Новини
21 Серпня 2021
948

Білл Гейтс розповів про кращу книжку, яку прочитав останнім часом

Відомий мільярдер і меценат радить черговий літературний шедевр

Засновник Microsoft Білл Гейтс веде власний блог про книжки. Періодично він публікує списки книжок, які радить прочитати, і пише на них невеликі рецензії. Цього разу він розповів про останню роботу одного зі своїх улюблених авторів, Вацлава Сміла, “Цифри не брешуть: 71 річ, яку вам треба знати про світ”.

Вчений і політолог чеського походження Вацлав Сміл відомий своїми книжками про зв’язок енергетики з екологією, демографією і політикою, а також тим, що це один з улюблених авторів Гейтса.

“Я чекаю його нові книжки так само, як деякі люди чекають чергових “Зоряних воєн”, — написав підприємець.

Цитуючи Сміла, Гейтс часто робить обмовку, що його книжки “не для всіх” і можуть “читатися як підручник або технічне керівництво”. Але, згідно з останньою рецензією підприємця, в новій книжці Сміл “бере все, що робить його творчість чудовим, і зводить це до легкого для читання формату”.

“Я відчайдушно рекомендую цю книжку всім, хто любить вчитися”, — зазначив Гейтс.

Він пояснив, що чарівність книжки “Цифри не брешуть…” полягає в тому, що вона настільки ж прониклива і насичена корисною інформацією, як і більш ранні роботи Сміла, але написана в легшому жанрі.

Книжка розбита на короткі глави, в кожній з яких Сміл наводить факт про світ і використовує його як відправну точку для вивчення захопливих аспектів того, як він улаштований. Гейтс навів три приклади.

1. Розмір людського мозку пов’язаний з потовиділенням

“Люди — чемпіони з потовиділення. Ми регулюємо температуру тіла за допомогою поту краще, ніж будь-який інший ссавець (почасти тому, що у нас дуже мало волосся)… Наші предки володіли більшою витривалістю, ніж тварини, на яких вони полювали. Це дозволило знайти джерело білка, який став паливом для розвитку людського мозку”.

2. Французи почали пити набагато менше вина, ніж раніше

“У 1926 році середньостатистичний француз випивав разючі 136 л вина. Але до 2020 року ця цифра скоротилася всього до 40 л… Чи означає це, що французи стали більш уважні до свого здоров’я? Чи було життя в 1920-ті роки таке сумне, що людям доводилося пити? Чи замінили люди споживання вина іншими розвагами, такими як перегляд телевізора або сторінок в інтернеті? Мені подобається, як ця книга змушує вас замислитися про історію, що лежить в основі, здавалося б, нішевої статистики”.

3. 1880-і роки стали найбільш значним десятиліттям в історії людства

“Приємно вважати епоху, в якій ми живемо зараз, часом безпрецедентних інновацій, але Сміл стверджує, що справжній технологічний бум трапився у 1880-х роках. Десятиліття було ознаменовано відкриттям електрики й двигуна внутрішнього згоряння, поряд з дещо менш значущими, але все ж важливими винаходами, такими як кулькова ручка, велосипед і Coca-Cola”.

Нагадаємо, Білл Гейтс порадив п’ять книг на літо на тему конфлікту людини та природи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram