Новини
19 Серпня 2021
875

Біржі США злякалися китайських репресій

Через падіння акцій китайських компаній іноземні інвестори ризикують втратити гроші

Глава комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) Гері Генслер вирішив ускладнити вихід китайських компаній на IPO в США. Він злякався репресій Китаю щодо власних компаній, через які китайські акції різко падають відразу після розміщення на американських біржах, а іноземні інвестори ризикують втратити гроші, пише Bloomberg.

Комісія зосередилася на структурних особливостях китайських компаній. Підозри викликає напрямок грошових потоків через так звані організації зі змінною часткою участі, що дозволяє підприємствам обходити обмеження Китаю на іноземні інвестиції.

За словами джерел, імена яких Bloomberg не називає, SEC вимагає від китайців надавати інформацію про механізм руху грошових переказів і виплати дивідендів між основною компанією та її юридичними особами, а також про податкові наслідки виходу на американські біржі.

Крім цього, комісія попросила давати додаткові роз’яснення про ризики, пов’язані з політичною ситуацією в Китаї. Вона стурбована поведінкою китайських регулюючих органів, які посилюють контроль над технологічними фірмами і компаніями, що займаються освітніми проєктами.

Репресивні заходи влади призвели до різкого падіння цін на акції і змусили іноземних інвесторів задуматися, чи варто купувати американські депозитарні розписки, що дозволяють отримувати частки в китайських компаніях.

У зв’язку з цим, одні китайські компанії відклали свої плани щодо виходу на IPO в США або вважали за краще вихід на біржу в Гонконгу. Інші, наприклад гігант прокату велосипедів Hello Inc., повністю відмовилися від реєстрації.

Генслер був змушений посилити контроль над китайськими компаніями незабаром після того, як акції сервісу за викликом таксі Didi Global Inc. впали на IPO в США у червні. Відразу після лістингу компанії Китай оголосив, що проводить перевірку безпеки і забороняє їй додавати нових клієнтів в систему.

Регулюючі органи також змусили деякі проєкти у сфері онлайн-освіти стати некомерційними, що знизило їх ринкову вартість на мільярди доларів, а іноземні інвестори почали вивчати китайські ЗМІ, намагаючись вгадати наступні кроки влади.

Тим часом компанія WangTouZhongWen Technology, якою володіють три держструктури Китаю, у квітні придбала частки в китайських компаніях, що належать технологічним гігантам ByteDance і Sina Weibo. Уряд став власником 1% акцій ByteDance та Sina Weibo, але це не дало частки у TikTok.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram