Бiзнес
27 Лютого 2020
2 095

Безпаперові тигри: PocketBook проти Amazon

Як українському стартапу вдалося переграти гіганта світової електронної комерції

У США та Європі продавати електронні книжки почали набагато раніше, ніж у нас. Видавництва Random House й HarperCollins продали перші копії своїх книг в інтернеті ще у 2002-му. У 2006 році Sony випустила букрідер (гаджет, спеціально призначений для читання електронних книг) PRS-500 і одночасно відкрила інтернет-магазин, в якому можна було купити 10 тис. цифрових книг від видавництв Hyperion та McGraw-Hill Professional. Ще за рік продажем цифрових книг зайнявся Amazon.com, найбільший в світі інтернет-магазин, який торгує паперовими книгами, і теж випустив власний рідер – Kindle. Останній з Sony Reader займали майже 80% світового ринку рідерів з найзручнішим для читання екраном – на базі технології електронного чорнила (e-ink). Навесні 2010 року продажі цифрових книг на Amazon вперше обігнали продажі “паперу”.

Але українським інженерам і програмістам вдалося зробити універсальну “читалку”, яка працювала швидше за конкурентів і вміла читати практично всі формати електронних книг в інтернеті. Результат: за даними видання DigiTimes, в 2009 році українська компанія вже займала 10% світового ринку рідерів. А на території країн колишнього СРСР PocketBook став рідером номер один. Але за рахунок чого українському стартапу вдалося стати безпаперовим тигром?

Жага знань

Читання книжок завжди відігравало велику роль у розвитку суспільства. Через книжки люди насичуються знаннями та враженнями, розвивають фантазію, пізнають світ. А оскільки прогрес невпинно йде вперед, то й книжки перевтілилися з паперових носіїв у електронні.

Електронні книжки – це різновид планшетних комп’ютерів. Але їх відмінністю є обмежений функціонал, що допомагає забезпечити довгий час роботи та використання технології e-ink, так званого “електронного паперу”. Дисплей, виконаний за цією технологією, відтворює лише кілька відтінків сірого кольору, але при цьому відбиває світло і споживає енергію тільки для формування зображення. Така технологія більш безпечна для очей, але досить дорога.

Компанії, які виробляють такий вузько спрямований продукт, зазвичай або займаються продажем літератури та адаптують її під свій пристрій, або це великі багатопрофільні корпорації, що виробляють різноманітну техніку.

Серед кращих фірм-виробників “читалок” Amazon, Sony, Barnes & Noble, ONYX International та PocketBook.

Pocketbook та Kindle: початок боротьби

Компанія PocketBook була створена “Ukrainian Printing Group” та “MOST Publishing House” у 2007 році у Києві. Перша модель, PocketBook 301, була випущена у вересні 2008-го. Пристрій мав 6-ти дюймовий екран та 512 Мбайт вбудованої пам’яті.

У 2012 році компанія переїжджає до швейцарського Лугано. Виробляють пристрої PocketBook на заводах Foxconn, Wisky та Yitoa. Продукція компанії продається в більш ніж 40 країнах Європи, а також в Ізраїлі, Австралії, Новій Зеландії. Компанія має близько 130 сервісних партнерів, які здійснюють гарантійне та післягарантійне обслуговування пристроїв у всьому світі. Це вигідно виділяє її серед конкурентів, головний з яких книжка Kindle від Amazon.

Перша “читалка” від Amazon – Kindle I побачила світ у 2007 році. Завдяки рекламній компанії та гучному імені виробника, вона була розпродана протягом перших 5,5 годин за ціною $399. Пристрій мав 6-дюймовий чорно-білий дисплей з чотирма градаціями яскравості та 250 Мбайтами вбудованої пам’яті.  Компанія зареєстрована в Америці та орієнтована на місцевий ринок збуту. Лише з 2009 року рідери почали постачатися на інші ринки.

Модельний ряд

Компанія PocketBook випустили близько 17 моделей свого пристрою. Деякі з них стали дуже успішними, а деякі так і залишилися лише в пілотному випуску. Модель PocketBook 360° стала першим у світі пристроєм для читання електронних книг, створеним на основі побажань користувачів, та стала найпопулярнішим 5-дюймовим пристроєм свого класу за підсумками 2010 року на території СНД.

В подальшому до нових моделей було додано набір бездротових модулів: Bluetooth, Wi-Fi і 3G. Змінювалися і розміри екрану. Спочатку на 7-ми дюймовий, а потім 9 та 10 дюймовий. У кінці 2013 року світ побачила кольорова книжка  PocketBook Color Lux. Це був перший ридер з кольоровим екраном e-ink – Triton 2. У книги був 8-дюймовий дисплей з сенсорним керуванням та підсвітка.

У 2014 році компанія представила PocketBook 640 Aqua – першу у світі водостійку електронну книгу. Захист за стандартом IP57 дозволяє рідеру без проблем витримувати короткочасне занурення в воду на глибину до 1 метра. Конкуренти випустили аналогічну модель значно пізніше.

Також компанія намагалася впровадити свої пристрої у шкільне навчання. Першим електронним підручником стала модель PocketBook Education 912, в якій впроваджені функції ведення конспекту книги, розкладу, щоденника, календаря. Але пристрій так і не став популярним через консервативність системи освіти.

Спроби розробки рідера для опрацювання креслень та зображень також потерпів фіаско.

Щодо читалки Amazon Kindle, – тут все досить просто. Адже компанія не зосереджена на розширенні функціоналу пристрою, тому ридер залишається лише електронною книжкою. Існує 10 поколінь книги, в якій покращується якість екрану, з’являється акселерометр, підсвічування, змінюється розмір екрану, об’єм пам’яті та ємкість батареї. Також компанія виробляє пристрої з Wi-Fi або 3G.

2009 року Amazon представила Kindle DX з великим екраном  9,7 дюйма – першу модель з акселерометром, що автоматично повертає сторінку при повороті пристрою.

Технічні та програмні можливості

На сьогодні останні моделі PocketBook обладнані екраном з технологією e-ink Carta з 16 градаціями сірого та підсвічуванням. Діагональ екрану варіюється від 7,8 до 10,3 дюймів. Книжки мають 1 ГБ оперативної пам’яті, 32 ГБ вбудованої пам’яті з можливістю розширення за допомогою картки пам’яті на 32 ГБ. Також пристрій обладнаний технологіями WI-FI та Bluetooth. “Читалку” називають “всеядною”, оскільки вона читає майже всі відомі формати інформації.

Kindle також використовує технологію e-ink Carta з 16 градаціями сірого. Сучасні книжки мають вбудоване пыдсвычування, 265 МГбайт оперативної пам’яті, до 32 ГБ вбудованої пам’яті, але можливість розширення за допомогою картки пам’яті відсутня. Діагональ екрану варіюється від 6 до 7 дюймів. Електронна “читалка” розрахована на підтримку власного формату MOBI.

Сенсорні екрани мають обидва виробники. Але моделі PocketBook оснащені посиленою батареєю, великим набором додаткових функцій, вбудованим браузером, мають доступ до багатьох бібліотек електронних книг та офіційну гарантію виробника 24 місяці.

Kindle може похизуватися пиловологонепроникним корпусом та меншими розмірами. Але офіційно книжки від Amazon до України не постачають. Да й підтримує книжка лише електронну бібліотеку від Amazon. Серед великих незручностей – реклама при включенні пристрою та обов’язкова реєстрація на порталі від Amazon. Ті ж моделі книжок без реклами коштують дорожче.

Основна мета виробництва електронних книжок компанією Amazon полягає у розширенні продажів власного контенту. У той час, як компанія PocketBook спрямована на задоволення потреб споживача.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram