Новини
9 Квітня 2020
877

Bloomberg: Світова економіка може втратити $5 трильйонів за два роки

Тим часом ЄІБ планує виділити у найближчі місяці 5,2 мільярда на боротьбу з наслідками пандемії коронавірусу за межами ЄС, у тому числі й для України

Через пандемію коронавірусу світова економіка за два роки може недоотримати понад $5 трлн. Цю цифру порівняно з річним обсягом виробництва Японії. На думку експертів, світові загрожує найглибша рецесія з часів 1930-х років, повідомляє  Bloomberg з посиланням на оцінки банків з Уолл-стріт.

Зокрема, банк JPMorgan вважає, що боротьба з пандемією може обійтися світовій економіці не менш ніж у $5,5 трлн, а головний економіст Citigroup Inc. Кетрін Манн оцінює втрати в $5 трлн.

Зазначається, що прогнозований спад буде короткочасним, проте економікам потрібен час, щоб надолужити згаяне. “Попри безпрецедентний рівень монетарного та фіскального стимулювання, ВВП країн навряд чи повернеться до докризової тенденції до 2022 року”, – зазначають експерти.

Тим часом міжнародні організації продовжують допомагати країнам подолати наслідки економічної кризи, що викликана пандемією. Так, Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) планує виділити у найближчі місяці €5,2 млрд на боротьбу з наслідками пандемії коронавірусу за межами ЄС, в тому числі для України, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу представництва ЄІБ в Україні.

“Це фінансування є частиною ініціативи Team Europe та підтримується гарантіями з бюджету ЄС. Воно забезпечить невідкладні інвестиції в охорону здоров’я, а також збільшить тривалу підтримку приватного сектору, що зображає фінансові потреби у понад 100 країнах світу”, – йдеться у повідомленні.

Пакет допомоги для боротьби проти пандемії за межами ЄС включатиме: прискорене фінансування та цільову технічну допомогу для партнерів у 100 країнах; короткострокову підтримку охорони здоров’я та бізнесу в Африці, країнах Східного та Південного партнерства, Західних Балканах, Азії та Латинській Америці; посилену підтримку бізнесу, який зазнав удару від пандемії.

“Ми сподіваємося на співпрацю для фінансування проєктів, спрямованих на задоволення соціальних потреб та у сфері охорони здоров’я, а також для забезпечення компаніям із країн Східного партнерства кращого доступу до фінансування. Ми також прискоримо виплати коштів за наявні операції зі стратегічних інвестицій і на користь малого та середнього бізнесу, щоб допомогти в спільному реагуванні на цю кризу”, – зазначила Ліліана Павлова, віцепрезидентка ЄІБ.

Нагадаємо, нещодавно приблизно 80 країн запросили фінансову підтримку Міжнародного валютного фонду (МВФ) через пандемію коронавірусу.

А на віртуальному саміті лідерів G20 було вирішено вкласти в глобальну економіку понад $5 трлн для подолання негативних наслідків пандемії коронавірусу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram