Соцмережі
24 Червня 2021
545

Богдан Данилишин: Економіка та фінанси сьогодні

Ситуація в економіці та на фінансових ринках.

Економічна ситуація

За інформацією Держстату падіння ВВП у 1 кварталі 2021 року становило 2,2% до відповідного кварталу минулого року. У порівнянні з 4 кварталом 2020 року з урахуванням сезонного фактора реальний ВВП України знизився на 1,2%. У номінальному вимірі ВВП України зріс у 1 кварталі 2021 року на 18% (дефлятор ВВП становив 20,7%) до 1 008,6 млрд грн, що відповідає 24,3 тис. грн у перерахунку на 1 особу. Найбільшого падіння зазнали галузі сільського господарства (-4,8%) через погіршення врожайності основних с/г культур, будівництва (-12,7%) через тривалу невизначеність у питаннях державного нагляду та скорочення державного фінансування галузі, а також галузі, найбільш постраждалі від обмежень, пов’язаних із пандемією COVID-19, — оптова та роздрібна торгівля (-4,9%), транспорт (-8,3%), тимчасове розміщення та організація харчування (-4,5%), мистецтво, спорт та розваги (-5,5%).

При цьому, за категоріями кінцевого використання, у 1 кварталі 2021 року зросли кінцеві споживчі витрати домогосподарств (+4,4%), що підтверджується даними про зростання індексу фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі у січні-травні 2021 року на 14,3% до відповідного періоду минулого року, та сектору загальнодержавного управління (+3,2%), в яких левову частку (понад 50%) займають витрати на освіту та охорону здоров’я. Натомість валове нагромадження основного капіталу скоротилося у 1 кварталі на 7,8%, головним чином через зниження капітальних інвестицій у житлове та нежитлове будівництво.

Очікується, що в результаті поступового згортання карантинних обмежень в Україні та світі та відновлення економічної активності у 2 кварталі 2021 зростання ВВП вийде у позитивну площину, і за результатами 2021 року становитиме близько 4% (4,1% за прогнозом Мінекономіки; 3,8% за прогнозом НБУ).

Бюджетна сфера

За результатами аукціону із розміщення державних цінних паперів, який відбувся 22.06.2021, до державного бюджету було залучено 8,3 млрд грн та $112 млн. Міністерством фінансів було практично повністю задоволено заявки на купівлю ОВДП, з яких найбільший попит матли 2-річні ОВДП в гривні (обсяг розміщень 3,3 млрд грн), середньозважена доходність яких становила 12,0%. Черговий аукціон збільшив обсяг державних запозичень в гривні з початку місяця до 34,5 млрд грн, що дозволило майже повністю рефінансувати обсяг планових платежів з обслуговування та погашення гривневих ОВДП у червні (38 млрд грн). Середньозважена ставка державних запозичень у червні становила 11,66%.

Зважаючи на переважання обсягу погашень ОВДП над новими розміщеннями, загальний обсяг ОВДП в обігу за тиждень скоротився на 5,0 млрд грн (у тому числі гривневих ОВДП — на 8,2 млрд грн) шляхом зменшення вкладень банків у гривневі ОВДП (-11 млрд грн), що були незначно компенсовані збільшенням валютних ОВДП в портфелях банків (+2,6 млрд грн в еквіваленті). Натомість інші категорії інвесторів у державні цінні папери збільшували свої портфелі ОВДП як в гривні, так і в іноземній валюті, зокрема, юридичні особи — загалом на 594 млн грн, фізичні особи — загалом на 485 млн грн. Вкладення нерезидентів в ОВДП за тиждень зросли на 2,3 млрд грн до 110,6 млрд грн, а їх частка у структурі власників ОВДП зросла до 11,2% (або 16,4% без урахування ОВДП в портфелі НБУ).

Валютний ринок

На міжбанківському валютному ринку у другій половині минулого тижня спостерігалося переважання попиту на іноземну валюту над її пропозицією з боку клієнтів банків. Це стало результатом збільшення попиту на іноземну валюту на 9,8% до попереднього тижня, тоді як її пропозиція скоротилася на 6,3%. В результаті послаблення гривні до долара США на МВРУ становило близько 1%.

Чиста купівля іноземної валюти Національним банком за минулий тиждень становила $93,8 млн шляхом здійснення інтервенцій з купівлі іноземної валюти у період суттєвого переважання пропозиції над попитом на початку минулого тижня (+$113,8 млн). З початку року позитивне сальдо інтервенцій Національного банку збільшилося до $729,3 млн. З урахуванням операцій на МВРУ, а також планових виплат та запозичень Уряду в іноземній валюті міжнародні резерви НБУ становлять близько $28 млрд, що відповідає рівню 87% до композитного критерію МВФ щодо достатності міжнародних резервів.

На готівковому валютному ринку продовжує переважати пропозиція іноземної валюти. З початку червня чистий продаж іноземної валюти фізичними особами становив $220 млн, а з початку року — майже $1,5 млрд, з яких $1,1 млрд — у готівковій та майже $0,4 млрд — у безготівковій формі. Курс гривні до долара США на готівковому сегменті ринку є близьким до свого значення на міжбанківському сегменті.

Фінансовий сектор

Регулятивний капітал банків у травні зріс на 4,2% до 189,4 млрд грн, оновивши максимум з 2015 року. На тлі активізації кредитної активності банків, адекватність як регулятивного, так і основного капіталу у травні дещо знизилася (до 22,64% та 16,76% відповідно), залишаючись понад як удвічі вищою від мінімально необхідних нормативних значень (відповідно 10% та 7%). Нормативи ліквідності та кредитних ризиків банків також перебувають у межах нормативних значень.

Чистий прибуток банківської системи за січень-травень 2021 року становив 23,8 млрд грн. У травні чистий прибуток банків зріс на 6,3 млрд грн, що майже удвічі більше, ніж у травні 2020 року (3,8 млрд грн), хоча загальний прибуток банківської системи за 5 місяців 2021 року (23,8 млрд грн) є нижчим від минулорічного (29,0 млрд грн). Головним чином, це стало результатом негативних фінансових результатів від переоцінки вартості та операцій з купівлі-продажу банками цінних паперів (-3,1 млрд грн за 5 місяців 2021 року), тоді як процентні та комісійні доходи банків — навпаки зросли (на 2,0 та 8,3 млрд грн відповідно до аналогічного періоду минулого року).

Зменшення вартості фондування банків сприяло зниженню їх процентних витрат у січні-травні 2021 року (на 7,6 млрд грн у порівнянні з січнем-травнем 2020 року), що дозволило компенсувати збільшення комісійних та загальних адміністративних витрат банків (на 3,9 та 3,1 млрд грн відповідно). Відновлення економічної активності на тлі згортання карантинних обмежень сприяло також зменшенню відрахувань банків у резерви (на 40% або 3,2 млрд грн у порівнянні з січнем-травнем 2020 року).

Ліквідність банківської системи (коррахунки банків та депозитні сертифікати НБУ) зросла до понад 225 млрд грн, понад як учетверо перевищуючи необхідний рівень обов’язкових резервів (54,5 млрд грн). Ключовими чинниками збільшення ліквідності банківської системи стали купівля Національним банком іноземної валюти на міжбанківському ринку та скорочення залишку коштів на рахунку Уряду в НБУ. Також Національним банком упродовж тижня було надано 4 банкам кредити рефінансування на загальну суму 406 млн грн на строк 84 дні за ставкою 7,5%. Загальна заборгованість платоспроможних банків за короткостроковими кредитами рефінансування (до 3 місяців) становить 3,8 млрд грн (зменшившись з початку року на 9,7 млрд грн), за довгостроковими (від 1 до 5 років) — 79,6 млрд грн (+31,2 млрд грн з початку року).

Обсяг наданих банками кредитів за державною програмою “Доступні кредити 5-7-9%” збільшився до 49 млрд грн (+1,5 млрд грн за тиждень). У структурі нових наданих кредитів за державною програмою домінують кредити, спрямовані на антикризову підтримку робочого капіталу підприємств (+1,0 млрд грн за тиждень). Натомість частка нових позик на рефінансування попередньо виданих кредитів, як домінували на початку дії програми, скоротилася до 1/4 (+352 млн грн за тиждень); також відносно незначною залишається частка кредитів на інвестиційні цілі (близько 1/8 від загального обсягу).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram