Новини
26 Березня 2021
886

Блокування Суецького каналу для світової торгівлі обходиться у $400 мільйонів на годину

Доставка контейнера з Китаю до Європи подорожчала у чотири рази

З того часу як контейнеровоз Ever Given сів на мілину, перекривши Суецький канал, ціни на морські перевезення зросли у декілька разів, повідомляє Bloomberg.

Як зазначає агенція, вартість вантажу, що скупчився біля входів до каналу, враховуючи нафту, вже становить $10 млрд. “При цьому не можливо позначити будь-якою однією величиною стан цін на перевезення й вплив перекриття Суецького каналу”, — наголошується у повідомленні.

Однак зазначається, що вартість доставки 12-метрового контейнера з Китаю до Європи зросла до $8 тис., а це майже в чотири рази більше, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року.

Прибуток занадто великих танкерів (VLCC), що перевозять нафту з Близького Сходу до Китаю, збільшився до $1371 на день. Водночас Bloomberg зазначає, що цей напрямок, по суті, навіть не було порушено блокуванням Суецького каналу.

“Фрахт суден Suezmax, які зазвичай перевозять 1 млн барелів нафти, коштує тепер близько $17 тис. на день, що вважається максимумом з червня 2020 року”, — йдеться у повідомленні.

З огляду на, що перекриття каналу може тривати декілька тижнів, вантажовідправники тепер зважують можливість відряджання судів навколо Африки в обхід мису Доброї Надії. “Однак це додасть 9,6 тис. км до маршруту, а витрати тільки на паливо складуть близько $300 тис. для супертанкера, що перевозить нафту з Близького Сходу в Європу”, — пише агенція.

Своєю чергою компанія Lloyd’s List підрахувала, що одна година блокування Суецького каналу обходиться світовій торгівлі у $400 млн (виходячи з приблизної вартості товарів, які проходять через канал щодня). Компанія оцінила у $5,1 млрд на день вартість товарів, що йдуть у західному напрямку, і у $4,5 млрд — у східному.

Контейнеровоз Ever Given сів на мілину й перегородив Суецький канал у ніч на 24 березня 2021 року. Поки спроби зняти судно з мілини не увінчалися успіхом.

Управління каналом повідомило, що почало поглиблювати дно по периметру контейнеровоза з допомогою спеціального обладнання, а також відкопувати пісок і стягувати судно у фарватер. “Проте роботи з розблокування каналу можуть затягнутися на тижні”, — попереджає голова компанії Boskalis Пітер Бердовські, фахівці якої намагаються наразі зняти Ever Given з мілини.

Раніше Investory News писали, що шведи будують найбільший у світі вітрильник для перевезення автомобілів. Oceanbird виділятиме на 90% менше CO2 — платою за екологічність стане швидкість доставки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram