Новини
26 Травня 2020
1 059

Bloomberg: Швеції загрожує найгірший економічний спад з часів Другої світової війни

У квітні безробіття в країні зросло до 7,9%, що виявилося вищим за прогнози

Попри відмову від введення жорстких обмежень у рамках боротьби з коронавірусом, Швеція зіткнулася з масштабною економічною кризою та зростанням безробіття, повідомляє Bloomberg.

За даними статистичного управління Швеції, у квітні безробіття в країні зросло до 7,9%, що виявилося вищим за прогнози. “Без урахування сезонних чинників показник склав 8,2%. Однак, на думку аналітика агентства Йоханни Йенссон, якщо попит на товари та послуги не відновиться, рівень безробіття може підскочити до 17%”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що на фоні зростання безробіття влада обговорює законопроєкт, за яким роботодавцям стане простіше та дешевше звільняти співробітників. “Цю пропозицію вже розкритикували профспілки й опозиція: лідери останньої пригрозили оголосити вотум недовіри прем’єр-міністру країни Стефану Левену, якщо поправки будуть прийняті”, – зазначає видання.

Тижнем раніше Bloomberg повідомив, що Швеції загрожує найгірший економічний спад з часів Другої світової війни. За словами міністра фінансів країни Магдалени Андерссон, економіка Швеції у 2020 році скоротиться на 7%.

У боротьбі з епідемією коронавірусу влада Швеції не стала вводити локдаун і вимагати суворої самоізоляції, як це зробили всі інші країни Європи та більшість країн світу. Велика частина шведських компаній, ресторанів, барів і шкіл продовжували працювати весь цей час, що дещо пом’якшило удар, нанесений пандемією по економіці країни.

Влада рекомендувала лише не збиратися великими групами, тих, хто захворів закликали не виходити з дому, а здорових громадян просили дотримуватися дистанції, перебуваючи на вулиці або в публічних місцях.

Раніше Investory News писали, що економіка США показала найбільше квартальне зниження з часів кризи 2008 року – у I кварталі показник скоротився на 4,8% у річному численні.

Тим часом на фоні коронавірусної пандемії економіка Гонконгу переживає рекордне падіння. Так, за підсумками першого кварталу ВВП скоротився на 8,9% у річному численні – це найгірший показник з 1974 року.

А от економіка Великої Британії за підсумками 2020 р. може впасти на 14%, випливає з нового прогнозу Банку Англії. Падіння може стати найгіршим за 300 років — подібного краху фінансова система не відчувала з 1706 р.

Тим часом економіка Японії уже вперше за останні 4,5 роки впала в рецесію. При цьому ВВП країни у I кв 2020 року скоротився на 3,4% у річному вимірі, у зв’язку зі зниженням приватного споживання, капітальних витрат і експорту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram