Новини
6 Вересня 2022
386

Bloomberg: Російській економіці загрожує важкий збиток через санкції

Які галузі зазнають найбільшого удару та як швидко

Санкції Заходу можуть завдати глибокої економічної шкоди рф. У ключових секторах спостерігається різке падіння виробництва, а кваліфіковані кадри стали виїжджати з країни, пише Bloomberg.

Згідно з внутрішнім звітом, підготовленим для уряду, росія може зіткнутися з більш тривалою і глибокою рецесією з тим, як вплив американських і європейських санкцій буде поширюватися, ставлячи під загрозу галузі, на які країна роками спиралася у своїй економіці.

Два з трьох представлених у звіті сценаріїв показують, що наступного року спад прискориться, а економіка повернеться на довоєнний рівень тільки в кінці десятиліття або пізніше. “Інерційний” сценарій передбачає, що в наступному році економіка скоротиться на 8,3% нижче рівня 2021 року, в той час, як “стресовий” сценарій встановлює мінімум у 2024 році на 11,9% нижче рівня минулого року.

Всі сценарії передбачають посилення тиску санкцій. У доповіді йдеться, що стрімка відмова Європи від російських нафти та газу може також вдарити по здатності кремля забезпечувати свій власний ринок.

Крім самих обмежень, які охоплюють близько чверті імпорту та експорту, в доповіді детально розповідається, як росія зараз стикається з “блокадою”, яка “торкнулася практично всіх видів транспорту”.

Також за оцінками звіту, до 200 тисяч ІТ-фахівців можуть покинути країну до 2025 року.

У документі зазначено, що необхідно підтримати економіку, але ці кроки включають в себе заходи щодо стимулювання інвестицій, які уряд рекламував протягом останнього десятиліття, коли зростання значною мірою застопорилося навіть без санкцій.

“У зв’язку з обмеженим доступом до західних технологій, хвилею відчуження іноземних корпорацій і демографічними перешкодами потенційне зростання країни має скоротитися до 0,5–1,0% в наступному десятилітті. Після цього воно скоротиться ще більше і до 2050 року буде трохи вище нуля.

росія також буде дедалі вразливою перед падінням світових цін на сировинні товари, оскільки міжнародні резерви більше не слугують буфером”, — заявив російський економіст Олександр Ісаков.

Протягом наступного року або двох звіт попереджає про “зниження обсягів виробництва в низці орієнтованих на експорт секторів”, від нафти та газу до металів, хімікатів і виробів з дерева.

Повне припинення поставок газу в Європу, основний експортний ринок росії, може обійтися в 400 млрд рублів або $6,6 млрд на рік як недоотримані податкові надходження. Повністю компенсувати втрачені продажі новими експортними ринками не вдасться навіть у середньостроковій перспективі.

В наслідок цього видобуток доведеться скоротити, що ставить під загрозу цілі кремля з розширення внутрішніх поставок газу. Відсутність технологій, необхідних для заводів з виробництва зрідженого природного газу, є “критичним” і може перешкоджати зусиллям з будівництва нових.

Плани Європи з припинення імпорту російських нафтопродуктів (торік на них припадало близько 55% експорту) можуть призвести до різкого скорочення виробництва, в наслідок чого на внутрішньому ринку також не буде палива.

Виробники металів втрачають $5,7 млрд на рік через обмеження.

Якщо світова економіка скотиться в рецесію, росія може зіткнутися з подальшим скороченням експорту, оскільки попит на її продукцію зникає, що може спровокувати падіння рубля і сплеск інфляції.

З боку імпорту “основний короткостроковий ризик — це призупинення виробництва через брак імпортної сировини та комплектуючих”. У довгостроковій перспективі неможливість ремонту імпортного обладнання може назавжди обмежити зростання.

Альтернативних постачальників для деяких найважливіших імпортних товарів просто немає.

Навіть у сільськогосподарському секторі, де кремль рекламує свої зусилля щодо заміщення іноземних поставок, залежність від ключових факторів виробництва може змусити росіян скоротити споживання продуктів харчування зі скороченняя запасів.

Обмеження доступу до західних технологій можуть призвести до того, що росія відстане на покоління або два, тому що змушена покладатися на менш просунуті альтернативи з Китаю і Південно-Східної Азії.

Санкції також змусять уряд переглянути низку цілей в галузі розвитку, які путін поставив перед війною, зокрема цілі щодо прискорення зростання населення і тривалості життя.

Подальший вплив санкцій позначаться на сільському господарстві, адже 99% виробництва м’яса птиці та 30% виробництва молочної худоби залежать від імпорту.

Насіння для основних продуктів, таких як цукровий буряк і картопля, також в основному привозять з інших країн, як і корми для риб та амінокислоти.

Що стосується авіації, то 95% пасажиропотоку перевозиться на літаках іноземного виробництва, а відсутність доступу до імпортних запчастин може призвести до скорочення флоту за їх виходу з експлуатації.

Не краща ситуація в машинобудуванні. Тільки 30% верстатів російського виробництва, а місцева промисловість не в змозі задовольнити зростаючий попит.

Через обмеження ЄС зросла вартість автомобільних перевезень. Проблеми виникнуть і зі зв’язком, тому що через обмеження на SIM-карти до 2025 року їх може не вистачити в росії, а до кінця 2022 року її телекомунікаційний сектор може відстати від світових лідерів на п’ять років.

Також санкції вдарять і по фармацевтиці. З’ясувалося, що близько 80% російського виробництва залежить від імпортної сировини.

Нагадаємо, у руках Китаю $100 мільярдів рф. Це останні незаморожені резерви країни-терориста.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram