Новини
19 Лютого 2021
811

Бізнес-модель під загрозою: Uber програв справу щодо прав водіїв у Великій Британії

Десятки тисяч робітників можуть розраховувати на мінімальний розмір оплати праці та відпускні

Фото: Uber

Uber програв справу щодо прав водіїв у Верховному суді Великої Британії, який постановив, що останніх потрібно вважати співробітниками компанії, а не “самозайнятими”, повідомляє BBC.

“Uber наполягав, що у взаєминах з водіями виступає лише як посередник. Однак суд вказав на те, що компанія вказує, скільки водії отримують, а також може карати тих, хто відмовляється від замовлень, і зупиняти співпрацю з водіями через низький рейтинг. Водії — це підлеглі Uber”, — ухвалив рішення суд.

У результаті, “десятки тисяч” водіїв Uber тепер можуть розраховувати на мінімальний розмір оплати праці та відпускні. Про це заявив Bloomberg юрист фірми Leigh Day Найджел Маккай — один із тих, хто представляв їх інтереси в суді.

“Leigh Day вимагатиме компенсації для тисяч водіїв, яким належить у середньому £12 тис. (близько $17 тис.) кожному”, — зазначив Маккай.

При цьому юрист Bates Wells Пол Дженнінгс, що також представляв інтереси водіїв, наголосив, що постанова б’є в саме серце бізнес-моделі Uber. За його словами, компанія повинна буде “дуже уважно обміркувати наслідки судового рішення”.

Розміщуючи свої акції на біржі у 2019 році, Uber вказував, що необхідність вважати водіїв співробітниками призведе до “значного зростання витрат”. “Будь-яка подібна зміна класифікації вимагатиме від нас фундаментальної зміни бізнес-моделі”, — визнавала компанія.

Регіональний менеджер Uber у Північній та Східній Європі Джеймі Хейвуд заявив, що рішення суду “зосереджене на невеликій кількості водіїв, які використовували додаток у 2016 році”. “З того часу ми серйозно змінили наш бізнес, на кожному етапі керуючись думкою водіїв”, — наголосив він.

І додав, що йдеться про надання водіям більшого контролю над тим, як вони заробляють, і, наприклад, безплатною страховкою на випадок захворювання або травми.

“Велика Британія — найбільший європейський ринок Uber, — зазначає Bloomberg. — У Лондоні працює понад 45 тис. водіїв компанії. Серед жителів міста 3,5 млн осіб користуються додатком Uber кожні 90 днів”.

Раніше Investory News писали, що Uber і Lyft заощадять $100 млн на рік завдяки важливій поправці у законодавстві. Так, у листопаді минулого року каліфорнійські виборці схвалили поправки в закон AB5, який прирівнює працівників агрегаторів таксі та доставок до штатних співробітників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram