Соцмережі
22 Січня 2021
560

Богдан Данилишин: Активність у банківському секторі

Фінансовий сектор
Ліквідність банківського сектору залишається високою. Залишки коштів на кореспондентських рахунках банків в НБУ та вкладення банків у депозитні сертифікати на 18.01.2021 становили 187,6 млрд. гривень. Хоча обсяг банківської ліквідності є на 20% нижчим від свого значення на відповідну дату минулого року, що є результатом скорочення обсягів чистої кредитної емісії НБУ у 2020 році, він продовжує визначати структурний надлишок ліквідності в банківській системі України, який стимулює банки до вкладень у державні цінні папери, доходність за якими понад як удвічі перевищує ставки на міжбанківському кредитному ринку.
Водночас, попри високу ліквідність, кредитна активність банків є досить низькою, а ефективність інституту фінансового посередництва в Україні – недостатньою. Обсяг банківських кредитів в економіку України у 2020 році скоротився на 2,3%, у тому числі за гривневими корпоративними кредитами – на 4,3%.
Співвідношення банківських кредитів до депозитів у грудні знизилося до 71% (з 74% у листопаді). Для порівняння – у Єврозоні це співвідношення становило у листопаді 84,5%, у Росії – 91,5%. При цьому, у Єврозоні річна зміна обсягу кредитування нефінансових корпорацій у листопаді становила 6,3%, у тому числі за кредитами на строк від 1 до 5 років – на 15,1%, на строк понад 5 років – на 7,4%. При цьому, обсяг ліквідності банків Єврозони зріс у II півріччі 2020 році майже на 15% до понад 5 трлн. євро. Понад половину (58%) від такого зростання було забезпечено рефінансуванням ЄЦБ за третьою програмою цільових довгострокових кредитів банкам (під кредитування реального сектору – TLTRO III), інші 42% зростання були обумовлені купівлею активів Європейським центральним банком.
Це свідчить про те, що запровадження програм цільового рефінансування центрального банку зі збереженням вимог банківського регулювання щодо операцій із пов’язаними особами сприяє більш повному розкриттю його потенціалу у стимулюванні кредитної активності банків.

Фінансовий сектор

Ліквідність банківського сектору залишається високою. Залишки коштів на кореспондентських рахунках…

Опубликовано Богданом Данилишиным Четверг, 21 января 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram