Новини
15 Квітня 2022
644

Блінкен: “Зрештою, Китаю доведеться зробити вибір”

Держсекретар зазначив, що недопущення прямого військового зіткнення з росією у національних інтересах США

Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив переконання, що Китаю кінець кінцем доведеться зробити вибір у нинішньому конфлікті навколо України, оскільки він “позначається на його репутації у світі”, пише Голос Америки.

Виступаючи на організованій Мічиганським університетом відеоконференції, Блінкен нагадав, що ще до вторгнення росії в Україну москва та Пекін ухвалили спільну заяву, в якій наголошувалося, що дружба між ними “не має меж”.

“Думаю, зараз певною мірою перевіряється, які ці межі, оскільки Китай перебуває у скрутному становищі”, — зазначив голова американської дипломатії.

У зв’язку з цим Блікен нагадав, що Китай неодноразово заявляв, що його політика заснована на дотриманні Статуту ООН та на принципах, що лежать у його основі.

Як підкреслив Блінкен, “даним принципам зараз кинуто виклик” через збройне вторгнення росії в Україну.

“Ми чекаємо, що Китай виступить на захист принципів, яких, як він заявляє, він дотримується. Але він не робить цього. Думаю, він перебуває у дедалі незручнішому становищі через те, що є величезний розрив між тим, за що Китай нібито виступає, і тим, що він справді робить, — зазначив держсекретар США. — Думаю, це позначається на його репутації у світі, у багатьох частинах світу”.

“Тут суть не в тому, щоб стати на бік США, а в тому, щоб бути на ому боці, який має рацію, проти тіого, де неправі. У тому, щоб підтримати основоположні принципи системи міжнародних відносин або хаос або конфлікт. І, зрештою, Китаю доведеться зробити вибір”, — наголосив Блінкен.

Держсекретар США також зазначив, що недопущення прямого військового зіткнення з росією входить до національних інтересів США.

“Президент має бути впевнений, що він дбає про інтереси американського народу, — сказав він. — Одним із цих інтересів є забезпечення того, щоб ми за своїми можливостями не вступали у прямий конфлікт з росією, щоб ми уникали дій, які можуть призвести до більш масштабної війні. Ми хочемо покласти край цій війні та російській агресії, а не розширювати її так, щоб це не принесло нікому користі”.

“Ми продовжуватимемо робити все можливе для України з метою переконатися, що в її руках є засоби для забезпечення власної безпеки й, зрештою, для зміцнення її позицій за будь-якого можливого дипломатичного врегулювання шляхом переговорів”, — сказав Блінкен.

Держсекретар наголосив, що США намагаються зробити “все можливе, щоб допомогти завершити цю війну якнайшвидше”.

“Але ми також готові до того, що це триватиме деякий час”, — зазначив він.

Говорячи про постачання Україні озброєнь, держсекретар зазначив, що США та їхні партнери прагнуть “якнайшвидше доставити українцям кошти, які вони вміють ефективно використати”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram