Новини
30 Вересня 2020
828

Bloomberg: Європейська економіка знайшла упевненість, подолавши пік коронакризи

А от десятки мільйонів жителів азійського регіону цього року можуть опинитися за межею бідності

Економіка країн єврозони знайшла упевненість в собі після проходження піку кризи, що викликана пандемією коронавірусу, повідомляє Bloomberg. І зазначає, відповідний статистичний індикатор, що розраховується Єврокомісією, зростає п’ятий місяць поспіль.

“Станом на кінець вересня він, як і раніше, на 30% нижчий докризового рівня, однак вищий за очікування аналітиків. Крім того, це позначається на курсі євро, що допомагає зміцнювати його”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що на думку деяких економістів, європейська економіка демонструє ознаки “втоми від відновлення”, яка скоро закінчиться або сповільниться. “Європейський центробанк (ЄЦБ) на цьому фоні очікує, що свіжа статистика покаже негативну інфляцію, та готується приймати додаткові заохочувальні заходи, пом’якшуючи грошово-кредитну політику”, – зазначає видання.

Регулятор побоюється, що найбільшої в історії програми кількісного пом’якшення (QE), що передбачає скуповування державних і корпоративних облігацій різних країн у комерційних банків на €1,3 трлн, може не вистачити.

Крім того зазначається, що наразі поліпшуються й показники Швеції, яка є членом Євросоюзу, але не входить до єврозони. “Там національний індикатор теж зростає протягом п’яти місяців. Місцевий ЦБ прогнозує спад ВВП на 3,6% за підсумками року, що суперечить побоюванням скептиків, які не схвалювали політику уряду щодо відмови від повноцінного карантину”, – пише видання.

Тим часом десятки мільйонів жителів азійського регіону можуть опинитися за межею бідності у 2020 році, повідомляє CNBC з посиланням на дані Світового банку.

Доходи 38 мільйонів жителів регіону можуть впасти нижче позначки у $5,5 на день. “Число громадян країн Східної Азії та Океанії, що живуть у бідності, може збільшитися вперше за 20 років”, – констатували в організації.

У Світовому банку також зазначили, що 33 мільйони осіб могли б уникнути такої перспективи в поточному році, якби не пандемія, яка знищила економічне зростання. “Шрами”, які залишить після себе криза, викликана коронавірусом, можуть залишитися на багато років”, – наголосили в організації.

Водночас у Світовому банку зазначили, що глибше проникнення технологій через карантин створює нові економічні можливості для бідного населення.

Раніше Investory News писали, через 12 років людству загрожують посухи, повені, екстремальна спека і бідність. Усе через те, що кліматичні зміни призведуть до здорожчання продуктів.

До речі, минулого року за “експериментальний підхід до боротьби з глобальною бідністю” було нагороджено Нобелівською премію з економіки Абхіджіта Банерджі, Естера Дюфло та Майкла Кремера.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram