Новини
12 Вересня 2019
1 024

Більше повноважень НБУ: Парламент прийняв закон про “спліт”

За нього проголосувало в другому читанні 296 народних депутатів 

Верховна Рада України прийняла закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг” або ж так званий “законопроект про “спліт”.

Новий нормативний акт передбачає ліквідацію Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) і передачу її функцій Національному банку та Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку (НКЦБФР).

У першому читанні документ підтримав 301 народний депутат, а в другому — 296.

“Метою законопроекту є скорочення кількості регуляторних і контролюючих органів на ринках небанківських фінансових послуг шляхом розподілу функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, між іншими органами, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг”, – йдеться в пояснювальній записці.

Зокрема передбачається, що повноваження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у частині регулювання та нагляду у системі накопичувального пенсійного забезпечення, регулювання та нагляду за функціонуванням фінансово-кредитних механізмів і управлінні майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю будуть передані до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Решту повноважень Нацкомфінпослуг отримує Національний банк України.

Закон вступає в силу на наступний день після публікації і вводиться в дію з 1 липня 2020 р.

Нагадаємо, місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) прибула в Україну. Метою переговорів є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів) для відкриття нової програми співпраці для України до кінця року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram