції банків, а також завдяки інтервенціям Національного банку з продажу іноземної валюти, спрямованим на згладжування надмірних ринкових коливань. З початку вересня сальдо інтервенцій Національного банку на міжбанківському валютному ринку становило -77 млн. доларів США, з початку 2020 року +1,1 млрд. доларів США. Після здійснення Міністерством фінансів виплат за зовнішнім запозиченням у розмірі понад 2 млрд. доларів США, обсяг міжнародних резервів НБУ знизився до рівня близько 27 млрд. доларів США, проте залишається достатнім для підтримання стабільності валютного ринку та здійснення планових виплат за зовнішніми запозиченнями Уряду та Національного банку.

Разом з тим, на готівковому валютному ринку продовжує спостерігатися переважання пропозиції іноземної валюти над попитом (з початку вересня банки придбали 113 млн. доларів США, з початку 2020 року – понад 1,2 млрд. доларів США). З одного боку, збільшення пропозиції готівкової іноземної валюти сприяє збалансуванню валютного ринку, з іншого – свідчить про продовження негативних тенденцій зі зменшенням заощаджень домогосподарств, динаміка яких стала від’ємною з 1 кварталу 2019 року. Іншими словами, це свідчить про «проїдання» населенням заощаджень, що вимагає вжиття негайних заходів фіскального та монетарного характеру, спрямованих на підвищення добробуту та відновлення заощаджень українських громадян.

Ліквідність банківського ринку залишається високою. Обсяг коштів на коррахунках банках та у депозитних сертифікатах НБУ перевищує 170 млрд грн, що у 3,5 рази перевищує норматив обов’язкового резервування. Зважаючи на структурний надлишок ліквідності ставки на міжбанківському ринку (UONIA) залишаються близькими до нижньої межі операцій постійного доступу (депозитні сертифікати о/н) НБУ (5%).

Профіцит ліквідності, в свою чергу, стимулює банки до зниження ставок за кредитами суб’єктам економічної діяльності та вкладання коштів у державні цінні папери. Так, 18.09 середньозважена вартість кредитів банків за даними НБУ вперше знизилася до однознакового рівня – 9,9%, а середньозважений рівень дохідності державних облігацій у гривні на останніх аукціонах Міністерства фінансів знизився: за 6-місячними ОВДП – до 7,82%, за 1-річними – до 9,23%, за 2-річними – до 10,43%, що є близьким до середньозваженої доходності державних цінних паперів за операціями на вторинному ринку.

Ще раз акцентую увагу, що Збереження фінансової стабільності дозволить продовжити тенденцію до зниження процентних ставок за довгостроковими кредитами банків в економіку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram