Соцмережі
29 Березня 2022
376

Богдан Данилишин: Економіка рф у муках

Хроніки падіння. Дорога в пекло. День 34.

Підсумки 28 березня 2022 року

1. Перше оголошення про неспроможність серед інвестбанків РФ після початку війни. “Універ Капітал” звернувся до Банку Росії із листом, у якому попросив про санацію, щоб уникнути банкрутства. “З урахуванням ситуації, що склалася, з метою захисту прав інвесторів і запобігання банкрутству системно значущого брокера ТОВ “Універ Капітал” і подальшого за ним банкрутства російських компаній та громадян, які інвестували свої накопичення та заощадження в цінні папери російських емітентів та боргові зобов’язання РФ, у тому числі і через ІІС, просимо провести санацію ТОВ “Універ Капітал”, — йдеться у листі. Автори листа зазначають, що учасники ТОВ “Універ Капітал” готові передати свої частки в компанії, оперативне керівництво та операційне управління Банку Росії або фінансової організації, уповноваженої ЦБ на Проведення процедури фінансового оздоровлення компанії.

На 18 лютого обсяг клієнтських і власних коштів компанії становив 40 млрд рублів, йдеться в повідомленні. 63% портфелю клієнтів і компанії складалися з єврооблігацій Мінфіну з дюрацією до 4-х років. Автори листа пояснюють, що 24- 25 березня 2022 року НКЦ примусово продав клієнтський пакет єврооблігацій Мінфіну, причому прибутковість до погашення одного з випусків становила понад 400% річних у доларах США замість недавніх 1,5-3,0% річних. 16 березня спільний лист із проханням про підтримку та допуск брокерів до репо з ЦБ регулятору направили найбільші профучасники. У листі компанії зазначається, що вона має 2 157 ненульових брокерських рахунків, у тому числі 1 742 належать фізособам – резидентам Росії, 358 юрособам – резидентам Росії та 57 юрособам – нерезидентам. Перші тривожні сигнали від компанії надійшли минулого тижня. Як повідомлялося, вранці 22 березня інвесткомпанія розіслала клієнтам листа про те, що в понеділок, 21 березня, перший день торгів ОФЗ НКЦ відповідно до правил клірингу здійснив продаж усіх ОФЗ, які належали клієнтам “Універ Капіталу”. Продаж відбувся під час дискретного аукціону. На ринку очікують найближчим часом банкрутство ще понад 10 банків, які захопилися побудовою РЕПО-портфелів у межах свого портфеля ОФЗ.

2. Асоціація “Російська сталь”, що об’єднує найбільших виробників металургійної продукції в Росії, прогнозує в 2022 падіння попиту на сталь на 30%, пише “Комерсант” з посиланням на лист організації першому віце-прем’єру Андрію Білоусову від 28 березня. Асоціація також виступила проти ініціатив ВАТ “РЗ”, яке пропонує щоквартально індексувати тарифи з урахуванням зростаючої інфляції, а також збільшити експортну надбавку на розмір курсової різниці. Сукупне падіння внутрішнього попиту на металопродукцію за підсумками 2022 року може досягти 30% (близько 13 млн. т), очікує асоціація. “На падіння попиту впливають, у тому числі призупинення виробництва автомобільної промисловості — 8 із 14 російських автозаводів призупинили свою діяльність, а сукупне зниження виробництва автомобілів у 2022 році може досягти 50%. В умовах запроваджених санкцій щодо російської металопродукції з боку ЄС та США підприємства насичуватимуть внутрішній ринок, що з високою ймовірністю призведе до зниження цін”, — йдеться у листі за підписом глави “Русской стали” Олексія Мордашова. Сталевиробники відзначають, що підвищення тарифів на експорт за окремими напрямками “стане фактично заборонним для підприємств чорної металургії”, і оцінюють при цьому сукупний обсяг обмежень станом на 22 березня 2022 приблизно близько 4 млн т металу на рік. “З метою збереження своєї конкурентоспроможності на зовнішніх ринках, російські підприємства чорної металургії переорієнтуватимуть власні експортні потоки на альтернативні ринки, що, у свою чергу, вимагатиме зростання логістичних витрат (вже зараз фрахт у морські порти Туреччини зріс більш ніж у 2,5 разу, у морські порти КНР — у 4 рази), а також продаж продукції кінцевому споживачеві зі значним дисконтом”, – йдеться в листі металургів Білоусову. – У зв’язку з цим пропозиції РЗ, що створюють основу для зростання тарифу на експорт чорних металів більш ніж на 30% (24% базова індексація за 2 місяці у зв’язку зі зміною курсу валют та додаткова квартальна індексація понад 10%), є фактично заборонними для металургійних підприємств і неминуче призведуть до зниження конкурентоспроможності російського експорту”. “Російська сталь” також звертає увагу, що “зміна правил недискримінаційного доступу та переорієнтація потоків металургійних вантажів на Схід вже створює додаткові доходи для РЗ”.

3. Суверенний фонд Абу-Дабі Mubadala вирішив утриматися від нових інвестицій у Росію, повідомив на інвестиційній конференції у Дубаї головний виконавчий директор та керуючий директор групи Mubadala Халдун Халіф Аль Мубарак. Його слова наводить Bloomberg. “Очевидно, що в цих умовах ми повинні призупинити інвестиції на цьому ринку в Росії. Те, що відбувається в цій кризі між Росією та Україною, — це знущання з катастрофічними наслідками з точки зору людських життів і впливу на світову економіку. Немає жодних сумнівів у тому, що ця криза має закінчитися зараз на користь усього світу”, — заявив Аль Мубарак. Він уточнив, що Росія становить менше 1% портфеля фонду Абу-Дабі у розмірі $243 млрд. За даними офіційного сайту фонду, інвестиційний портфель Mubadala у Росії налічує понад 45 проектів у таких секторах, як інфраструктура, нерухомість, сировинні товари, банківська справа та технології. Серед стратегічних партнерів Mubadala — Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ).

4. Бельгія не перешкоджатиме введенню санкцій ЄС на імпорт російських алмазів, заявив місцевому радіо прем’єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо. Про це повідомляє видання Idex Online. “Хотів би офіційно заявити, що наша країна ніколи не перешкоджала будь-яким заходам щодо алмазів. Наша країна не втручалася у це питання”, — заявив прем’єр. 24 березня Де Кроо висловлював думку, що санкції мають більше послаблювати Росію, ніж ЄС.

Заборона алмазів із Росії, за його словами, не обговорювалася. Уряд країни зіткнувся із закликами низки бельгійських політичних партій про припинення ввезення алмазів із Росії. У бельгійському Антверпені розташовано найбільший центр торгівлі алмазами. За обсягом імпорту російських алмазів ця європейська країна поступається лише Індії. Ключові канали продажів російської “АЛРОСА”, що контролює 30% світового видобутку алмазів, поки не піддані санкціям, хоча важливі довгострокові клієнти компанії, американські рітейлери Signet та Tiffany, припинили закупівлю. Заборона Tiffany, що належить зараз LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, поширюється навіть на діаманти російського походження незалежно від того, де вони були огранені.

5. Два депутати Палати представників Конгресу США надіслали голові швейцарського банку Credit Suisse Group AG Томасу Готтштайну запит про надання інформації про видачу кредитів особам, які могли бути зачеплені антиросійськими санкціями, повідомляє Dow Jones, у розпорядженні якого опинився текст листа. Запит зроблено після інформацією про те, що Credit Suisse проінструктував інвесторів, які брали участь у нещодавній угоді про продаж боргових активів, знищити інформацію про угоди із заможними клієнтами. У рамках угоди, про яку писала Financial Times у лютому, Credit Suisse позбавився частини кредитів на загальну суму $2 млрд, виданих заможним громадянам на купівлю яхт і літаків. За даними FT, банк повідомив іншим сторонам угоди про чотири дефолти за виданими кредитами, що трапилися в 2017-2018 роках і стали наслідком санкцій США щодо російських олігархів. Пізніше повідомлялося, що банк попросив інвесторів знищити документи щодо угоди. “Це повідомлення викликає суттєві побоювання з приводу відповідності Credit Suisse умовам жорстких санкцій, накладених США разом із союзниками та партнерами щодо архітекторів та посібників безпричинного вторгнення в Україну, включаючи президента Росії Володимира Путіна та олігархів його внутрішнього кола”, — йдеться у листі Стівена Лінча, представників Демократичної партії від Нью-Йорка та Массачусетсу. Представник Credit Suisse відмовився від коментарів листа, відіславши журналістів до попередніх коментарів банку. Вони зазначено, зокрема, що знищення документів є загальноприйнятою практикою і що вся ситуація не має жодного стосунку до останніх санкцій. Пізніше стало відомо, що Credit Suisse має намір призупинити операції в РФ.

6. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) на знак незгоди з російською війною в Україні вирішив закрити офіси у Москві та Мінську. Це рішення у прес-релізі ЄБРР названо “неминучим результатом дій, вжитих Російською Федерацією за допомогою Білорусії”. “Ми продовжуємо висловлювати незмінну підтримку Україні та вже узгодили початковий пакет допомоги Україні та іншим країнам, порушеним війною, обсягом 2 млрд євро”, — повідомляє ЄБРР. ЄБРР не інвестує у нові проекти у Росії з 2014 року.

7. Національний банк Абхазії порекомендував жителям республіки та туристам користуватися картами “Апра” національної платіжної системи, та російськими картами “Мир”, щоб уникнути можливих проблем з обслуговуванням карток міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard. “Всі картки платіжної системи “Мир”, випущені російськими банками, обслуговуються на території Абхазії без обмежень”, — повідомила прес-служба Нацбанку. – Договір про взаємодію платіжних систем з метою організації взаємного обслуговування банківських карток між національними платіжними системами Росії та Абхазії було підписано 11 липня 2018 року.

8. Уряди країн “Великої сімки” вирішили, що вимога Росії оплачувати постачання російського газу рублями буде явним порушенням контрактів і планують закликати компанії не виконувати його, заявив на брифінгу міністр енергетики Німеччини Роберт Хабек. “Всі міністри G7 повністю згодні з тим, що це буде одностороннє та явне порушення існуючих контрактів, — сказав він. – Платежі у рублях неприйнятні”. “Ми закликатимемо зачеплені рішенням компанії не виконувати вимоги президента Росії Володимира Путіна”, — наголосив міністр. Минулого тижня президент Володимир Путін оголосив, що ухвалено рішення перевести на рублі оплату постачання російського газу до недружніх країн. 28 березня його прес-секретар Дмитро Пєсков заявив, що Росія не безкоштовно постачатиме газ у разі відмови європейців платити за паливо в рублях.

9. Данський концерн Carlsberg вирішив піти з російського ринку, де йому належить пивоварна компанія “Балтика”. “Ми прийняли складне та невідкладне рішення добиватися повного виходу з нашого бізнесу в Росії, що, як ми думаємо, є правильним у нинішніх умовах”, — йдеться у повідомленні компанії.

Після угоди Carlsberg не буде представлено до РФ. “Ми глибоко шкодуємо про наслідки цього рішення для 8,4 тис. співробітників у Росії”, — наголошується у повідомленні. При цьому до завершення угоди компанія підтримуватиме обмежений рівень операцій, про який було оголошено раніше, щоб підтримати співробітників та їхні сім’ї. Carlsberg також повідомив, що не враховуватиме показники російського бізнесу у виручці та прибутку групи. Російський бізнес розглядатиметься як актив, призначений для продажу. Компанія також попередила, що відобразить суттєві негрошові списання через переоцінку російського бізнесу. Виручка російського бізнесу Carlsberg минулого року склала 6,5 млрд данських крон (близько $960 млн за поточним курсом), операційний прибуток — 682 млн крон. Раніше Carlsberg оголосив, що призупиняє інвестиції та експорт до РФ, потім — що відмовляється від реклами на російському ринку і не випускатиме тут пиво під своїм флагманським брендом (Carlsberg).

10. Єврокомісія має намір позбавитися російських енергоресурсів до 2027 року, ці плани схвалені лідерами країн Європейського союзу, заявив офіційний представник ЄК Тім Макфі. “Ми бажаємо бути повністю незалежними від викопного російського палива до 2027 року. І ми сподіваємось скоротити наш попит (на російський газ) на дві третини до кінця нинішнього року. Це мета, яку ми поставили і яку було затверджено Європейською радою, тобто керівниками (країн-членів Євросоюзу), минулого тижня, і ми зобов’язалися зробити це”, – сказав речник у понеділок на брифінгу в Брюсселі. На уточнююче питання про те, що у розділі, присвяченому енергетиці, у висновках саміту 24-25 березня значиться не 2027 рік, а 2030-й, представник ЄК відповів: “Я вважаю, що ви кажете про висновки саміту минулого тижня? Справді, в їх я не бачу цієї цифри. Але у “Версальській декларації” (11 березня) є навіть дві вказівки. Там сказано: “До 2030 року”. А також точніше дана ця дата: 2027 рік”. Макфі повідомив, що відповідні плани було зафіксовано у виданому близько двох тижнів тому документі RePower EU, де сказано про мету припинити залежність від російських енергоресурсів до 2027 року.

11. Ринок акцій РФ розпочав тиждень із продовження зниження більшості blue chips на тлі погіршення зовнішньої сировинної кон’юнктури та санкційного тиску Заходу на Росію через її спецоперацію в Україні; індекс МосБіржі відкотився до 2430 пунктів при високій волатильності окремих паперів, при цьому ралювали папери виробників добрив слідом за акціями “ФосАгро”, що оновили максимуми. За підсумками торгів індекс МосБіржі склав 2430,7 пункту (-2,2%, мінімум сесії – 2407,2 пункту), індекс РТС – 823,04 пункту (-0,8%); Ціни більшості “блакитних фішок” на Московській біржі знизилися в межах 9,2%.

Подешевшали акції “Сєвєрсталі” (-9,2%), АФК “Система” (-7,6%), “РусГідро” (-7,2%), “ФСК ЄЕС” (-7,2%), “Інтер” РАТ” (-6,7%), “Татнафти” (-6,4%), “НЛМК” (-5,5%), Ощадбанку (-4,9% та -3,1% “префи”), “Сургутнафтогазу” (-4,7% та -2,3% “префи”), “АЛРОСА” (-3,9%), “Газпрому” (-3,7%), ВТБ (-3,7%), “ММК” (-3,6%), “Московської біржі” (-3,2%), “МТС” (-3%), “Газпром нафти” (-2,9%), UC Rusal ( -2,5%), “Роснафти” (-2%), ПАТ “Полюс” (-1,8%), “ЛУКОЙЛу” (-1,7%), “НОВАТЕКу” (-1,5%), “Норнікелю” (-1%). Подорожчали акції “ФосАгро” (+20,1%, до 8345 рублів), “Аерофлоту” (+3%).

За рішенням Банку Росії, у понеділок торговий день у фондовій секції МосБіржі був знову скороченим (до 14:00 по Москві), але до торгів були допущені всі акції, а також корпоративні, регіональні та субфедеральні облігації. За інструментами встановлено заборону коротких продажів, а депозитарні розписки не були доступні.
12. Західні компанії, які орендують у Москві офісні площі у бізнес-центрах, що належать Millhouse Романа Абрамовича, побоюються, що можуть порушити санкції, якщо продовжать платити за оренду, пише Financial Times. Серед таких компаній банки Credit Suisse та Morgan Stanley, виробники тютюнової продукції Imperial Brands та British American Tobacco, а також юридичні фірми Baker McKenzie та Dentons. Абрамович потрапив під санкції Великобританії та Євросоюзу, компаніям із цих юрисдикцій заборонено перераховувати кошти йому чи його компаніям, зазначає FT. Однак, якщо компанії не платитимуть за оренду, вони втратять свої офіси. “Введення санкцій зовсім не скасовує контрактних зобов’язань, — заявив юрист Mayer Brown Джейсон Хангерфорд. — Санкції суттєво ускладнили ведення бізнесу в Росії, у багатьох випадках унеможливили. Все більше і більше компаній хоче просто згорнути операції і піти з країни”. Компанія Millhouse, що управляє активами Абрамовича та його партнерів, є власником низки знакових об’єктів нерухомості у Москві. Зокрема, вона володіє та керує бізнес-центрами “Білі сади”, “Крилатські пагорби”, де орендують офіси Microsoft, Intel, BAT, Adidas та Johnson & Johnson, а також БЦ “Чотири вітри”, де базуються Credit Suisse та Morgan Stanley. Західні компанії побоюються також, що їхні співробітники в Росії можуть опинитися під тиском з боку російської влади, якщо бізнес діятиме відповідно до санкційного режиму, зазначає FT.

Dentons, Baker McKenzie та Imperial Brands вже оголосили, що підуть з Росії, всі три компанії мають намір передати управління бізнесу місцевим підрозділам. Тому цілком можливо, що орендні платежі буде відкладено і зроблено вже незалежними російськими компаніями після відходу іноземних брендів.

13. Міністерство торгівлі, промисловості та енергетики Південної Кореї обмежило експорт 57 нестратегічних товарів та технологій до Росії та Білорусії, повідомив портал Business Korea. “Корейські компанії, які хочуть експортувати товари зі списку експортного контролю до Росії та Білорусії, мають проходити окрему процедуру погодження, починаючи з 26 березня”, — йдеться у повідомленні. До нестратегічних товарів відносяться, зокрема, низькопродуктивні напівпровідники та комп’ютерна техніка. Раніше корейський уряд ухвалив рішення контролювати експорт до Росії на рівні, аналогічному економічним санкціям США та ЄС, запровадженому після початку спеціальної операції РФ в Україні.

14. Нідерландський Heineken, другий за величиною виробник пива у світі, вирішив піти з російського ринку та передати бізнес у країні новому місцевому власнику. “Ми дійшли висновку, що володіння бізнесом у Росії більше не є стійким та доцільним у поточних умовах”, — йдеться у повідомленні компанії. До моменту передачі російського бізнесу новому власнику в РФ усі сім пивоварень Heineken продовжуватимуть працювати з метою збереження робочих місць та обслуговування своїх клієнтів та споживачів. За будь-яких обставин концерн гарантує збереження заробітної плати для всіх російських працівників до кінця 2022 року. Пріоритетом також залишається виконання зобов’язань перед клієнтами, партнерами та споживачами, зазначається у повідомленні. Компанія не чекає прибутку від угоди і очікує знецінення та негрошових витрат у розмірі 0,4 млрд євро.

Раніше Heineken оголосив, що призупиняє інвестиції та імпорт у РФ, а також виробництво та продаж свого флагманського бренду Heineken. Крім того, компанія відмовилася від доходів від російського бізнесу — всі виплати, роялті та дивіденди були припинені.

15. VR Transpoint (структура фінського залізничного оператора VR Group) призупинила з неділі рух вантажних вагонів із Росії. За повідомленням VR Group, повернення вагонів із Фінляндії до Росії поки що продовжиться. “Продовження вантажних перевезень між Росією та Фінляндією більш неможливе через санкції, накладені на “Російські залізниці”. VR Group зобов’язана дотримуватися санкцій, введених західними країнами”, — заявив старший віце-президент VR Transpoint Мартті Коскінен, слова якого наводяться в повідомленні. Як повідомлялося, з 28 березня VR Group припиняє пасажирське залізничне сполучення між Фінляндією та Росією поїздами Allegro. VR Group 1 березня заявив про припинення співпраці з ВАТ “РЗ”, крім необхідного для транскордонного сполучення. Рішення мало діяти до особливого розпорядження.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram