Новини
17 Жовтня 2022
419

Bloomberg: Країни ЄС збираються взимку орендувати плавучі електростанції

Найбільшим орендодавцем є турецька компанія Karpowership

Уряди деяких країн Євросоюзу ведуть переговори про оренду гігантських плавучих електростанцій, щоб забезпечити більше джерел енергії та задовольнити попит взимку, повідомляє Bloomberg.

Силові судна спалюють скраплений природний газ (СПГ), мазут із низьким вмістом сірки або біодизель. Великим власником таких суден є турецька компанія Karpowership. Флот плавучих електростанцій може причалити до європейських портів у грудні, повідомила компанія.

“Ми ведемо переговори з чотирма провідними економіками ЄС. Якщо ми зможемо подолати бюрократію та формальності, то, сподіваюся, будемо виробляти електроенергію за дуже низькою ціною відповідно до екологічних норм ЄС”, — заявила комерційний директор Karpowership Зейнеп Харезі.

Силові судна використовувалися як джерело виробництва електроенергії в Африці та низці інших економік, що розвиваються. Поворот Європи до суден, що працюють на викопному паливі, є ще однією ознакою гострої потреби використовувати додаткові джерела енергії цієї зими, оскільки континент стикається з численними проблемами енергетичної безпеки після вторгнення росії в Україну.

За словами Харезі, європейські уряди, які беруть участь у переговорах, поки не вирішили, спалювати нафту чи СПГ.

При цьому розгортання силових суден зустрічає критику екологів. У Німеччині, наприклад, екологічна група Bund розкритикувала наміри уряду використовувати судна, які спалюють викопне паливо.

Karpowership має вісім доступних суден, які можуть генерувати до 2 гігават електроенергії. Цього достатньо, аби забезпечити живленням приблизно 5 млн будинків. Найбільше судно компанії має потужність 500 мегаватів. Судна під’єднують бортову електростанцію до берегової мережі, використовуючи близько кілометра кабелів.

Компанія зазначає, що судна можуть постачати електроенергію за ціною 20-25 євроцентів за кіловат-годину, що становить приблизно половину поточних ринкових тарифів на електроенергію у Німеччині на наступний рік.

Нагадаємо, Європа знайшла ще одне додаткове джерело газу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram