Новини
25 Лютого 2019
1 047

Більше третини українців вважають, що їхнє фінансове становище поліпшилося

У світі також зростають оптимістичні настрої щодо фінансового благополуччя

Останнім часом споживачі у багатьох регіонах світу відзначають дедалі більший оптимізм щодо свого фінансового благополуччя. За даними нового дослідження компанії Nielsen “Changing Consumer Prosperity”, особливо чітко ця тенденція прослідковується на ринках, що розвиваються, Азіатсько-Тихоокеанського регіону, Африки, Близького Сходу і Латинської Америки.

Загалом, дослідження, яке відстежує ставлення споживачів до свого фінансового становища і бажання витрачати гроші, показало, що 58% споживачів в світі вважають, що сьогодні їхнє фінансове становище краще, ніж п’ять років тому.

Наприклад, в Азії, Африці, на Близькому Сході і в Латинській Америці споживачі більш оптимістично оцінюють своє фінансове становище, ніж в п’ять років тому, в той час як споживачі на розвинених ринках менш оптимістичні. “Менше половини споживачів в Північній Америці (46%) вважають, що їхнє фінансове становище поліпшилося за останні п’ять років, і трохи більше третини споживачів в Європі (37%) відчувають себе фінансово краще, ніж п’ять років тому. В Україні цей показник становить в середньому 37%”, – йдеться у повідомленні компанії.

Фото: Nielsen. Ставлення споживачів до фінансового стану в порівнянні з ростом доходів

У Центральній та Східній Європі такі ринки як Угорщина (зростання на 21% в порівнянні з 2016 роком) показали найбільше поліпшення позитивних споживчих настроїв. За нею йдуть Польща, Болгарія і Словенія (зростання на 14% в порівнянні з 2016 р).

Також, дослідження показало, що протягом останніх п’яти років в світі 44% споживачів стали витрачати більше на продукти харчування. На першому місці за зростанням витрат на продукти – Африка і Близький Схід. Далі йдуть Латинська Америка, Азіатсько-Тихоокеанський регіон, Європа і Північна Америка.

“В Україні сьогодні споживачі витрачають набагато більше на продовольчі продукти, ніж 5 років тому (72%), що пояснюється періодом економічної кризи, який країна пережила в 2014 р. Інші категорії, які викликають зростання споживчих витрат у всьому світі – це технології, освіта, подорожі та охорона здоров’я”, – підкреслюють у компанії.

Фото: Nielsen. Збільшення споживчих витрат – Топ 5 категорій

Незважаючи на посилення позитивних тенденції у настроях споживачів щодо їхніх фінансів, багато хто відчуває тиск з боку зростаючих витрат на проживання. У всьому світі тільки 15% споживачів вважають, що у них є можливість вільно витрачати гроші, в той час як близько третини (31%) кажуть, що вони можуть покривати тільки свої основні витрати на проживання.

Нагадаємо також, що попри покращення “фінансових” настроїв, Україна другий рік поспіль посіла останнє місце за рівнем життя в Європі.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram