Драйв
30 Квітня 2021
2 558

Bitcoin: Золота крипта

Шлях до успіху найдорожчої та найпопулярнішої електронної валюти світу

Надмірний ажіотаж на криптовалюту багато в чому спровокований великим попитом на біткоїни (Bitcoin). Він визнаний повноцінним засобом розрахунку. Але, потрібно чітко зрозуміти, що біткоїн є цифровою валютою. Порівнюючи з доларами, євро, гривнями, він не підкріплюється матеріальною базою. Раніше національні валюти підкріплювалися золотом, сріблом, зараз — ВВП.

Це пірінгова платіжна система, яка дозволяє здійснювати транзакції в мережі без участі посередників (банків) і, відповідно, не платити комісійний збір. Пірінгова система платежів є чимось подібним до бухгалтерської книги, де як розрахункова одиниця використовується біткоїн (BTC). Продавець і покупець домовляються про угоду, відбувається оплата і передача прав власності.

Доступ до даної системи мають всі зареєстровані користувачі, як покупці, так і продавці з різних куточків планети. Важливими особливостями даної електронної системи платежів є повністю анонімні Bitcoin-транзакції, а також 100% гарантія безпеки та надійності угоди при передачі цифрової власності від одного власника до іншого. Початковим джерелом біткоїну є майнінг.

Будь-яка криптовалюта — це децентралізована мережа здійснення транзакцій для обміну активами. Щоб створити таку мережу, потрібно задіяти обчислювальні потужності та залучити певні ресурси. Оскільки в такій мережі немає головного центру, який би керував процесом, необхідно зацікавити учасників мережі якоюсь винагородою. Тому в першій мережі біткоїн (bitcoin) була зроблена валюта мережі, яка одночасно служить і засобом платежу всередині, і винагородою для тих, хто підтримує таку мережу.

Підтримка мережі полягає в підтвердженні транзакцій шляхом об’єднання їх в блоки та обчислення ключа (хешу) такого блоку. Саме тому і має сенс майнінг. Теоретично, власникам будь-яких комп’ютерів доступна установка програм для майнінгу з метою заробітку віртуальної валюти біткоїну. Економічна доцільність майнінгу залежить від потужності комп’ютера. У ньому повинна бути встановлена найпотужніша ігрова відеокарта, тоді з’являється сенс займатися генерацією. Висока складність обчислень обмежує швидку генерацію валюти BTC. Процес потребує високих потужностей, тому перехід на професійний видобуток криптовалюти проводять шляхом придбання спеціалізованого обладнання. Воно здатне обчислювати/розраховувати BTC з максимальною ефективністю. Апаратне і програмне забезпечення такої техніки створено виключно для цієї мети.

Якщо розглядати біткоїни з точки зору безпеки зберігання, то цифрова валюта не може бути ніким вилучена або заблокована без фізичного доступу до електронного гаманця власника. Одна з головних особливостей системи — є повна децентралізація, що означає відсутність центрального адміністратора або будь-якого його аналога. Необхідним і достатнім елементом цієї платіжної системи є базова програма-клієнт.

На сьогодні у світі існує понад 2,3 тис. криптовалют з ринковою капіталізацією $350-370 млрд. За ступенем капіталізації топ виглядає таким чином: Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Monero, Dash, Zcash, VertCoin, BitShares, Factom, NEM (XEM), Dogecoin, MaidSafeCoin, DigiByte, Nautiluscoin, Clams, Siacoin, Decred, VeriCoin, Einsteinium.

“Батьком” біткоїну є Сатоши Накамото. Наразі достеменно не відомо, чи це одна людина, чи група людей. Іноді розробку інтернет-протоколу та опису принципу роботи програми-клієнта приписують австралійському фахівцеві з шифрування Крегу Стівену Райту під псевдонімом Сатоши Накамото.

Пропозиція біткоїнів обмежена — 21 млн монет. Понад 80% від загального обсягу криптовалюти вже видобуто, а остання монета буде отримана приблизно у 2140 році.

Біткоїн створено у 2008 році. У серпні був зареєстрований Bitcoin.org. За кілька днів до настання 2009 року був згенерований перший в історії блок біткоїна, так званий “Блок творіння”. До 9 січня 2009 року офіційно випущена перша версія програми, що забезпечує роботу електронної валюти, а 12 січня в мережі проведена перша транзакція — Накамото відправив 10 біткоїнів відомому програмісту Хелу Фінні.

У жовтні 2009 року сайт New Liberty Standard вперше опублікував обмінний курс криптовалюти, тоді $1 коштував 1309,03 BTC. У грудні Накамото випустив другу версію програмного забезпечення. У травні 2010 року була зроблена перша покупка за біткоїни. Програміст з Флориди Лазло Ханеш відправив якомусь жителю Лондона 10 тис. біткоїнів в обмін на дві піци загальною вартістю $25. Ця угода дала поштовх до підвищення вартості крипти до $0,01.

Того ж року з’явилися перші біткоїн-обмінники — в лютому Bitcoin Market, а в липні Mt. Gox. Крім того, у 2010 році заснований перший майнінговий пул під назвою Slush. До листопада ринкова капіталізація біткоїна вперше перевищила $1 млн. Втім, цей рік відзначений і сумною подією: в жовтні невідома особа помітила вразливість у протоколі, що дозволяє обійти перевірку транзакції, і створила 184 млрд біткоїнів. Незабаром угоду анульовали, а недосконалість виправли.

Після досягнення порогу в один цент ціна криптовалюти зростала, і в лютому 2011 року біткоїн вперше зрівнявся з доларом. Завдяки обговоренню в пресі до червня біткоїн коштував вже понад $30, але незабаром після цього впав до $10.

У червні біржа Mt. Gox зіткнулася із серйозним зламом, що стосувався десятків тисяч облікових записів. Але біткоїн набирав популярність.

У 2013 році ціна крипти дуже коливалася, і вперше дійшла до $1000. 2017 рік був найважливіший і багатий на події у біографії біткоїну. До кінця року він вже коштував $19 783.

У міру зростання цін підвищувався інтерес до криптовалюти з боку компаній та приватних осіб. Очевидно, таке швидке зростання не могло тривати нескінченно. 2018 рік для користувачів біткоїна видався непростим — особливо важко було тим, хто очікував подальшого зростання. Люди почали продавати крипту, і весь рік ціни неухильно падали.

Навесні 2019 року компанія BitFlyer опитала жителів різних європейських країн. Більша частина респондентів була впевнена в тому, що в недалекому майбутньому біткоїн зникне. 55% з них пророкували існування головної цифрової монети лише до 2029 року. Причини, за якими зникнення біткоїна неминуче, названі не були.

Існує припущення про те, що найбільший “кит” — це творець біткоїна Сатоши Накамото. За непідтвердженою інформацією, він володіє не тільки 1 млн монет, але й знає спосіб знищення крипти. Однак історія “я тебе породив, я тебе і вб’ю” в особі Сатоши Накомото багатьом здається лише міфом.

В середині березня 2021 року аналітична компанія Chainalysis повідомила, що на біткоїнових рахунках застрягло близько $140 млрд, оскільки їх власники забули свої паролі. Ці кошти становлять майже 20% обсягу всієї криптовалюти. Річ у тім, що програма для роботи з криптовалютою використовує складний алгоритм для створення логіна і пов’язаного з ним пароля. Ці дані відомі тільки власнику рахунку, що дозволяє використовувати онлайн-гаманець, не проходячи перевірку особистості та реєстрацію у фінансових установах. Але відновити або скинути пароль за таких умов неможливо.

Сервіс з відновлення цифрових ключів Wallet Recovery Services повідомив, що з ростом вартості біткоїна стала рости кількість звернень із проханням допомогти повернути доступ до кібергаманців. У січні 2021 року в компанію зверталося до 70 осіб на день, втричі більше, ніж у грудні 2020 року. Власники біткоїнів із заблокованими гаманцями днями та ночами думають про те, як отримати доступ до свого статку. Багато купили криптовалюту в перші дні існування біткоїна, коли ніхто не знав, чи злетить цей проект. Тепер деякі звертаються до хакерів через даркнет, але цей спосіб небезпечний, оскільки зломщик може легко вкрасти криптовалюту. Інші залучають криптовалютних гіпнотизерів, за допомогою яких сподіваються згадати пароль від гаманця, якщо придумували його самостійно, або знайти паперовий чи електронний носій з кодами доступу.

На момент написання матеріалу біткоїн (BTC) коштував понад $55 тис., хоча історичний максимум було зафіксовано 13 березня 2021 року — $60 012.

Джерело: rbc, ihodl, tadviser, starlink, hype.tech, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram