Новини
2 Квітня 2022
573

Bloomberg: Продаж нафти й газу може принести рф $321 мільярд, якщо не ввести ембарго

Та навіть і без цього російський експорт і видобуток нафти вже падають

Фото: Bloomberg

Росія цього року може заробити майже $321 млрд на експорті енергоносіїв, що зросте більш ніж на третину з 2021 року. Про це пише Bloomberg із посиланням на дані “Інституту міжнародних фінансів” (IIF).

Згідно з даними IIF, росія також на шляху до рекордного профіциту платіжного балансу, що може досягти $240 млрд.

“Єдиний найбільший фактор позитивного сальдо рахунку поточних операцій росії продовжує виглядати солідно. З існуючими санкціями, значний приплив твердої валюти в росію, схоже, триватиме”, — зазначають економісти IIF на чолі з Робіном Бруксом.

Проте розрахунки можуть повністю змінитися в разі ембарго на продаж енергоресурсів. Але навіть без цього російський експорт і видобуток нафти вже падають, а Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що цього місяця вона може втратити майже чверть видобутку нафти.

Багато покупців, які раніше купували енергоресурси в росії, вже шукають альтернативні варіанти та вважають за краще не підписувати нові контракти на поставки з країною-агресором. Тим часом росія готова надавати Індії великі знижки на свою нафту. Зокрема, нафту марки Urals РФ пропонує зі знижкою до $35 за барель.

Тим часом найбільша європейська економіка — Німеччина — виступає проти санкцій або політичного тиску, що призведе до повного енергетичного ембарго для рф.

Зазначається, що нафта і газ становили близько половини російського експорту і принесли близько 40% доходів бюджету минулого року.

І хоч профіцит платіжного балансу не врятує росію від глибокої рецесії, але він допомагає підтримувати державні витрати в той час, коли Кремль не має доступу до міжнародних ринків капіталу.

“Доходи від вуглеводнів є рятівним колом для російської економіки, котрі допомагають послабити вплив суворих санкцій і запобігти кризі платіжного балансу. Але навіть без енергетичного ембарго інфляція стрімко зростає, і насувається глибока рецесія”, — зазначає експерт Bloomberg Economics Скотт Джонсон.

Зазначається, що можливість росії продавати нафту та газ за кордон може бути єдиним, що утримує економіку від ще гіршого фінансового краху.

Тим часом плани росії з виробництва зрідженого природного газу в Арктиці знаходяться під загрозою через санкції проти російського судноплавства, які можуть вплинути на будівництво танкерів для транспортування ЗПГ в арктичних умовах.

Також японські та французькі інвестори призупинили фінансування проєкту російської приватної газової компанії “Новатек” з будівництва заводу зрідженого природного газу на півночі росії загальною вартістю $23 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram