Соцмережі
14 Квітня 2022
530

Богдан Данилишин: Аналіз фінансового сектора економіки України

Прес-дайджест щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках

Бюджетна сфера

За результатами аукціону із розміщення військових ОВДП, який відбувся 12.04.2022, Міністерством фінансів було залучено 6,2 млрд грн, з яких 1,5 млрд грн — із погашенням у листопаді 2022 року за ставкою 10%, 4,7 млрд грн — із погашенням у червні 2023 року за ставкою 11%. Загалом, з початку квітня до державного бюджету шляхом розміщення державних облігацій було залучено 7,1 млрд грн та €143 млн.

З урахуванням планових погашень обсяг ОВДП в обігу за плинний тиждень збільшився на 5,4 млрд грн, з яких основний приріст забезпечили банки (+5,0 млрд грн). Також зросли вкладення в ОВДП з боку юридичних (+111 млн грн) та фізичних осіб (+297 млн грн). Зважаючи на валютні обмеження обсяг інвестицій в ОВДП з боку та нерезидентів практично не змінився та залишається на рівні близько 75 млрд грн.

Валютний ринок

Тиждень, що минув, характеризувався збільшенням пропозиції іноземної валюти з боку клієнтів банків, тоді як обсяг попиту на неї зменшився порівняно із попереднім тижнем. Чистий продаж іноземної валюти Національним банком зменшився порівняно із попереднім тижнем та становив $211 млн та €85 млн. Купівля безготівкового долару США у банків здійснюється за офіційним курсом, а його продаж банкам — за офіційним курсом, збільшеним на 1%.

Міжнародні резерви України, які використовуються для проведення валютних інтервенцій та забезпечення платежів органів державної влади, станом на 01.04.2022 становили $28,1 млрд, що на 2% або $0,6 млрд більше, ніж на 01.03.2022 та на 4% або $1,1 млрд порівняно із 01.04.2021.

Фінансовий сектор

За оперативними даними Національного банку обсяг кредитів, наданих банками корпоративному сектору у березні збільшився на 0,4%, у тому числі в національній валюті — на 0,7%. В іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) корпоративні кредити банків у березні скоротилися на 0,3%. Обсяг кредитування фізичних осіб у березні зменшився як у гривні, так і в іноземній валюті (на 2,3% та 0,2% відповідно).

Обсяг гривневих депозитів у березні скоротився у корпоративному сегменті (на 2%, передусім за рахунок скорочення валютних коштів – на 7,4%), натомість збільшився у сегменті депозитів домашніх господарств — на 9,2%, у тому числі в гривні — на 15,2%. Це дозволило збільшити базу фондування банків за рахунок депозитів клієнтів в цілому на 3,2% за місяць.

На фоні збільшення кредитних ризиків, пов’язаних із війною, процентні ставки за новими корпоративними кредитами банків у березні зросли на 1,5 в. п. у гривні та на 0,4 в. п. в іноземній валюті. Водночас збільшення вартості грошей для банків стримувалося більш повільним зростанням ставок за депозитами клієнтів. Так, вартість коштів корпоративних клієнтів для банків у березні збільшилася на 0,5 в. п., а вартість депозитів населення знизилася на 0,1 в. п. до попереднього місяця.

За період з 21 лютого по 11 квітня 2022 р. на умовах програми “Доступні кредити 5-7-9%” видано 1391 кредит на загальну суму 3,95 млрд грн. До війни обсяг нових пільгових кредитів щомісячно в середньому становив близько 5 млрд грн, що відповідало близько 1/5 нових кредитів, які банки видавали суб’єктам малого та мікропідприємства. Під час війни ця частка очікувано має суттєво підвищитись. (Довідково: у лютому 2022 р. по всій банківській системі суб’єктам малого та мікропідприємства було видано 22 млрд грн нових кредитів у національній валюті).

Всього з моменту старту Програми суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 36 213 кредитів на загальну суму 93,6 млрд грн.

Майже 50% пільгових кредитів отримано підприємствами сільського господарства, ще 25% — підприємствами сфери торгівлі.

Для підтримки бізнес-активності Уряд суттєво посилив інструменти кредитної підтримки суб’єктів мікро, малого та середнього підприємництва. Так, на період воєнного стану передбачено суттєві спрощення для отримання кредитів за пільговими ставками, а також можливість отримання кредитів під 0% річних з гарантією від Уряду на рівні 80% від суми кредиту.

На виплату компенсацій процентної ставки в рамках програми “Доступні кредити 5-7-9%” в Державному бюджеті України 2022 р. передбачено 3 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram