Соцмережі
17 Березня 2022
880

Богдан Данилишин: Аналіз економічної ситуації в Україні

Особистий експертний Прес-дайджест щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках

Економічна ситуація

За уточненими даними Держстату реальний ВВП України у 2021 році збільшився порівняно із 2020 роком на 3,4%. За категоріями кінцевого використання основний внесок у формування ВВП мали кінцеві споживчі витрати із часткою 87,3%, у тому числі домашніх господарств — 68,4%. Їх зростання до попереднього року становило 6,3% (у т. ч. домашніх господарств — 7,7%). При цьому, майже 2/3 кінцевих споживчих витрат домогосподарств спрямувалися на купівлю товарів і послуг першої необхідності — продукти харчування та безалкогольні напої, житлово-комунальні послуги та транспорт, тоді як частка сукупних витрат на одяг та взуття, відпочинок, культуру та освіту становила менше 10% у структурі споживчих витрат.

Валове нагромадження основного капіталу (інвестиції) становило лише 13,7% ВВП, а з вирахуванням змін у запасах — лише 12,4% ВВП, що удвічі менше порівняно із іншими країнами, що розвиваються (25%). Частка власних коштів підприємств, а також коштів державного та місцевого бюджетів становила понад 85% у структурі фінансування капітальних інвестицій, тоді як частка українських банків (без урахування банків-нерезидентів) — лише близько 3%.

Зважаючи на більш швидке зростання імпорту товарів і послуг порівняно із експортом, внесок чистого експорту у ВВП у 2021 році був від’ємним (-1,0%).
Номінальний ВВП України у 2021 році становив майже 5,5 трлн грн, що відповідало близько 132 тис. грн у розрахунку на 1 особу. Характерно, що частка валового прибутку у структурі ВВП (понад 2,5 трлн грн) перевищила частку доходу, що спрямовувався на оплату праці найманих працівників (2,1 трлн грн). Це значною мірою стало результатом сприятливої кон’юнктури товарних ринків, яка дозволила підприємствам суттєво покращити фінансові результати своєї діяльності. Наприклад, обсяг прибутку підприємств сільськогосподарської галузі та добувної промисловості перевищив доходи найманих працівників відповідних галузей у 4 рази, тоді як у переробній промисловості валовий обсяг прибутку був меншим від витрат на оплату праці.

Бюджетна сфера

На черговому аукціоні, що відбувся 15.03.2022, Міністерством фінансів було розмішено гривневі військові облігації строком на 1 рік на суму 4,85 млрд грн, а також облігації в іноземній валюті на майже $12 млн. Це збільшило загальний обсяг державних запозичень на ринку за цим інструментом до майже 20 млрд грн. Крім того, минулого тижня 20 млрд військових облігацій у гривні придбав Національний банк.

До державного бюджету минулого тижня також надійшли кошти фінансової підтримки України від міжнародних партнерів, з яких $1,4 млрд від МВФ, €300 млн від ЄС, $312 млн від Світового банку та €100 млн від Європейського інвестиційного банку.

Зважаючи на обмеження роботи вторинного ринку ОВДП, вкладення основних категорій інвесторів у державні цінні папери відображали динаміку погашень попередніх випусків, обсяг яких перевищував нові розміщення. Так. за плинний тиждень загальний обсяг ОВДП в обігу скоротився на 11,5 млрд грн, з яких найбільші погашення відбувалися на користь банків (-9,3 млрд грн), юридичних та фізичних осіб (-1,8 млрд та -0,5 млрд грн відповідно).

Обсяг інвестицій нерезидентів в ОВДП, зважаючи на неможливість репатрації ними прибутку за кордон, практично не змінився та продовжує становити близько 75 млрд грн або 10,6% від загального обсягу ОВДП в обігу (без урахування портфелю НБУ).

Валютний ринок

Валютний ринок України продовжує функціонувати з урахуванням обмежень, упроваджених на період дії воєнного стану. Національний банк України щоденно проводить операції з купівлі та продажу доларів США з банками. При цьому, купівля безготівкового долару США у банків здійснюється за офіційним курсом, а його продаж банкам — за офіційним курсом, збільшеним на 1%.

Зважаючи на незначне переважання попиту на іноземну валюту з боку клієнтів банків над її пропозицією (з урахуванням встановлених обмежень), сальдо операцій НБУ з купівлі-продажу іноземної валюти за тиждень 7-12.03.2022 було від’ємним (-$266 млн та -€74 млн), що частково скоротило позитивне сальдо операцій НБУ на валютному ринку за період з початку воєнних дій.

Офіційний курс гривні до долару США зберігається незмінним на рівні 29,25 гривень за 1 долар США.

Фінансовий сектор

Обсяг ліквідності банківської системи, розміщений на коррахунках та у депозитних сертифікатах НБУ збільшився до майже 200 млрд грн у результаті скорочення залишку коштів на казначейському рахунку Уряду, що надійшли у банківську систему. Надлишок ліквідності дозволяє банкам безперешкодно виконувати платіжні функції навіть в умовах відпливу гривні у позабанківський готівковий обіг, який за період з початку воєнних дій перевищив 35,5 млрд грн. Високий рівень ліквідності банківської системи обумовлює утримання ставок за міжбанківськими операціями на рівні нижньої межі ставок за операціями постійного доступу НБУ (9%) та скорочення попиту банків на кредити рефінансування НБУ, що надаються за ставкою 11% (облікова + 1 в. п.). Починаючи з 07.03.2022 Національним банком було надано кредитів рефінансування в обсязі 2,4 млрд грн на строк 1 рік та 585 млн грн на строк 1 місяць.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram