Соцмережі
9 Травня 2022
540

Богдан Данилишин: Аналіз дії санкцій на 75 день війни

Санкційні хроніки. День 75

Підсумки дня 5-7 травня 2022 року

росія сьогодні:

1. Міжнародні резерви Росії станом на 29 квітня становили $593,1 млрд, скоротившись за тиждень на $14,0 млрд, або на 2,3%, в основному внаслідок негативної переоцінки активів, йдеться у коментарі Банку Росії.

Таким чином, резерви, які 18 лютого оновили абсолютний максимум, досягнувши $643,2 млрд, тепер знизилися до мінімального значення з 2 липня 2021 року (тоді вони оцінювалися в $591 млрд). Зараз обсяг резервів опустився нижче за рівень $600 млрд вперше з 20 серпня 2021 року (наприкінці серпня вони перевищили цей рівень після отримання Росією спеціальних прав запозичення (СДР) у розмірі $17,5 млрд у рамках рішення МВФ про новий розподіл СДР серед країн-членів після проведеною фондом емісії).

Визначальним фактором зниження резервів в останній тиждень квітня стало підвищення курсу долара США на очікуваннях, що Федеральна резервна система (ФРС) США різко підвищуватиме ставки для стримування рекордної за кілька десятиліть інфляції, тоді як інші центробанки світу не поспішають із посиленням грошово-кредитної політики.

На ринку очікують що незабаром після підписання Президентом США Джо Байденом законопроекту HR- 6390 про конфіскацію російських активів ЦБ РФ повинен буде списати з балансу резерви на $392,6 млрд, отже початку травня ЦБ РФ мав резерви у сумі $200,5 млрд.

2. З середньодобових даних Росстату випливає, що річна інфляція в Росії на 29 квітня 2022 трохи підросла і була в районі 17,7-17,8%. З початку місяця ціни на 29 квітня зросли на 1,46%, з початку року — на 11,56%. Середньодобове зростання цін за 29 днів квітня 2022 року, за даними Росстату, склало 0,05% (проти середньодобових 0,019% за квітень 2021 року). Зі середньодобових даних випливає, що річна інфляція на 29 квітня 2022 року трохи підросла і була в районі 17,7-17,8% після 17,6-17,7% на 22 квітня, 17,6% на 15 квітня, 17, 5% на 8 квітня, 16,69% на кінець березня, 9,15% на кінець лютого, 8,73% на кінець січня та 8,39% на кінець грудня.

За даними Росстату, з 23 по 29 квітня значно зросли ціни: на маргарин — на 2,7%, шоколадні цукерки — на 1,8%, баранину — на 1,6%, рис — на 1,2%, печиво, чай чорний — на 1,1%, борошно пшеничне — на 0,8%. Курячі яйця подешевшали на 2,4%, цукровий пісок подешевшав на 0,9%. Плодоовочева продукція за тиждень подорожчала на 0,6% (тижнем раніше подешевшала на 0,4%), у тому числі картопля — на 2,1%, яблука — на 1,7%, огірки — на 1,1%, помідори — на 1,0%, банани — на 0,6%, морква — на 0,1%. Водночас ціни на капусту знизилися на 3,7%, цибуля — на 1,8%.

З окремих видів непродовольчих товарів подорожчали: сірники — на 2,3%, сухі корми для домашніх тварин — на 1,9%, мило господарське — на 1,8%, прокладки гігієнічні — на 1,4%, мило туалетне, порошки пральні — на 1,3%. Водночас, ціни на телевізори знизилися на 1,9%, електропилесоси — на 0,2%. Ціни на автомобільний бензин не змінилися, на дизельне паливо — знизилися на 0,1%.

3. ПАТ “Газпром” очікує, що делістинг депозитарних розписок на акції концерну набуде чинності з ранку 31 травня, йдеться у повідомленні компанії.
Після набуття чинності поправок до закону “Про АТ”, який забороняє розміщувати депозитарні розписки на цінні папери компаній РФ на іноземних майданчиках і зобов’язує провести делістинг вже існуючих, “Газпром” зобов’язався припинити депозитну угоду з The Bank of New York Mellon про розміщення розписок на акції компанії.

Власники розписок мають право конвертувати їх у прості акції ПАТ. Право конвертації застосовується лише до власників депозитарних розписок станом на 27 квітня 2022 року. Власники розписок отримають право на отримання дивідендів лише після конвертації у локальні акції.

“Газпром” подавав в уряд РФ заяву про продовження звернення розписку за межами країни, але отримав відмову. У зв’язку з ухваленням відповідного закону “Газпром” повідомив 29 квітня 2022 року Управління фінансового нагляду Великобританії про намір скасувати стандартний лістинг депозитарних розписок на Лондонській фондовій біржі. Компанія також направила заяви на Лондонську та Сінгапурську фондові біржі про делістинг не пізніше ніж через 20 робочих днів.

“Газпром” розмістив акції у формі депозитарних розписок на міжнародному ринку восени 1996 року. У квітні 2006 року компанія запустила програму випуску американських депозитарних розписок першого рівня, яка надала можливість вільної конвертації акцій у депозитарні розписки та назад.

Ліміт програми американських депозитарних розписок “Газпрому” становить 35% від статутного капіталу. Максимальна частка ADR була зафіксована у травні 2011 року, тоді вона дорівнювала 28,8%. На кінець III кварталу 2021 року (останні доступні дані) частка статутного капіталу ПАТ “Газпром”, що звертається у вигляді ADR, становила 16,42%.

4. Виробники гороху в РФ, насамперед у Сибіру, через антиросійські санкції можуть втратити великі ринки його збуту. У цих умовах вони просять уряд активізувати переговори з Китаєм про відкриття ринку для російського гороху. Про це йдеться у листі асоціації “Сибірський зерновий консорціум” на ім’я прем’єр-міністра Михайла Мішустіна.

Його автори вважають, що цю проблему необхідно вирішити найближчим часом, тому що у структурі посівів під горох цього року заплановано “значні площі”. Асоціація повідомляє, що до введення антиросійських санкцій сільгоспвиробники Сибіру експортували горох в основному в країни Балтії, які віднесені до недружніх. Зараз необхідно переорієнтувати постачання на інші країни, насамперед на Китай, який є великим та перспективним ринком гороху. За останні чотири роки постачання сушеного гороху до Китаю зросло більш ніж удвічі. Близько 68% його споживання забезпечує імпорт.

Проте, як зазначається у зверненні, ринок Китаю поки що закритий для російських постачальників гороху. Відповідний протокол, який має стати результатом переговорів між Россільгоспнаглядом та Головним митним управлінням КНР про дотримання інспекційних та карантинних вимог при постачанні російського гороху на ринок Китаю, поки не підписано.

5. Сумарне відхилення фактично отриманих нафтогазових доходів від очікуваного місячного обсягу та оцінки базового місячного обсягу за підсумками квітня 2022 року склало мінус 133,1 млрд руб., повідомив Мінфін РФ у п’ятницю. Очікуваний обсяг додаткових нафтогазових доходів федерального бюджету, пов’язаний із перевищенням фактично сформованої ціни на нафту над базовим рівнем, прогнозується у травні у розмірі 414 млрд руб. Отже, з урахуванням негативного відхилення у квітні сукупний обсяг коштів додаткових нафтогазових доходів становить 280,9 млрд руб.
У зв’язку із призупиненням на 2022 рік окремих положень бюджетних правил, пов’язаних з використанням додаткових нафтогазових доходів федерального бюджету, купівля іноземної валюти та золота за рахунок цих коштів не проводитиметься, нагадує Мінфін.

Спочатку Мінфін прогнозував на квітень обсяг додаткових нафтогазових доходів федерального бюджету, пов’язаний із перевищенням фактично сформованої ціни на нафту над базовим рівнем, у розмірі 798,4 млрд руб. За підсумками березня відхилення від плану становило мінус 302 млрд. руб.

6. ПАТ “Россети” та ПАТ “ФСК ЄЕС” відмовляються від лістингу, повідомили компанії на LSE. Згідно з повідомленнями, компанії запросили делістинг 5 травня. Очікується, що це відбудеться протягом 21 робочого дня після оголошення відповідного рішення.

Торги розписками “ФСК ЄЕС” та “Холдингу МРСК” (колишня назва “Россетей” — ІФ) розпочалися на Лондонській біржі у 2011 році. Депозитарієм компаній за програмами розписок є The Bank of New York Mellon. Банк поки що не повідомив про ці зміни. Але щодо “Мосенерго”, яка раніше також вирішила відмовитися від лістингу за кордоном, депозитарій зазначав, що власники розписок зможуть конвертувати їх у звичайні акції, проте для цього необхідно мати рахунок у Росії. Банк також попереджав своїх клієнтів, що на даний момент у РФ діє заборона продажу акцій нерезидентами.
“Обсяг депозитарних розписок по обох компаніях незначний і не істотно впливає”, — говорили раніше “Інтерфаксу” в “Россетях”, коментуючи плани обох компаній. ПАТ “Россети” — найбільша електромережна компанія Росії, що об’єднує у своїй структурі магістральний електромережевий комплекс, міжрегіональні та регіональні розподільні електромережні компанії. Основним акціонером “Россетей” є держава в особі Росмайна з часткою 88,04%.

“ФСК ЄЕС” володіє та управляє електромережними об’єктами Єдиної національної електромережі РФ. Електромережевому холдингу “Россети” належить 80,13% акцій ФСК.

Санкційний список:

1. Компанія-виробник програмного забезпечення TeamViewer заявила про повне припинення діяльності в Росії та Білорусії через війну в Україні.
У компанії повідомили, що існуючі підписки, які не підпадають під дію санкцій, які не пов’язані з неправомірним використанням продуктів TeamViewer, будуть дотримуватися до закінчення терміну дії договору, але не будуть продовжені згодом. “Крім того, TeamViewer заблокував усі неліцензійні підключення до Росії та Білорусії та з них, щоб уникнути подальшого використання нашого програмного забезпечення”, — зазначили у компанії. Компанія TeamViewer (зі штаб-квартирою в місті Геппінген на півдні Німеччини) є виробником програмного забезпечення для віддаленого доступу, віддаленого керування та віддаленого обслуговування комп’ютерів та інших кінцевих пристроїв.

2. Влада США встановила термін до 12 липня 2022 року на завершення операцій зі Sberbank (Switzerland) AG. США в середині квітня встановили аналогічний термін (до 12 липня) для згортання операцій із казахстанським Сбербанком та Sberbank Europe AG.

Оновлена генеральна ліцензія Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) (до неї додана швейцарська “дочка” Сбербанку) опублікована на сайті відомства у четвер. Операції з самим російським Сбербанком та іншими його підрозділами, згідно з раніше виданою ліцензією OFAC, мали завершитися до 13 квітня. Окрема ліцензія діє для Sberbank CIB USA — угоди з ним мають бути згорнуті до 7 червня.

США 6 квітня ввели щодо Сбербанку блокуючі санкції. Вони передбачають “заморожування” активів у США, а також заборону американським громадянам проводити будь-які операції з банком. В американські санкційні списки також потрапила низка компаній групи Сбербанку, зокрема дочірні банки в Україні, Казахстані та Білорусі, а також Sberbank Europe AG (її європейська влада раніше прийняла рішення збанкрутувати).

Швейцарська Служба нагляду за фінансовими ринками (Financial market supervisory authority, FINMA) на початку березня вжила низку захисних заходів щодо Sberbank ( Switzerland ) AG. Швейцарський регулятор, зокрема, до 2 травня наказав відстрочити зобов’язання банку за депозитами, запровадив заборону на платежі та транзакції. Нещодавно ці обмеження було продовжено до 31 травня 2022 року.

Російський Сбербанк раніше зазначав, що його швейцарська “дочка” має достатню ліквідність, високий рівень власних коштів, міцний фінансовий стан (на кінець 2021 року активи “дочки” оцінювалися в 3 млрд швейцарських франків, капітал перевищував 500 млн швейцарських франків).

3. Австрійська група Mondi має намір продати російські активи, вартість яких становить понад €680 млн.

Рада директорів групи Mondi проаналізувала всі можливі варіанти дій щодо інтересів компанії в Росії, і, враховуючи свої корпоративні цінності та відповідальність перед акціонерами, ухвалила рішення про продаж російських активів.

Станом на 31 грудня 2021 чиста вартість активів всіх російських підприємств компанії становила €687 млн. Австрійська група Mondi має в Росії три переробні заводи та інтегрований комбінат з виробництва целюлози, пакувального паперу та некрейдованого високоякісного паперу — АТ “Монді Сиктивкарський ЛПК”. Всі ці компанії працюють в основному на внутрішній ринок та продовжують свою діяльність. На них працює близько 5,3 тис. співробітників. За 2021 рік частку російських підприємств групи Mondi припало близько 12% виручки всієї компанії.

4. Влада США продовжила до 12 липня термін завершення операцій з голландською “дочкою” Альфа-банку — Amsterdam Trade Bank (ATB), яка знаходиться у списку санкцій Мінфіну США. Альфа-банк та його дочірні компанії опинилися під санкціями США на початку квітня. Термін на згортання операцій з Альфа-банком та його “дочками” спливає 6 травня, проте для ATB Мінфін США видав спеціальну ліцензію, яка продовжує термін до 12 липня.

Amsterdam Trade Bank NV засновано у жовтні 1994 року в Нідерландах. Його основними видами діяльності є торгове фінансування (нафта та газ, чорна та кольорова металургія, аграрний бізнес), фінансування інвестиційних проектів та морських судів. АTB обслуговував підприємства з видобутку та переробки сировини та природних ресурсів, виробництва товарів, судновласників компанії та міжнародних вантажоперевізників. За даними на середину 2021 року частка Альфа-банку в ATB становила 78,36%.

Наприкінці квітня вже після оголошення санкцій США окружний суд Амстердама оголосив Amsterdam Trade Bank банкрутом. Альфа-банк, один з найбільших приватних банків РФ, належить люксембурзькій ABH Holdings. У середині березня у компанії змінилася структура акціонерів: Герман Хан та Олексій Кузьмичов, яким належало 21% та 16,3% акцій відповідно, вийшли з числа співвласників кредитної організації. У банку залишилося 5 міноритарних акціонерів, частка кожного з них не є контролюючою. Найбільшим акціонером із часткою 41% став Андрій Косогов, який стояв біля джерел створення фінансового бізнесу “Альфа-груп”. Інші акціонери частку володіння не змінили: Петру Авену належить 12,4%, Михайлу Фрідману — 32,9%, UniCredit SpA. — 9,9%, Mark Foundation for Cancer Research — 3,9%.

5. Китайські технологічні компанії без оголошення перестають працювати в Росії через санкції з боку США та постачальників, незважаючи на заклики Пекіна протистояти іноземному тиску, пише The Wall Street Journal з посиланням на поінформовані джерела. За їхніми даними, серед великих компаній, які згортають постачання до Росії, не роблячи офіційних заяв про це, виробник ПК Lenovo Group Ltd. та виробник смартфонів та електроніки Xiaomi Corp.

На відміну від західних компаній, китайський бізнес вважає за краще не робити офіційних заяв про свою позицію щодо конфлікту в Україні, оскільки офіційний Пекін не згоден із запровадженням антиросійських санкцій Заходом, пише WSJ. І все ж виробник дронів SZ DJI Technology Co. минулого місяця пішов на незвичайний крок і оголосив про зупинення діяльності в Росії та Україні.

У березні китайський експорт технологічної продукції в Росію сильно впав порівняно з лютим. Постачання ноутбуків знизилися більш ніж на 40%, смартфонів — майже на 66% і телекомунікаційного обладнання — на 98%, згідно з найсвіжішими статистичними даними КНР. Проте варто зазначити, що зовнішня торгівля Китаю з іншими країнами також була обмежена через новий спалах коронавірусу і пов’язаний з ним локдаун у великому промисловому центрі країни — Шанхаї.

На китайські компанії тиснуть не лише санкції США, а й ризик втрати західних постачальників. Найбільші виробники напівпровідників США, що постачають компоненти китайським компаніям, тиснуть на своїх клієнтів для того, щоб ті дотримувалися нових правил. Крім того, вони хочуть переконатися, що кінцева продукція з їх компонентами не потрапить до Росії, проти якої було введено численні санкції, зазначили також джерела WSJ. Якщо китайські компанії втратять доступ до ключових постачальників, “це буде для них катастрофою”, і тому “можна зрозуміти їхню мотивацію”, вважає головний виконавчий директор дослідницької Canalys Стів Брейзер.

Одночасно Китай розширив свій інструментарій заходів для протидії західним санкціям, які включають правила, які зобов’язують китайські компанії не дотримуватися іноземних санкцій, якщо держава знайде їх несправедливими. Проте досі Пекін не видав жодної такої ухвали, додає видання. І все ж оскільки західні санкції дедалі сильніше б’ють по китайських компаніях, у Пекіні зростає бажання створювати власні ланцюжки поставок технологічних компонентів, які не залежатимуть від США, робить висновок WSJ.

6. Фінський виробник хімікатів Kemira залишає російський ринок і припиняє операції в РФ, повідомляється в прес-релізі. Компанія 1 березня оголосила про рішення припинити постачання до Росії та Білорусії у зв’язку з російською війною в Україні та нині продовжує підготовку до згортання бізнесу. “Повне завершення процесу займе деякий час”, зокрема через вимоги законодавства, наголошується в повідомленні.
Штат Kemira у РФ налічував 45 осіб. У 2021 році на російський ринок припало близько 3% виручки компанії, при цьому переважно вона припадала на целюлозно-паперовий сектор. Kemira в основному виробляє хімічні речовини для паперової та целюлозної промисловості, для очищення стічних вод, а також для нафтової та гірничодобувної промисловості. Виручка у 2021 році становила €2,7 млрд, кількість підприємств — 62, кількість співробітників — близько 5 тис. Продукція компанії продається у 100 країнах.

7. Англо-голландська Shell підтвердила, що зараз веде переговори про продаж збутових активів. Джерела журналу Forbes називають “ЛУКОЙЛ” найімовірнішим покупцем. У “ЛУКОЙЛу” не коментують інформацію. У Shell заявили: “Ми підтверджуємо, що зараз ведуться переговори з продажу компанії “Шелл Нафта”, що володіє мережею АЗС і заводом з виробництва мастильних матеріалів у м. Торжку”.

Як пише Forbes з посиланням на джерело, 5 травня співробітники російського офісу Shell повідомили, що компанія знайшла покупця на свій автозаправний бізнес. Угода ще не підписана, сторони перебувають у процесі переговорів, уточнив співрозмовник журналу. За його словами, Shell продає всі заправки разом із персоналом з умовою, що співробітникам платитимуть поточні зарплати до кінця року. Те, що російським працівникам оголошено продаж мережі АЗС, підтвердив і один з учасників паливного ринку. Покупця співробітникам Shell не назвали, зазначають співрозмовники Forbes.

За його даними, до бізнесу Shell придивлялися кілька гравців, зокрема “ЛУКОЙЛ”. Саме він — найімовірніший покупець, вважають у російському офісі Shell, каже його співробітник. Нюанс у тому, що у навантаження до АЗС Shell хоче передати і свій завод з виробництва мастильних матеріалів разом із боргами, зазначає один із співрозмовників Forbes. Кредити ТОВ “Шелл нафту”, на балансі якого знаходяться АЗС і завод, становлять 9 млрд рублів, випливає з бухобліку компанії за 2021 рік. У звіті за перший квартал Shell списала по маркетингових активах необоротні активи у розмірі $358 млн та $236 млн інших витрат.

У Росії мережа АЗС “Шелл” налічує понад 370 заправок у 28 містах РФ.

8. Телекомунікаційний холдинг VEON визнав репутаційні збитки у зв’язку з тим, що його основний акціонер — інвесткомпанія LetterOne, яка володіє 47,85% акцій — афілійований з Михайлом Фрідманом та Петром Авеном. Про це йдеться в річному звіті холдингу.

Фрідман та Авен, яким належить 37,86% та 12,13% LetterOne відповідно, включені до санкційних списків Євросоюзу та Великобританії. Також ЄС запровадив санкції щодо Олексія Кузьмичова та Германа Хана (Хан знаходиться і британському списку), проте вони більше не є акціонерами інвесткомпанії, зазначає VEON.

Холдинг володіє телеком-активами в Росії, Україні, Казахстані, Пакистані, Бангладеш та інших країнах, але половину його консолідованої виручки генерує російський “Вимпелком”. VEON зіштовхнувся з труднощами у укладанні контрактів із низкою ключових постачальників та інших ділових партнерів. Зокрема, деякі з них заявляють про небажання співпрацювати з компанією. Холдинг не відкидає, що через це не зможе призначити компанію для аудиту фінансової звітності за 2022 рік.

VEON не має контролюючого акціонера, LetterOne володіє 47,85%, free float складає 43,8%. Тому неодноразово вказував холдинг, санкції щодо Фрідмана не вплинуть на роботу холдингу. Однак, як тепер зазначається в річному звіті VEON, потенційна неможливість продовження роботи з партнерами може негативно вплинути на бізнес та фінансове становище компанії.

9. Великобританія відкликала у Московської біржі статус “визнаної біржі”, тим самим позбавивши інвесторів, що торгують на ній, податкових пільг, повідомляється в прес-релізі казначейства Великобританії. Оскільки обмеження, накладені на британських інвесторів з операцій на МосБіржі, не були зняті до 5 травня, біржа втратила свій статус, зазначається в повідомленні Управління з податкових та митних зборів Великобританії (HMRC).
Про намір позбавити біржу цього статусу британські відомства повідомили 19 квітня. “Це означає, що інвестори в майбутньому не зможуть отримати доступ до певних податкових пільг Великобританії при торгівлі цінними паперами на МосБіржі, але існуючі інвестиції будуть захищені”, — повідомлялося тоді в прес-релізі скарбниці.

Фінансовий секретар казначейства Люсі Фрейзер заявила раніше, що цей крок слід трактувати як чіткий сигнал — “немає жодних підстав для нових інвестицій у Росію”. Він став продовженням політики ізоляції Росії у зв’язку із спецоперацією в Україні.

Статус визнаної фондової біржі — це класифікація, що присвоюється Управлінням з податкових та митних зборів Великобританії з метою оподаткування. Цінні папери, які торгуються на визнаній фондовій біржі, мають певні податкові пільги.

10. “ЛУКОЙЛ” надіслав повідомлення з проханням про припинення лістингу програм американських депозитарних розписок (ADR) та акцій компанії, що торгуються на Лондонській фондовій біржі. Відповідно до вимог закону РФ про заборону звернення за межами РФ депозитарних розписок на акції, було направлено до банку-депозитарію Citibank NA заяву про намір припинити з 30 грудня 2022 року депозитарні угоди за програмами американських депозитарних розписок “Рівень 1 і “правило 144А” (ADR).

Компанія також направила повідомлення на адресу FCA та Лондонської фондової біржі про плани припинити лістинг та допуск до торгів по ADR та звичайним акціям “ЛУКОЙЛу” з 6 червня 2022 року. Власники ADR можуть конвертувати їх у звичайні акції ПК до 30 грудня 2022 року. Пропозиція актуальна лише для власників ADR, які були такими станом на 27 квітня 2022 року.

Станом на кінець травня 2021 року (найактуальніші розкриті дані), на ADR припадало 30,6% акціонерного капіталу компанії. Депозитарні розписки на акції компанії мають лістинг на Лондонській фондовій біржі, а також торгуються на Франкфуртській, Мюнхенській та Штутгартській фондових біржах та позабіржовому ринку США.

11. Світова спільнота зіткнулася з першою глобальною енергетичною кризою, ситуація на ринках посилюється на тлі санкцій проти Росії та її дій у відповідь, заявив глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль на брифінгу у Відні. “Ми перебуваємо у першій глобальній енергетичній кризі. У 1970-х роках ми спостерігали нафтову кризу з великими наслідками для економіки та інфляції. Але вона стосувалася лише нафти”, — повідомив Біроль.

Він нагадав, що Росія є найбільшим світовим експортером нафти та природного газу. Санкції проти неї, на думку Біроля, а також політичні рішення Кремля мають великий вплив на енергетичний ринок. “У такому разі надто оптимістично вважати, що нинішня волатильність на енергетичному ринку скоро закінчиться, і ми повернемося до часів нижчих цін та стабільної ринкової кон’юнктури”, — зазначив голова МЕА.

Він додав, що наразі агентство працює з владою багатьох країн, щоб скорочення використання російських енергоресурсів супроводжувалося мінімальними впливами на їхню економіку.

12. До переліку товарів для паралельного імпорту до Росії включено продукцію понад 50 іноземних автомобільних брендів, найбільших виробників шин та комплектуючих для автопрому, випливає з наказу Мінпромторгу, опублікованого на офіційному порталі правової інформації.

Зокрема, у переліку вказані наступні автобренди: Land Rover, Jeep, Jaguar, Chrysler, Bentley, General Motors, Cadillac, Chevrolet, Dodge, GMC, Mitsubishi, Renault, Hummer, Rover, Tesla, Lincoln, Mercedes-Benz, Daimler, Maybach , Smart, BMW, Mini, Volkswagen, Skoda, Porshe, Audi, Toyota, Lexus, Lamborgini, Ferrari, Seat, Man, Scania, Isuzu, Maserati, Aston Martin, Subaru, Suzuki, Honda, Acura, Infiniti, Nissan, Freightliner, Peterbilt, Kenworth, Mack Trucks, Volvo, DAF Trucks, Rolls-Royce, Bugatti.

Також є найбільші шинні бренди: Michelin, Goodyear, Continental, Bridgestone. Наказ містить докладний перелік конкретних товарів та товарних груп, щодо яких може застосовуватися практика паралельного імпорту, що дозволяє ввозити до країни без дозволу правовласника товар, продаж якого розпочався інших країнах світу.

Перелік складено відповідно до кодів товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності Євразійського економічного союзу (ТН ЗЕД ЄАЕС). З документа випливає, що для цих брендів допускається паралельний імпорт технологічних рідин та масел, пластмасових виробів, виробів зі скла та чорних металів, міді, алюмінію, свинцю, цинку, олова. Крім того, дозволено ввезення інструментів, електрики, різних комплектуючих (сидіння, ремені та ін.). Механізм паралельного імпорту розпочинає роботу з дати реєстрації наказу Мін’юстом — 6 травня 2022 року, зазначає Мінпромторг.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram