Новини
22 Квітня 2021
945

Бізнес під загрозою: В ЄС запропонували обмежити застосування штучного інтелекту

Порушників штрафуватимуть на суму обсягом до 6% від їх глобального доходу або на €30 мільйонів

Єврокомісія запропонувала обмежити використання штучного інтелекту (ШІ) у сферах, де технологія може завдати серйозної шкоди суспільству. Про це йдеться у повідомленні на сайті організації.

Зокрема пропонується заборонити алгоритми “соціальних рейтингів” й істотно обмежити застосування технологій розпізнавання осіб. Однак експерти вважають, що нові правила мають багато лазівок і можуть зашкодити бізнесу, який вже вклався у розвиток технологій.

Підхід, який використовується Єврокомісією, заснований на градації ризиків, які можуть виникнути під час використання ШІ у тих чи інших сферах. Шкала містить “неприйнятний”, “високий”, “обмежений” і “мінімальний” ризик.

До “високоризикових” способів застосування ШІ Єврокомісія віднесла кредитний скоринг, автоматизовану оцінку тестів у сфері освіти, програмне забезпечення для відбору співробітників, роботизовану хірургію, а також використання алгоритмів у сферах юриспруденції та охорони правопорядку.

“Щоб потрапити на ринок, такі рішення повинні будуть відповідати суворим критеріям точності, безпеки, якості даних і відкритості для користувачів і регуляторів”, — йдеться у повідомленні.

Єврокомісія також запропонувала заборонити використовувати розпізнавання осіб у громадських місцях. Виняток може бути зроблено для особливих випадків — наприклад, для пошуку зниклих дітей або злочинців і запобігання терактам.

Крім цього Єврокомісія вважає неприйнятним використання ШІ у “додатках, які маніпулюють поведінкою людини, щоб обійти його волю”, а також у системах “соціального рейтингу”.

До категорії “мінімального ризику” для суспільства увійшли, наприклад, рішення на основі ШІ в іграх або спам-фільтрах. На думку комісії, таких технологій більшість, і їх ніяк не варто регулювати.

Компанії, які порушать правила, пропонується штрафувати на суму обсягом до 6% від їх глобального доходу або на €30 млн ($36 млн), залежно від того, яка сума буде більшою.

“Нові правила повинні слугувати створенню “орієнтованої на людину форми регулювання”, яка забезпечить конкурентну перевагу перед Китаєм і США”, — вважають в Єврокомісії.

Однак експерти зазначають, що нововведення, навпаки, можуть серйозно позначитися на конкурентоспроможності європейського бізнесу, до того ж вони ніяк не торкнуться китайських та американських компаній.

За словами старшого політичного аналітика Центру інновацій у сфері даних Бенджаміна Мюллера, нові правила “поставлять під удар індустрію штучного інтелекту ще до того, як вона зможе навчитися ходити”, повідомляє TNW.

“Замість того, щоб перезавантажити європейську цифрову економіку, цей закон змусить її ще далі залишитись позаду США та Китаю. Крім цього, через те, що визначення ШІ занадто широке, нові вимоги поставлять під удар багато соціально корисних додатків”, — додає він.

Разом з тим знайшлися й ті, хто навпаки вважав нові правила занадто м’якими та “повними лазівок”. Зокрема на думку Даніеля Лойфера, політичного аналітика групи цифрових прав Access Now, фактично забороняється тільки чотири сфери застосування ШІ, а заборона біометричних систем має на увазі безліч винятків. Також він вказує й на занадто розпливчасте визначення “високоризикових технологій”.

Щоб правила набрали чинності, їх повинні схвалити Європейський парламент і держави-члени ЄС. Видання зазначає, що процес може затягнутися на роки, тому не виключено, що у момент, коли пропозиції пройдуть всі інстанції, вони безнадійно застаріють або взагалі не будуть прийняті.

Нагадаємо, згідно з новим дослідженням фахівців з Міського університету Гонконгу та Сінгапурського університету, активне використання доповненої реальності здатне підвищити продажі.

Про те як працюють нові технології та чи не нашкодять вони людям можна прочитати в матеріалі Investory News “Десять цікавих книжок про штучний інтелект”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram