Країна
17 Травня 2019
1 015

Bloomberg: У Польщі дві третини легальних трудових мігрантів родом з України

Кожна п’ята польська компанія співпрацює з українцями

Кількість іноземців, що зареєстровані у Польщі, за останні п’ять років збільшилася більш ніж у п’ять разів. Така тенденція зняла напругу з польского ринку праці, який страждав через рекордну нестачу працівників, передає Bloomberg.

Як повідомляється, дві третини з більш ніж 600 тис. іноземців, які сплачують внески до офісу соціального забезпечення, походять з України. Ця цифра зростала з кожним роком. “Не дивлячись на занепокоєння, що українці можуть поїхати з Польщі до багатших країн єврозони після того, як ЄС полегшив для них процес перетину кордону”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначив глава центрального банку Адам Глапінскі, деякі люди передбачали, що на ринку праці буде більше проблем, включаючи додаткове підвищення заробітної плати. “Виявилося, що компаніям вдалося підвищити зайнятість, оскільки немає перешкод ні в припливі місцевих працівників, ні працівників з України”, – розповів він.

Українці становлять 75% зареєстрованих іноземців в Польщі

Що стосується безробіття в Польщі, то за методологією ЄС, показники знаходяться на рекордно низькому рівні – 3,8%, а з 2017 року економічне зростання коливається приблизно на позначці в 5%.

“Після вступу Польщі до ЄС у 2014 році, з країни за кордон виїхало понад 2 млн осіб, але наразі кожна п’ята польська компанія працює з українцями”, – повідомили агентству у фірмі, яка займається підбором персоналу.

За даними видання, на сьогодні близько 1,5 млн українців працюють в країні з населенням в 38 млн осіб.

Нагадаємо, у 2018 році заробітчани переказали до України $11 млрд. У 2019 році Нацбанк очікує зменшення зростання надходжень, у зв’язку з уповільненням міграційних процесів. Хоча і прогнозується подальше номінальне зростання доходів трудових мігрантів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram