Соцмережі
29 Квітня 2021
745

Богдан Данилишин: Аналіз банківської сфери у квітні

Фінансовий сектор та проблеми кредитування.

Залишки коштів банків на кореспондентських рахунках в Національному банку та у депозитних сертифікатах НБУ незначно скоротилися минулого тижня (до 208,5 млрд грн), проте продовжують залишатися вчетверо вищими від встановленого нормативу обов’язкового резервування. Основний внесок у скорочення обсягу ліквідності в банках здійснювали акумуляція коштів на Єдиному казначейському рахунку (через сплату податків наприкінці місяця), а також збільшення готівки поза банками. Зважаючи на профіцит ліквідності, ставки за операціями на міжбанківському ринку були близькими до нижньої межі діапазону операційних ставок НБУ (6,5%).

За опитуванням Національного банку про умови банківського кредитування висока ліквідність банківської системи та посилення конкуренції між банками за клієнтів стимулюватимуть банківське кредитування передусім у сегменті фізичних осіб (іпотека та споживчі позики). 4/5 банків також відзначили свої наміри щодо збільшення корпоративного кредитного портфелю та пом’якшення зі свого боку стандартів кредитування бізнесу. Високий рівень капіталізації банків (понад 22% за Н2 та понад 16% за Н3) разом зі значним обсягом ліквідності в банках та розширенням їх ресурсної (депозитної) бази, на мою думку, містить значний потенціал у розширенні банківського кредитування економіки України.

Підтримку банківському кредитуванню продовжує надавати державна програма “Доступні кредити 5-7-9%”, обсяг наданих кредитів в рамках якої минулого тижня прискорився до 2,2 млрд грн, що є тижневим максимумом з початку дії відповідної програми. У структурі нових кредитів за минулий тиждень переважали позики, надані на поповнення обігових коштів підприємств (59%). Натомість частка кредитів, наданих на рефінансування попередньо наданих позик минулого тижня скоротилася до 30,5% (+672 млн грн), проте продовжує переважати у загальному обсязі кредитів наданих в рамках програми (15,6 млрд з 35,8 млрд грн).

Фінансовий сектор та проблеми кредитування

Залишки коштів банків на кореспондентських рахунках в Національному банку…

Опубликовано Богданом Данилишиным Четверг, 29 апреля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram