Соцмережі
13 Серпня 2021
891

Богдан Данилишин: Аналіз обсягів кредитування за 7 місяців поточного року

Фінансовий сектор та кредитування.

Регулятивний капітал банків станом на 1 серпня 2021 збільшився до 196,3 млрд грн (+4,7 млрд грнза місяць), що є його найбільшим значенням з початку 2014 року.

Адекватність регулятивного та основного капіталів банківської системи в цілому також зросла — до 21,7% та 15,7% відповідно, що понад як удвічі перевищує нормативні рівні відповідних показників (10% та 7%). Банківська система також продовжує із запасом виконувати нормативи ліквідності та кредитних ризиків.

Чистий внутрішній кредит банківської системи у липні скоротився на 1,4% за рахунок скорочення вкладень банків у державні цінні папери (-3,3%). При цьому, обсяг наданих банками кредитів в економіку залишався у липні практично незмінним порівняно із червнем (+0,1%), зважаючи на те, що збільшення гривневих кредитів (+1,5% або +10 млрд грн) компенсувалося скороченням валютного кредитування (-2,7% або -8,5 млрд грн в еквіваленті). Це, в свою чергу, обумовило продовження тенденції до зниження рівня доларизації банківських кредитів (на 1 в. п. за місяць — з 32% до 31%).

З огляду на підвищення облікової ставки НБУ вартість нових гривневих кредитів для бізнесу за місяць збільшилася на 0,3 в. п. (до 9,3%), тоді як вартість фондування банків через значний обсяг ліквідності практично не змінилася: процентна ставка за гривневими депозитами корпоративних суб’єктів зросла на 0,1 в. п. (до 4,1%), за гривневими депозитами домашніх господарств — залишалася незмінною на рівні 7,0%.

Гривневі корпоративні кредити у липні збільшилися на 7 млрд грн (+1,5% за місяць), натомість валютні кредити підприємствам — навпаки — скоротилися на 7,5 млрд грн в еквіваленті, тим самим залишаючи практично незмінним загальний обсяг кредитних ресурсів в економіці. При цьому, ключову роль у підтримці гривневого кредитування продовжують відігравати державні програми підтримки кредитування. За минулий тиждень за державною програмою “Доступні кредити 5-7-9%” банками було видано 385 кредитів на загальну суму 909,4 млн грн, з яких левову частку (майже 700 млн грн) було спрямовано на антикризову підтримку оборотних коштів підприємств. Загалом, за час дії відповідної програми укладено понад 21,5 тис. кредитних угод, що дозволило зберегти понад 172 тис. та створити майже 20 тисяч нових робочих місць.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram