Соцмережі
31 Березня 2022
617

Богдан Данилишин: Економіка рф під санкціями

Хроніки падіння. Дорога в пекло. День 35.

Підсумки 30 березня 2022 року.

1. Незважаючи на прогнозоване зниження попиту на російську сталь на 30% Міністерство фінансів РФ не підтримало пропозицію металургів щодо скасування акцизу на сталь у 2022 році. “Прийняття пропозиції про відміну акцизу на рідку сталь призведе до скорочення доходів консолідованого бюджету РФ, врахованих при формуванні федерального бюджету на 2022-2024 рр., у розмірі 74,2 млрд рублів у 2022 році, у тому числі у федеральний бюджет — 61,6 млрд рублів, бюджети суб’єктів РФ — 12,6 млрд рублів”, — процитував співрозмовник агентства відповідь Мінфіну на пропозиції ділового співтовариства, розіслану зацікавленим сторонам минулого тижня. Акциз на сталь введений у дію в РФ з 1 січня, замінивши експортні мита, що діяли з серпня до кінця грудня 2021 року. Ставка акцизу становить 2,7% від середньомісячної експортної ціни слябу у морських портах півдня РФ. Він не поширюється на виробників продукції машинобудування, ВПК, електроніки та радіоелектронної промисловості, суднобудування.

Металурги цього місяця при обговоренні підтримки галузі пропонували уряду як один із заходів або тимчасове скасування акцизу на сталь на період від півроку до року, або фіксацію на певний період ціни, до якої буде прив’язаний акциз.

Заборона на постачання російської сталі до Європи, переорієнтація експортних поставок на внутрішній ринок, а також зниження попиту можуть призвести до суттєвого зростання конкуренції та падіння цін на метали на внутрішньому ринку. Раніше цього місяця за підсумками зустрічі голови Мінпромторгу РФ Дениса Мантурова з акціонерами та топ-менеджментом російських металургійних компаній відомство повідомило, що металурги до кінця березня мають надати консолідовані параметри ціноутворення для внутрішнього споживача, а держава готова “підтримувати попит на внутрішньому ринку за рахунок придбання продукції в резерв та великих інфраструктурних будівництв”, спільно з Мінфіном опрацьовуватиме питання стримування відсоткових ставок за чинними кредитами системоутворюючих підприємств.

2. Центральний банк Росії стимулюватиме обмеження купівлі продтоварів про запас. Рекомендації ЦБ РФ не спрямовані на контроль за операціями громадян з купівлі товарів про запас, додаткову увагу банків можуть привернути подібні операції тільки на великі суми, повідомив директор департаменту фінансового моніторингу та валютного контролю Банку Росії Ілля Ясінський. “Рекомендації Банку Росії абсолютно не спрямовані на додатковий контроль за операціями громадян, пов’язаними з придбанням товарів загального користування в магазинах, супермаркетах. Для того, щоб потрапити в поле зору кредитної організації, потрібно здійснювати такі операції на мільйони рублів на день”, — заявив Ясинський (його відео-коментар розміщено в офіційному телеграм-каналі регулятора). Він зазначив, що ЦБ перебуває у щільному контакті з банками з цього питання. За його словами, на сьогоднішній день жодна кредитна організація не заблокувала операцію фізичної особи, коли вона купувала товари в магазині або супермаркеті і розплачувалась банківською карткою. “Якщо картка клієнта виявилася заблокованою, у будь-якому випадку це не могло статися в ситуації, пов’язаній з купівлею товарів у магазині. Але, якщо раптом так сталося, в рамках закону детально прописана процедура про те, що потрібно робити клієнту кредитної організації для того, щоб картку розблокувати”, — сказав Ясінський.

3. Влада Євросоюзу провела перевірки в офісах підрозділів “Газпрому” в Німеччині, включаючи Gazprom Germania GmbH та Wingas GmbH, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела. Перевірки пройшли у рамках розслідування щодо ролі компанії у зростанні цін на газ у ЄС. Єврокомісія з кінця минулого року займається аналізом ситуації на газовому ринку ЄС. Ще взимку представники ЄК повідомляли, що вже отримали частину відповіді на свої запитання від учасників ринку, зокрема від “Газпрому”.

4. ЦБ РФ призупинить публікацію оглядів своєї діяльності з управління активами в іноземних валютах і золоті, останні дані станом на 1 січня 2022 розкриє у своєму річному огляді за 2021 рік, це випливає з повідомлення регулятора. Разом з тим, починаючи з 31 березня 2022 року Банк Росії відновить публікацію показника загального обсягу міжнародних резервів РФ на щотижневій та щомісячній основі. ЦБ зазначає, що скоригував формат публікації даних про золотовалютні резерви (ЗВР) та управління активами в іноземних валютах та золоті для обмеження впливу санкційних ризиків. Міжнародні резерви станом на 18 лютого 2022 року становили $643,2 млрд. ЦБ на початку березня повідомив, що в найближчі три місяці у всіх публікаціях будуть використовуватися саме ці дані.

5. Ірландська лізингова компанія AerCap змогла вилучити у російських авіакомпаній 22 літаки і три двигуни чистою балансовою вартістю $400 млн, вона планує продовжувати спроби вилучення, йдеться у презентації лізингодавця для інвесторів та аналітиків. До введення західних санкцій російських перевізники експлуатували 135 літаків та 14 двигунів, орендованих у AerCap. Їхня чиста балансова вартість оцінювалася на кінець минулого року в $3,1 млрд. “У нас були акредитиви на $260 млн у рамках угод про лізинг літаків та двигунів з російськими авіакомпаніями, з них на даний момент ми отримали $175 млн”, — сказано у презентації. AerCap очікує визнання знецінення своїх активів, які були повернуті російськими клієнтами. Суму знецінення наразі не визначено. “Ми продовжуємо докладати зусиль для вилучення додаткових літаків та двигунів у наших колишніх клієнтів з Росії, але неясно, чи зможемо ми це зробити і в якому стані будуть ці активи на момент вилучення”, — наголошується у презентації. AerCap оголосила про розрив контрактів з авіакомпаніями РФ у зв’язку із західними санкціями наприкінці лютого. На літаки у лізингу у російських клієнтів припадало близько 5% балансової вартості всього авіапарку AerCap.

6. Країни Євросоюзу розглядають можливість посилення санкцій щодо Росії найближчими днями, зокрема, запровадження заходів проти більшої кількості російських банків, а також проти сімей підприємців із РФ, повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на дипломатів та чиновників, знайомих із планами Брюсселя. “Європейські країни, націлені на посилення санкцій щодо Росії, розглядають включення найближчими днями до списків санкцій більшої кількості банків, а також розширення дії санкцій на членів сімей олігархів”, — пише газета. Зокрема, в ЄС обговорюють можливість запровадження санкцій щодо чотирьох російських банків, які раніше відключили від системи SWIFT, зокрема проти ВТБ. При цьому, як підкреслили джерела, немає планів включати до списків санкцій Газпромбанк і Ощадбанк. Більше того, як повідомляє WSJ, у ЄС у рамках підготовки нового пакету санкцій вивчають можливість посилення обмежень щодо використання криптовалюти з метою обходу фінансових санкцій.

Як зазначає видання, в ЄС також обговорюють способи застосування чорного списку щодо протидії відмиванню грошей щодо країн, які допомагають обходити санкції Заходу. Ці обговорення включають і питання про те, чи варто вносити Росію у відповідний чорний список ЄС. При цьому, як повідомили чиновники, рішення з цього питання наразі не очікується. WSJ повідомляє, що пропозицію щодо нових санкцій щодо Росії планують подати наступного тижня. Вона має отримати схвалення всіх 27 країн-членів ЄС.

Західні країни, включаючи США, Велику Британію та держави ЄС, запровадили нові санкції проти Росії після початку війни з Україною. Санкції спрямовано на ізоляцію фінансової системи країни. Так, під них підпали деякі найбільші банки, серед яких ВТБ та Промзв’язокбанк, а також Центральний банк РФ.

7. Британська BP, яка раніше оголосила про намір вийти зі своїх російських активів, включаючи майже 20% у “Роснафті”, у пошуках покупців звернулася до державних компаній в Азії та на Близькому Сході, пише агентство Bloomberg із посиланням на джерела.

За їхніми словами, компанія заздалегідь контактувала з China National Petroleum Corp. (CNPC) та Sinopec Group. Також вона вибірково зв’язалася із деякими потенційними покупцями на Близькому Сході, додає агентство. Крім цього, BP вивчає зацікавленість індійських компаній, таких як ONGC та Indian Oil Corp., у придбанні часток у деяких російських нафтогазових проектах. Місяць тому рада директорів британського нафтогазового гіганта через ситуацію навколо України оголосила, що компанія вийде з акціонерного капіталу “Роснефти”, в якій володіє 19,75% з 2013 року, та з СП з російською компанією.

“Роснефть” повідомляла, що завчасно отримала від керівництва ВР інформацію щодо прийняття рішення про вихід зі складу акціонерів та низки спільних проектів.

8. Російсько-французька компанія PowerJet, що випускає двигуни SaM146 для літака Superjet 100, через санкції припинила їхнє техобслуговування та ремонт. Зареєстрована у Франції PowerJet (по 50% у Safran Aircraft Engines та “ОДК-Сатурн” держкорпорації “Ростех”) повідомила партнерів у РФ про припинення контрактних зобов’язань ще у лютому, після набуття чинності обмежувальними заходами з боку Євросоюзу та США, сказав співрозмовник агентства. Повністю припинилися поставки запчастин для SaM146, техпідтримка та ремонт двигунів, включаючи повернення раніше відремонтованих, надання їх у лізинг. Щоб не допустити зупинку експлуатації SSJ100 в РФ, Мінпромторг запропонував використовувати склад запчастин і пул підмінних двигунів SaM146, які PowerJet сформувала на території РФ ще до санкцій, повідомило джерело. Для цього відомство пропонує узаконити передачу майна іноземних компаній, які відмовилися від бізнесу в РФ, у тимчасове управління російським профільним підприємствам.

Газета Wall Street Journal раніше у березні писала, що Safran припинила діяльність у Росії через західні санкції. Уточнювалося, що йдеться про два СП французів з “ОДК-Сатурн” — PowerJet та “Волгаеро”, що виробляє деталі для двигунів.

9. Данський конкурент IKEA — рітейлер JYSK, керуючий магазинами меблів та товарів для дому, який раніше у березні призупинив роботу своїх магазинів у РФ, ухвалив рішення про вихід з російського ринку. “Після чотирьох тижнів тимчасового закриття магазинів JYSK у Росії стало зрозуміло, що JYSK закриється остаточно і повністю вийде з Росії”, — йдеться у повідомленні компанії. Рітейлер з 3 березня закрив російські магазини та призупинив онлайн-продажі в РФ “до подальшого повідомлення”.

З 31 березня магазини тимчасово відкриються для продажу. Щойно товари будуть продані, магазини закриються остаточно, повідомила компанія у середу. JYSK також повідомив, що домовлятиметься з власниками площ, на яких розташовані його магазини, про “справедливе врегулювання” взаємин. Співробітники отримають зарплату відповідно до місцевого законодавства. “Ми прийшли до Росії з наміром створити відмінну пропозицію для населення країни, і у нас був відмінний старт <…> Однак у поточній ситуації менеджмент і наші власники не бачать альтернатив припинення операцій у Росії”, — сказав президент та CEO JYSK Ян Бег (його слова наводяться у повідомленні). “Ніхто в управлінській команді не радий цій ситуації. Я в тому числі. Однак у мене немає сумнівів, що це правильно. Я хочу подякувати всім колегам в Росії за їхні зусилля і побажати їм удачі в наступні роки”, – зазначив він. Перший магазин JYSK у Росії було відкрито у червні 2020 року у Москві. За даними сайту компанії, наразі її мережа налічує 13 магазинів у РФ. У перспективі 10-15 років компанія планувала збільшити кількість магазинів до близько 200.

10. Європейський підрозділ ВТБ виставлений на продаж після того, як материнський банк опинився під санкціями США та Великобританії, повідомляє агентство агентства Bloomberg з посиланням на свої джерела. За словами співрозмовників агентства, німецькі регулюючі органи підтримують продаж банку, тому що прагнуть уникнути безладу в VTB Bank Europe. Хоча продаж не єдиний варіант, він може бути узгоджений у найкоротші терміни, кажуть джерела Bloomberg.

Влада, у тому числі BaFin і ЦБ Німеччини, намагаються уникнути сценарію, за якого довелося б задіяти систему страхування вкладів та обтяжувати галузь вищими витратами. Санкції проти російських банків уже призвели до закриття європейського підрозділу Ощадбанку. ВТБ і німецькі регулятори намагаються структурувати угоду таким чином, щоб покупець не наражався на санкційні ризики. Інший варіант, що обговорюється — обмін російськими та європейськими активами з материнською компанією, хоча це може виявитися складним, враховуючи, що ВТБ перебуває під санкціями, кажуть джерела. Раніше цього місяця агентство Bloomberg повідомило, що влада Німеччини підштовхує VTB Bank Europe до продажу окремих активів, щоб мати ліквідність для виплати депозитів.

Активи VTB Bank Europe у розмірі €7,95 млрд на кінець вересня 2021 роблять його порівняно невеликим кредитором у регіоні. Близько €1,64 млрд із цієї суми припадає на готівкові та короткострокові кошти, а його зобов’язання включають €4,35 млрд клієнтських депозитів.

11. До початку війни в Україні представники влади не просили інститути Російської академії наук прорахувати сценарії різних варіантів санкцій та їх наслідків для економіки, заявив на прес-конференції президент РАН Олександр Сергєєв. “Обговорювалися різні стресові ситуації розвитку одного чи іншого сектора економіки, (…) наскільки при цьому ставилися зовнішні умови, звичайно я знаю від моїх колег, які працюють у цих інститутах, що ті санкції, які введені проти Росії як певний вплив, яке мало вивчатися в режимі стійкості, такого рівня вплив не прораховувався”, — уточнив Сергєєв.

12. Естонія пропонує відновлювати Україну на гроші від доходів Росії за нафту і газ, тому виплати ЄС Росії за постачання енергоносіїв, як я вважаю в Таллінні, слід тимчасово задепонувати. “Ціна військових дій для Росії має бути дуже високою, тому до кінця року ЄС скоротить постачання викопного палива з Росії на дві третини”, — заявила у середу на брифінгу глава естонського МЗС Ева-Марія Лійметс.

“Але для того, щоб негайно вплинути і змусити Росію заплатити за те, що було зроблено в Україні, минулого тижня прем’єр-міністр Естонії запропонувала на Раді ЄС тимчасово депонувати платежі за російські газ і нафту і використовувати їх для відновлення України”, — сказала міністр.

она висловила жаль, що за останні кілька днів у справі врегулювання ситуації в Україні особливих змін не сталося. “Це означає, що ми маємо активно продовжувати всі міжнародні зусилля щодо припинення війни”, — сказала Лійметс. За словами глави МЗС, важливо, що йдуть переговори між Україною та Росією, “але у них немає прогресу”. “І Україна проводить ці переговори під тиском”, — стверджує Лійметс. Вона наголосила, що у зв’язку з військовими діями Естонія продовжить роботу за трьома напрямками: це підтримка України, посилення політичної та економічної ізоляції Росії, а також зміцнення власної безпеки.

13. Польща запускає план відмови від російських джерел енергії та має намір реалізувати його до кінця року, заявив прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький у середу на прес-конференції. “Сьогодні ми представляємо найрадикальніший у Європі план щодо відмови від російських вуглеводнів — російської нафти, російського газу та російського вугілля. Цей план необхідний для відновлення Європи”, — наводить слова Моравецького його канцелярія. За його словами, Польща запровадить “повне ембарго на імпорт російського вугілля у квітні, найпізніше — у травні”. Крім того, він заявив, що Польща вже значно скоротила свою залежність від російської нафти і має намір “докласти всіх зусиль, щоб до кінця року відмовитися від російської нафти”. Моравецький додав, що також очікує скорочення імпорту газу у травні. При цьому, як зазначають ЗМІ, план Польщі передбачає повну відмову від газу з РФ до кінця 2022 року. Моравецький закликав інші європейські країни наслідувати його приклад. “Ми закликаємо до цього всіх – і Німеччину, та інші країни Західної Європи, які продовжують отримувати ці ресурси з Росії”, – додав він. Також Польща закликає Єврокомісію встановити податок на російські вуглеводні. “Сьогодні я закликаю Європейську комісію встановити податок на російські вуглеводні, щоби торгівля була справедливою”, — сказав він.

14. Індійська влада розглядає пропозицію РФ використовувати у двосторонній торгівлі російську альтернативу SWIFT — Систему передачі фінансових повідомлень (СПФС) — для розрахунків у національних валютах, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на джерела. Згідно з запропонованою схемою, рублі будуть розміщуватися на рахунку в індійському банку і потім конвертуватися в рупії і навпаки. Чи буде курс фіксованим чи плаваючим — на даний момент не визначено. Рішень поки що не прийнято, передбачається, що питання обговорюватиметься на рівні керівників зовнішньополітичних відомств, кажуть співрозмовники агентства. Індія зацікавлена у продовженні військово-технічного співробітництва з Росією, а також у придбанні нафти з дисконтом до світових цін, зазначає Bloomberg. Однак навряд чи Індія погодиться перевести розрахунки до СПФС через курсові коливання рубля та рупії.

15. Спікер Держдуми В’ячеслав Володін запропонував розширити список експортних товарів, за які можна брати оплату в рублях. Він запропонував продавати за рублі добрива, зерно, олію, нафту, вугілля, метали, ліс та інше. У своєму телеграм-каналі він закликав європейських політиків “перестати шукати виправдання, чому їхні країни не можуть платити у рублях”. “Раніше треба було думати. Вони самі зробили все, щоб підірвати довіру до долара та євро, щоб Росія відмовилася від взаєморозрахунків у цих валютах, — пояснив він. — Політикою санкцій, намагаючись ізолювати нас, ви ізолювали себе. За ухвалені рішення треба відповідати” . Президент Володимир Путін минулого тижня вимагає перевести в рублі розрахунки за постачання російського газу недружнім країнам. Його прес-секретар Дмитро Пєсков пояснив, що у разі відмови платити за газ рублями безкоштовних поставок газу не буде. Пропоновану схему він описав: “Компанії мають розуміти, що просто треба купити за їхню валюту — євро, долар — рублі та рублі сплатити газ”. Проте країни ЄС та G-7 ясно дали зрозуміти, що не збираються платити за газ рублями у порушення контрактів.

16. Росавіація вшосте продовжила заборону на польоти в 11 аеропортів центральної частини та півдня Росії. До 3:45 за московським часом 7 квітня продовжено обмеження польотів в аеропорти Анапи, Білгорода, Брянська, Воронежа, Геленджика, Краснодара, Курська, Липецька, Ростова-на-Дону, Сімферополя та Елісти, повідомило відомство. Авіакомпаніям, як і раніше, рекомендовано використовувати аеропорти Сочі, Волгограда, Мінеральних Вод, Ставрополя та Москви. Інші аеропорти Росії, включаючи міжнародні, працюють у звичайному режимі, запевнили у відомстві. Обмеження на польоти всередині Росії були запроваджені 24 лютого і, очевидно, пов’язані з війною в Україні.

17. Введена Австралією 20 березня заборона на експорт глинозему та бокситів до Росії торкнеться майже 20% потреби “Русалу” у цій сировині, повідомила компанія. Також “Русал” нагадав про тимчасову зупинку виробництва на Миколаївському глиноземному заводі, де роком раніше було вироблено 1,8 млн. тонн глинозему. Миколаївський завод приносив близько 20% загального випуску глинозему “Русала”, це другий найбільший глиноземний актив компанії. “Русал” визнавав ризик недозавантаження російських алюмінієвих заводів у зв’язку з поточною зовнішньополітичною ситуацією – це була одна з причин звернення компанії до уряду з проханням пом’якшити наслідки зростання ключової ставки ЦБ для своїх кредитів. Тоді ж компанія зазначала, що крім зупинки Миколаївського глиноземного заводу та блокування його фінансової діяльності існує ризик зупинок постачання сировини із зарубіжних активів, у тому числі з глиноземного заводу Aughinish (Ірландія). Aughinish — найбільший глиноземний актив “Русала”, що у 2021 році випустив 1,88 млн тонн глинозему (23% від загального випуску сировини). Крім складнощів із сировиною, “Русал” відзначив можливість перебоїв з постачанням обладнання. “У зв’язку з санкціями щодо Росії у “Русалу” потенційно можуть виникнути труднощі з постачанням обладнання, що може призвести до відстрочення реалізації інвестиційних проектів”, — йдеться у прес-релізі. Можлива заміна кредитних ліній у валюті борговими зобов’язаннями, номінованими в рублях, може негативно позначитися на фінансових результатах у зв’язку з високими відсотковими ставками на карбованцевому ринку, спричиненими загальною нестабільністю, та встановленою Банком Росії ключовою ставкою на рівні 20%, наголосила компанія.

18. Канадський золотодобувач Kinross Gold підтвердив, що планує вийти з російських активів. Як повідомив Kinross, компанія отримала кілька пропозицій і на даний момент веде ексклюзивні переговори з неафілійованою гірничодобувною компанією, яка не перебуває під санкціями, про можливий продаж 100% бізнесу в Росії. Для виходу з активів або передачі контролю потрібен дозвіл уряду, нагадує Kinross. Відповідно до угоди з потенційним покупцем і підтримки активів у робочому стані на час перехідного періоду російські дочірні підприємства Kinross продовжують діяльність у штатному режимі. Але Kinross не отримуватиме від цього економічної вигоди, додає компанія. Напередодні джерела “Інтерфаксу” повідомляли, що Kinross залучив інвестбанки до пошуку покупця на російські активи.

Бізнес Kinross в Росії включають діючі активи Купол і Подвійне на Чукотці (хоча компанія вже більше року не веде видобувні роботи на Подвійному, золото виробляється з руди, накопиченої раніше, а також із руди, що видобувається на Куполі), а також проект розвитку Чульбаткан у Хабаровському краї.

Kinross Gold входить до десятки найбільших золотодобувних компаній світу, і до п’ятірки — до РФ. Володіє проектами у Бразилії, Чилі, Гані, Мавританії, Росії та США. На початку березня компанія ухвалила рішення про зупинення роботи в Росії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram