Соцмережі
2 Червня 2021
450

Богдан Данилишин: Банки та кредитування в Україні

Фінансовий сектор та питання кредитування.

Обсяг працюючих кредитів банківської системи у квітні зріс на 2,3% або 14,9 млрд грн (з початку року — на понад 31 млрд грн). Головним чином, зростання працюючого кредитного портфеля банків відбувалося шляхом збільшення гривневих корпоративних кредитів, обсяг яких зріс на 4,4% або 10,5 млрд грн за місяць. Працюючі кредити фізичним особам у квітні також зростали — на 1,9% або 3,1 млрд грн. При цьому, ставки за гривневими кредитами банків нефінансовим корпораціям у квітні зросли з 9,0% до 9,4%, у тому числі для суб’єктів великого підприємництва — з 7,0% до 7,3%, середнього та малого бізнесу — з 11,7% до 11,9%.

Більш швидке збільшення працюючого кредитного портфеля банків, попри помірне зростання непрацюючих кредитів (переважно в іноземній валюті), стимулювало зменшення частки останніх до 39,57% у загальному кредитному портфелі банків. Майже ¾ непрацюючих кредитів банківської системи продовжують обліковуватися на балансах державних банків, що потребує активізації роботи з урегулювання проблемної заборгованості у державному банківському секторі.

Обсяг ліквідності в банківській системі знову перевищив 200 млрд грн, сягнувши майже 210 млрд грн. Цьому сприяло як зменшення залишку коштів на ЄКР (на 5,5 млрд грн за тиждень), так і скорочення готівки в обігу (на 3,6 млрд грн за тиждень). Збільшенню ліквідності банків сприяло також надання Національним банком кредитів рефінансування банкам на суму понад 8,9 млрд грн на строк 84 дні за ставкою 7,5%. За результатами проведення Національним банком України операцій своп процентної ставки було задоволено заявки банків на суму 500 млн грн на строк 5 років із середньозваженою ставкою на рівні 8% річних.

Кількість кредитів, виданих в рамках державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”, перевищила 17 тис., а їх загальний обсяг досяг майже 44 млрд грн (+1,7 млрд грн за тиждень). Лідерами за обсягами отриманих кредитів залишаються підприємства сільського господарства (49% від загального обсягу), торгівлі та виробництва (24%) та промислової переробки (16%). За цільовим призначенням у структурі виданих за програмою кредитів домінують антикризові кредити на поповнення обігових коштів (20,3 млрд грн або 46%) та кредити рефінансування попередньо отриманих позик (17,8 млрд грн або 41%). Обсяг інвестиційних кредитів за тиждень зріс на 120 млн грн, а їх загальний обсяг зріс до 5,8 млрд грн. За державною програмою “Доступна іпотека 7%” обсяг виданих кредитів сягнув майже 300 млн грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram